EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

PerMaLom project előkészületben

Beküldve - - - Bemutatkozás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3901 megjelenés
 • 7 hozzászólás
 • Nyomtatás

 

A tanya felújításra szorul, így a városba költöztünk. A városnak is a legkellősebb közepére. Itt telelünk, addig amíg fűteni kell. A harmadik éjszakám elött állok, Gergő már az ötödikre gyúr. Hagyományos parasztház előszoba-konyháját lakjuk be. Lakunk és közben rendezkedünk az új életre. Ez a helyiség nem csak a konyhánk, de a nappalink és a hálónk is. Úgy 20 m2. Vannak még más zugjai is a háznak, azok igen fagyosak. Majd máskor írok róluk.

 

Életemben először főztem sparhelten. A menü:

 

 • sok sok tea, kávé
 • reggelire vaslapon (a sparhelt lapján) sült pirítós, friss metélőhagymás sajt a piacról, joghurt friss tejből (a sparhelt langyosabb részén érlelve)
 • túrós csusza
 • cékla saláta friss retekkel
 • húsleves

 

Nagyon izgalmas, hogy egyszerre mennyi mindent lehet egy sparhelten készíteni. Most is itt rotyog mellettem egy fazékban néhány szem krumpli a héjában. Rakott krumpli lesz holnapra. Most értem csak meg a mamókákat, hogy miért üldögélnek annyit a sparthelt mellett. Jó meleg van. Nem csak főzünk a sarhelten, de ezzel is fűtünk.

 

Jó sokszor leírom, hogy sparhelt, nem hiába, két napos ismeretségünk alatt teljesen beleszetettem:

 

 

 

Reggeli látképen jól látszik, a permakultúra egyik alapelve:

"egy elem több funkciót is ellát"

Ha van más ötleted, hogy milyen alapelv illene még ide, ne habozz, kommentálj!

 

 

 

Fincsi húsleves: A hozzávalókat csak beledobáltam a vízbe, és a leves szépen elkészül a sparhelten.

 

 

 

 

Bónuszként még a tányérokat is előmelegítettük a sparhelten, így az utolsó kanál leves sem volt hideg :)

 

 

 

 

Mmmmm, túros csusza sajttal a tetején (a sarhelt sütője is igazán impresszív)

 

 

 

A hőmérsékletet a sparheltben a tüzifa méretével, a sparheltben közlekedő füst irányításával, a fém lapból kiszedhető gyűrűkkel és a fazék ide-oda tologatásával lehet szabályozni. Egyszerűen zseniális.

Késöbb írok még arról, hogy mi mindent teszünk meg a kényelmünk érdekében és azért hogy minél kevésbé terheljük a környezetet. A kis otthonunkat permakultúrás szempontok alapján fogjuk kialakítani. Szépen lassan, hiszen a tél a regenerálódásról szól. Közben természetesen hírt adunk a tanya projektről is, aminek az első fázisa főleg megfigyelést fog jelenteni és tervezgetést. Minél kisebb lépéseket teszünk, lehetőleg átgondoltan, annál kisebb annak az esélye, hogy hülyeséget csinálunk.

 

 

 

 

Kicsit rusztikusak még a körülmények.

De lassú és fokozatos megoldásként alszunk egyet az eljövenő kihívások elött.

 

 

Jó éjszakát és puszi puszi cupp cupp imi imi.

~
EcoVitka

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • adminisztrator
  adminisztrator 2011 dec. 14, szerda

  Sparherd

  Jól megpakoltátok azt a sparheltet.
  Egy kis ökoszisztéma alakult ki a tetején. :)

 • ecovitka
  ecovitka 2011 dec. 14, szerda

  Re: sparherd

  Szia EcoDani :))))
  Diverzitás egyenlő stabilitás?
  Köszi, hogy benéztél.
  Puszi, EcoVitka

 • Vendég
  Pünkösdi Királylány 2012 jan. 15, vasárnap

  Sziasztok így ismeretlenül! :) Nagyon durva, ugyanígy élünk mi is, leszámítva, hogy nekünk még nincs tanyánk, és csak 10m2-ünk van. Véletlen találtam ezt a cikket, és most itt vigyorgunk a gép előtt, hogy ez akár a mi sparheltünk is lehetne. :D :D :D

 • ecovitka
  ecovitka 2012 jan. 15, vasárnap

  Szia Királylány. Beleolvasok néha a blogodba, amikor eszembe jut. Tetszik a vállalkozásod, hogy belefogtál egy kevésbé fogyasztó szemléletű életmódba, ráadásul egyedül. Örülök, hogy már nem magányosan járod ezt az utat :)
  Ugyem milyen jó a sparhelt melege :)?

 • Vendég
  Pünkösdi Királylány 2012 jan. 19, csütörtök

  Pünkösdi Királylány

  Nagyon! :) Most Pesten vagyok már pár napja, és rendesen hiányolom... Közben kibogoztuk ketten Á.-val, hogy mi találkoztunk veletek Nagyszékelyben nyáron, hovatovább a fényképeiden is rajta vagyunk. :D

  Válasz Mégsem
 • csacskaanyó
  csacskaanyó 2012 ápr. 03, kedd

  Sziasztok!
  Ez nagyon király:-))))
  Mintha magamat látnám, meg a kis viskómat, bár azt hiszem az enyém kicsivel nagyobb. Van sparheltem is:-)))) Most kezdem ezt az életmódot és kedvet kaptam tőletek a blog írásra. Holnap készítek is néhány fotót és belefogok. Minden jót nektek.
  üdv: csacska

  Válasz Mégsem
 • ecovitka
  ecovitka 2012 ápr. 06, péntek

  Csacska, de jó, kíváncsi vagyok a képekre és a blogodra! A viskót sikerült kicsit otthonosabbá tenni az elmúlt hónapokban. Az első napokban, hetekben eléggé drámaiak voltak a körülmények... Most, hogy vége a télnek és jobb az idő költözünk a tanyára. Kempingautó, sátrazás. Egy üdülés az élet.

Hozzászólás

Vendég 2022 aug. 10, szerda