EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Szemét kérdés

Beküldve - - - Újrahasznosítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2064 megjelenés
 • 2 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

 

"- Nem kérünk zacskót, köszönjük.

- Hát de hadd tegyem mán bele azt a pár szem körtét a zacskoba.

- Tényleg nem kérünk zacskót. (értetlenkedő, zavart tekintet, zacskócsörgés)

- Dehát hogyhogy nem?

- Azért nem kérünk zacskót mert van kosarunk és nem tudunk mit kezdeni a sok nejlon hulladékkal.

- Ezt meg hogy érti? Hát hazamennek, azt kidobják.

- Nem tudjuk elvinni, mert nincs hova kidobni.

- Hát akkor csak gyűjtsék össze azt hozzák be valamelyik városi kukába."

 

 

Ez az a dialógus, amelynek különböző verziói majd minden egyes árúsnál lejátszódnak a reggeli piaci bevásárlás alatt. A konklúzió mindig ugyan az: "hát dobják ki". Akikhez gyakrabban járunk, már megszokták, hogy a tejet műanyag palack helyett zománcozott tejesedénybe kérjük. A tejfölt műanyagpohár és nejlon helyett befőttesüvegbe. A savanyúkáposztát befőttesüvegbe. Bár Szabolcs, aki a legjobb kápsztát savanyítja, kicsit méltatlankodott, hogy a zacskóba jobban szereti szedni a káposztát. Eddig egyetlen egy árustól hallottuk azt, hogy "ÁÁÁÁ, tudatos vásárló, milyen ritka az ilyen..."

 

Annak ellenére, hogy mindig viszünk magunkkal szatyrot, akkor is ha éppen nem vásárolni készülünk, valahogy mégis a műanyag zacskók képezik a háztartási hulladékunk 99%-át. Egy hónap alatt egy fél reklámszatyornyi szemetet halmoztunk fel, ami azokból a neljlonzacskókból áll, amit már nem tudunk újra használni, mert szakadt, kimoshatatlan. De honnan jön ez a sok zacskó????

És hol van a "ki"? Persze sejtem, hogy hol van a KI. Először KI a kukába. Majd KI a házból, hogy KI dobjuk a KInti kukába. Majd jön a kukásautó, hogy KI vigye a határba. A lényeg, hogy az én szép tiszta kis környezetemen KÍvül legyen a szemét hegy, ne is lássam, így nem létezik.

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  Hajni 2012 febr. 15, szerda

  Ismerős...
  Képzeld el, amikor odaérek a kedvenc zöldségesemhez, kiteszem az összehajtott zacskógyűjteményemet és megkérem, hogy figyeljen rá, mert amíg két lépésre odébb megyek hagymát szedni, addig a következő vásárló a gyűjteményemből szolgálja ki magát! És ez most már rendszeresen előfordul!
  Neeem, nem sajnálom. Hadd vigyék!

 • ecovitka
  ecovitka 2012 febr. 19, vasárnap

  Hehe, lehet, hogy így kéne nekem is megszabadulnom a mérhetetlen mennyiségű zacskótól.

Hozzászólás

Vendég 2021 ápr. 11, vasárnap