EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Spanyol csiga gilisztát eszik!

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2509 megjelenés
 • 3 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A spanyol csiga invázív faj és újabban mifelénk is tiszteletét teszi a beste. Kb. egy évtizede láttam először az ország északabbi részében, anyukám kertjében, ahol azóta sok-sok fejtörést okozott. Nem kevés kárt tett: különösen a fiatal, frissen kihajtó zöldségnövényekben. Anyukám alig győzte újra ültetni az uborkát, céklát idén tavasszal. Itt a Dél-Alföldön is kezd tömegesen megjelenni. A tanyán idén bukkant fel. Éppen aznap láttam először, amikor valakinek ecseteltem, hogy nálunk még nincs. Elötte is sok féle, nagyobb és apróbb, foltosabb és fakóbb, sötétett és világosabb mesztelen csigával talákoztam, de a vörös huncutság újdonság. Lehet, hogy ezért "nem akar kikelni" a bő egy hónapja elvetett megannyi féle leveles kel?

Szóval ezt az egész témát az alábbi kép miatt hoztam fel: Egy nap az utcán igyekezvén egy elképesztő merényletre lettem figyelmes. Láttam már korábban spanyol csigát, spanyol csigát enni, de hogy még a gilisztára is van mersze ráfanyalodni, ez igen elszomorító és elgondolkodtató. Annyira meglepődtem, hogy majdnem lekéstem miatta a buszt, amihez éppen rohantam.

 

spanyol-csiga-gilisztat.jpg 

 

Ha tapasztalatokra vagy kíváncsi a meztelen csigákkal kapcsolatban, érdemes a fórum témákat böngészni, pl.: Meztelencsigák - hogyan szabaduljunk meg tőlük?

 

Spanyol csizma, akarom mondani csiga mentes szép őszi napokat,

Vitka

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • emre
  emre 2014 okt. 16, csütörtök

  Mindenképpen elszomorító, de én pont - az egyébként gyors - gilisztákat nem félteném a hiperlassú csigáktól.
  A növényekkel van a gond, mert azok tényleg nem tudnak elosonni :(

 • Zoo Lee
  Zoo Lee 2014 okt. 17, péntek

  Nem lehet, hogy a giliszta már bomlófélben volt? Ezek a csigák a bomló szerves anyagokra specializálódtak. Azt hiszem a kannibalizmus is csak ilyen esetben jellemző rájuk. És persze a friss hajtásokat sem vetik meg sajnos...

 • Vendég
  Villás Ferencné 2014 okt. 18, szombat

  tipitopi

  A következő kártevők ellen :lóbogár / lótető/, vakondok,pocok elleni hatásos védekezés a ricinus fa termése, mely a tarkabhoz hasonlít.Tavaly 4 m magas tuját és 5 éves cseresznyefát pusztítottak ki.Ajánlom, bár minden része mérgező . 3 m szélesre, 5 m magasra megnő. A vasbogarakra a büdöske virág , de sűrűn vetve. A darazsakra az összetevők: sör, virágméz,cukor félbevágott flakonba, fellógatva az eresz alá, vagy ahol nagyon sok döngicsél.. Ha valakinek segítettem, már elégedett leszek.Sok sikert.

Hozzászólás

Vendég 2021 ápr. 17, szombat