EcoVitka
PerMaLom project előkészületben
- Betűméret: Nagyobb Kisebb
- 4048 megjelenés
- 7 hozzászólás
- Nyomtatás
- Könyvjelző
A tanya felújításra szorul, így a városba költöztünk. A városnak is a legkellősebb közepére. Itt telelünk, addig amíg fűteni kell. A harmadik éjszakám elött állok, Gergő már az ötödikre gyúr. Hagyományos parasztház előszoba-konyháját lakjuk be. Lakunk és közben rendezkedünk az új életre. Ez a helyiség nem csak a konyhánk, de a nappalink és a hálónk is. Úgy 20 m2. Vannak még más zugjai is a háznak, azok igen fagyosak. Majd máskor írok róluk.
Életemben először főztem sparhelten. A menü:
- sok sok tea, kávé
- reggelire vaslapon (a sparhelt lapján) sült pirítós, friss metélőhagymás sajt a piacról, joghurt friss tejből (a sparhelt langyosabb részén érlelve)
- túrós csusza
- cékla saláta friss retekkel
- húsleves
Nagyon izgalmas, hogy egyszerre mennyi mindent lehet egy sparhelten készíteni. Most is itt rotyog mellettem egy fazékban néhány szem krumpli a héjában. Rakott krumpli lesz holnapra. Most értem csak meg a mamókákat, hogy miért üldögélnek annyit a sparthelt mellett. Jó meleg van. Nem csak főzünk a sarhelten, de ezzel is fűtünk.
Jó sokszor leírom, hogy sparhelt, nem hiába, két napos ismeretségünk alatt teljesen beleszetettem:
Reggeli látképen jól látszik, a permakultúra egyik alapelve:
"egy elem több funkciót is ellát"
Ha van más ötleted, hogy milyen alapelv illene még ide, ne habozz, kommentálj!
Fincsi húsleves: A hozzávalókat csak beledobáltam a vízbe, és a leves szépen elkészül a sparhelten.
Bónuszként még a tányérokat is előmelegítettük a sparhelten, így az utolsó kanál leves sem volt hideg :)
Mmmmm, túros csusza sajttal a tetején (a sarhelt sütője is igazán impresszív)
A hőmérsékletet a sparheltben a tüzifa méretével, a sparheltben közlekedő füst irányításával, a fém lapból kiszedhető gyűrűkkel és a fazék ide-oda tologatásával lehet szabályozni. Egyszerűen zseniális.
Késöbb írok még arról, hogy mi mindent teszünk meg a kényelmünk érdekében és azért hogy minél kevésbé terheljük a környezetet. A kis otthonunkat permakultúrás szempontok alapján fogjuk kialakítani. Szépen lassan, hiszen a tél a regenerálódásról szól. Közben természetesen hírt adunk a tanya projektről is, aminek az első fázisa főleg megfigyelést fog jelenteni és tervezgetést. Minél kisebb lépéseket teszünk, lehetőleg átgondoltan, annál kisebb annak az esélye, hogy hülyeséget csinálunk.
Kicsit rusztikusak még a körülmények.
De lassú és fokozatos megoldásként alszunk egyet az eljövenő kihívások elött.
Jó éjszakát és puszi puszi cupp cupp imi imi.
Hozzászólások
-
2012 jan. 19, csütörtök
Pünkösdi Királylány
Nagyon! Most Pesten vagyok már pár napja, és rendesen hiányolom... Közben kibogoztuk ketten Á.-val, hogy mi találkoztunk veletek Nagyszékelyben nyáron, hovatovább a fényképeiden is rajta vagyunk.
· ecovitka kedvelte ezt a hozzászólást. -
2012 ápr. 03, kedd
Sziasztok!
Ez nagyon király:-))))
Mintha magamat látnám, meg a kis viskómat, bár azt hiszem az enyém kicsivel nagyobb. Van sparheltem is:-)))) Most kezdem ezt az életmódot és kedvet kaptam tőletek a blog írásra. Holnap készítek is néhány fotót és belefogok. Minden jót nektek.
üdv: csacska· ecovitka kedvelte ezt a hozzászólást. -
2012 ápr. 06, péntek
Csacska, de jó, kíváncsi vagyok a képekre és a blogodra! A viskót sikerült kicsit otthonosabbá tenni az elmúlt hónapokban. Az első napokban, hetekben eléggé drámaiak voltak a körülmények... Most, hogy vége a télnek és jobb az idő költözünk a tanyára. Kempingautó, sátrazás. Egy üdülés az élet.
Sparherd
Jól megpakoltátok azt a sparheltet.
Egy kis ökoszisztéma alakult ki a tetején.