Permablog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Min mállik a dolog ?

Beküldve - - - Talaj
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1043 megjelenés
 • 3 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Min mállik a dolog ?

Hol is kezdjem soraimat ?Kész káosz ez ami most itt van a fejemben minden gondolat kavarog bennem , de az agyam pontosan tudja mit hogy és hova helyezzen rakjon egy egymást segítő szervezeti egység .Ez adta az ötlete hát persze hát hol máshol kezdhetné az ember ha a talajt taglalja hát pont a szervezeti egységeknél.
Vagy …várjunk !
És ha pont mint egy lakóhelyet mutassak be ?
Úgy isten igazából csak úgy bele túrnék mint egy vakond ,a nagy körmeivel és amit a sötétben talál azt jó ízűen megenném.

Hát akkor ez lesz az élni és élni hagyni természettől vezérelt elven működő rendszer az maga a talaj. Melybe mi bele nyúlkálunk a nélkül ,hogy pontosan tudnánk mi hogy történik mi miért van de szerencsére több visszajelzéssel az emberek kezdik felismerni mi jó rossz vagy rossz a kertészeti és mezőgazdasági talaj művelési technikákkal és elvekkel. Ellenben azt meg kell jegyezzem ,hogy az arany közép út irányítson mindig minket( sajnos van hogy én is letérek róla) de legalább erre törekedjünk, tehát ebből a szemszögből nézve  vizsgáljunk magát a talajt vagy a művelési rendszereket , kijelenteni egyértelműen nem lehet ,hogy egyedül ez az üdvözítő megoldás vagy hogy egy bizonyos dolog hasznos vagy káros-e.
 Tehát csapjunk is bele a lecsóba.
Mi is igazából a talaj ? Hogy jött létre ?
Erre a két kérdésre szeretnék ebben a két irányba szeretnék kitérni a mostani jegyzetben.
Ha azt állítja az ember, hogy az összes talaj kivétel nélkül  egy tömör kemény kőzet volt akkor lehet hogy először elmosolyodva néznek az emberek de ha  feltárjuk az összefüggéseket akkor egyből másként fest a táj.
b2ap3_thumbnail_Kp-1799.jpg

 

Három fő fázisra osztható a kialakulás  a legelső folyamat de szorosan el nem választható a majdani kettestől , ő nem más mint a fizikai mállás. Ennek a tényezőnek a hatására aprózódnak darabolódnak fel a kőzetek. Gondoljunk csak bele a fagy  és hő váltakozásával tágul szűkül a kőzet ez feszültséget gerjeszt ez az energia valahol ki kell távozzon a kőzetből így hát repedések jönnek létre a gyenge pontokon és repedések sora… eztán a szél a kisebb  szemcséket hordja így másik darab kövecskét tovább súrolja koptatja és bele fújja a patakocskába mely görgeti tovább sodorja osztályozza koptatja(kő,kavics,durvahomok,finom homok) és itt kezd kapcsolódni szervesen a második mállási folyamathoz a kémia málláshoz itt az előzetesen megmállott kőzet törmeléket a vízben oldott  savak főként a szénsav elkezdik kioldani a kőzet alkotókat kezdenek felvehető állapotba kerülni az ásványi anyagok a szilikátok ekkor elmállanak és létrejönnek az agyag ásványok tehát egy igen hasznos szervetlen kolloid keletkezik  mely a feloldott ásványi anyagokat magához köti mint a török szultán háremét cserélgeti ide oda adja attól függően kinek nagyobb a vágykeltő ereje (az elektron negatívítása).

b2ap3_thumbnail_Kp-1664.jpg

 

 Ezek után természetesen a mikro és makro organizmusok sem akarnak kimaradni a buliból ők rávetik magukat erre a homokos agyagos ásványi anyaggal dúsult mixre és elkezdenek falatozni , fotoszintetizálni és egyszer csak ha már eleget termeltek és ettek ,közben persze anyag cseréjükkel különféle szerves savakat választanak ki tovább fokozva a mallást és közben CO2 szabadul fel ami ismét szénsavat alkot a vizzel de ezután elkárhoznak de ezáltal felvételre alkalmassá tették a alacsonyabb rendű növénykéknek a kaját így lecsapnak a terített asztalra a  mohák zuzmok,harasztok és elkezdik felépítő és beépítő tevékenységüket amiben szíves segítségükre vannak a makro és mikro fauna lakói és elkezd benépesedni maga a földkéreg legfelső rétege az elhalt szervezeteket átalakítják humusz anyagokká a kis barátaink ennek következtében termékenységet adnak a kopár sziklának amit ők igazából mint egy otthont építettek fel , erre jön a csupasz majom és mint egy betörő elveszi tőlük amiket felhalmoztak az idő folyamán elveszi de nem sűrűn adja vissza így egyre csak üresebb kihaltabb lesz ez a drága otthon ,csak a legkitartóbbak vészelik át a szűkös időket de tudják egyszer csak jön majd még terített asztal.
b2ap3_thumbnail_Kp-1847.jpg

Ezek most is mind szerepet játszanak a talaj alakulásában minden egyes percben alakul az alattunk lévő kis világ.  Ez az alap mindenhol és ezután jön az ízesítés ,hogy melyiknek milyen színe és ásványi anyag összetétele szerkezete van azt már az „utó” hatások befolyásolják ezek a következők Domborzat, alap kőzet,vízhatások,talajművelés (csupasz majom) boritottság mértéke,terület nővénytakarója.(ezekről később részletesebben) Ezek mind együtt össz hatásban adják azt a talajt amin most is járunk kelünk. Akadnak kivételes esetek is ilyen pl a Csongrád,Bokros környéki homok talajok helyzete is melyek felső homokrétegét a Duna medréből fújta a szél egész oda ahol most látjuk. Ennek a homok vándorlásnak Mária Terézia vetett  véget így alakult olyanná a terület klímája ,talaja amilyen most.Nem meglepő egyes területein ahol 2 méteren egy egészen más talaj dinamikát,talaj típust figyelhetünk meg ez eltemetett humuszos rétegnek szokták emlegetni.
Tehát vizsgáljuk meg a külömböző tényezők hatását a talajra,  de ez már egy másik jegyzet témája lesz addigra is üdvölettel toti2.

 

 

toti2 még nem állította be az életrajzát
A szerzők legfrissebb bejegyzései

Hozzászólások

 • ecovitka
  ecovitka 2015 jan. 20, kedd

  Ezt mind egy szuszra :)

  Toti, nagyon szuper a bejegyzésed!! Vicces, hogy kábé négy mondatban bedaráltad a történetet, de aztért jól tudtam követni. Szét röhögtem magam az agyagásvány-török szultán vágykeltő erején. Nagyon jó hasonlat :)

 • Vendég
  fd 2015 jan. 20, kedd

  .ez a hsz törölhető :

 • toti2
  toti2 2015 jan. 20, kedd

  Probáltam érthetően dióhéjban összefoglalni a dolgot és nem túl tudományosra venni a témát

Hozzászólás

Vendég 2019 szept. 15, vasárnap