A spanyol csiga invázív faj és újabban mifelénk is tiszteletét teszi a beste. Kb. egy évtizede láttam először az ország északabbi részében, anyukám kertjében, ahol azóta sok-sok fejtörést okozott. Nem kevés kárt tett: különösen a fiatal, frissen kihajtó zöldségnövényekben. Anyukám alig győzte újra ültetni az uborkát, céklát idén tavasszal. Itt a Dél-Alföldön is kezd tömegesen megjelenni. A tanyán idén bukkant fel. Éppen aznap láttam először, amikor valakinek ecseteltem, hogy nálunk még nincs. Elötte is sok féle, nagyobb és apróbb, foltosabb és fakóbb, sötétett és világosabb mesztelen csigával talákoztam, de a vörös huncutság újdonság. Lehet, hogy ezért "nem akar kikelni" a bő egy hónapja elvetett megannyi féle leveles kel?

Szóval ezt az egész témát az alábbi kép miatt hoztam fel: Egy nap az utcán igyekezvén egy elképesztő merényletre lettem figyelmes. Láttam már korábban spanyol csigát, spanyol csigát enni, de hogy még a gilisztára is van mersze ráfanyalodni, ez igen elszomorító és elgondolkodtató. Annyira meglepődtem, hogy majdnem lekéstem miatta a buszt, amihez éppen rohantam.

 

spanyol-csiga-gilisztat.jpg 

 

Ha tapasztalatokra vagy kíváncsi a meztelen csigákkal kapcsolatban, érdemes a fórum témákat böngészni, pl.: Meztelencsigák - hogyan szabaduljunk meg tőlük?

 

Spanyol csizma, akarom mondani csiga mentes szép őszi napokat,

Vitka