EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Tanítani tanultunk - Permakultúra tanári tanfolyam Zágrábban

Beküldve - - - Permakultúra tanfolyamok
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 1707 megjelenés
  • 2 hozzászólás
  • Nyomtatás

Szombaton hazaértünk Zágrábból, egy 10 napos tanfolyamról, ahol a permakultúra tanításának módszertanát tanultuk és gyakoroltuk. A tanárok, George Sobol és Rakesh Rootsman, Angliából érkeztek.

 

 

Sajnos pár napos késéssel érkeztük, mert az eredetileg tervezett indulás napjára Gergő nagyon belázasodott. Amikor megérkezünk végül örültünk is annak, hogy nem voltunk ott az elején, mert így is nagyon megterhelő volt Zágráb belvárosában eltöltött bő egy hét. Elszoktunk már a várostól, az állandó zajtól és levegőtlenségtől, de nagyon. No, de nem is ez a lényeg. Túléltük, Gergő is meggyógyult és nem is maradtunk le igazából semmiről, mint az kiderült.

 

Zagrabban-PC-tanari-kepzes.jpg

 

A módszertan mellett tanultunk arról, hogy mi tesz valakit jó tanárrá, mik a tanulók és tanárok szükségletei egy képzés során, hogyan kell egy PDC-t megszervezni és a tananyagot összeállítani. Különféle eszközöket és technikákat ismertünk meg és foglalkoztunk azzal, hogy milyen különféle tanulási stílusok vannak, azokat milyen eszközökkel lehet kielégíteni.

 

a-jo-tanar.jpg

 

Én személy szerint végig úgy éreztem, hogy olyan nagyon sok új dolgot nem tanultam. Ezeknek a módszereknek a jelentős részét felcsipegettem más kurzusokon, amiken korábban résztvettem. Egyszerűen csak leutánoztam azokat a dolgokat, amik nekem tetszettek és hatékonynak tűntek, kipróbáltam őket és ami működött azt tovább vittem. Ez a képzés pedig elsősorban inkább egy megerősítés volt arra vonatkozólag, hogy jó úton járok. 

Talán az egyik legérdekesebb dolog számomra a tanítás gyakorlása volt. Miden résztvevő tartott egy foglalkozást a PDC tananyagából. Nagyon érdekes volt látni azt, ahogy a többiek előadnak. Mi tesz valakit érdekessé, inspirálóvá, vagy éppen unalmassá, egyhangúvá. Talán az egyik legfontosabb dolog az elhivatottság. 

Szinte az egész tanfolyamot átszőtte az a típusú közösségi tanulási élmény, amit én is nagyon szeretek alkalmazni: a lényege az, hogy az információk nagy része már megvan a tanulók közösségén belül, csak ügyesen elő kell azt bányászni. Ezért is beszélünk inkább facilitálásról vagy csoportsegítésről, mintsem tanításról. Sokkal jobban megmarad az információ, ha azt a tanulók mondják ki. Ez teljesen eltér az általunk leginkább megszokott, hagyományos, direkt oktatási módszertől, amit az iskolában tapasztalhattunk. És többek között ezért is szerettem bele a permakultúra tanításba.

 

A tanfolyam végére inspirációt szereztünk arra, hogy szervezzünk egy oly régóta várva várt 72 órás PDC-t 2016 nyarán, aminek a levezetésére Rakesh Rootsman-t szeretnénk meghívni, akinek nagyon szimpatikus a permakultúrához való hozzáállása és a dizájn alapú szemléletmódja. 

 

Kíváncsi lennék arra, hogy számodra mi tesz különlegessé egy tanulási élményt? Hogyan jellemeznéd a számodra legemlékezetesebb tanfolyamot, amin résztvettél?

 

Szépeket és jókat,

Vitka

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • toti2
    toti2 2015 febr. 23, hétfő

    Számomra igazán az az élmény a tanulásban ha igazán magamévá tudom tenni azt amit olvasok tanulok és azt késöbbi helyzetekbe is fel tudom használni tudok vele kombinálni ok okozatokat vizsgálni magában a tanayagon és azon kivül Nagyon fontos ésélveztes a tanulásban ha látom is amit tanitanak mondnak hogy ez igy forog az ekkora stb.. És számomra a mitre a miértet meg tudom mondani de nekem ezt elötte sokszor úgy mond megmutatták,hogy hogy kell ezt érteni tehát sok ok okozati kapcsolatot tárgyaltunk meg tanárok által és valhogy ha ezt a fajta gondolkodás modot elsajátitod akkor az iszonyú jó érzés , de van hogy azonnal nem tudom a mitre a miértet és van hogy 1 hét vagy 1 hón ap mulva jövökrá hogy áá akkor az azért volt és pont ugy ahogy .

    Válasz Mégsem
  • magzsuzsi
    magzsuzsi 2015 febr. 24, kedd

    Fúú, a PDC de jó lenne!!! Erről majd akár beszélhetnénk kicsit a fórumtalálkozón is, hátha tudunk kicsit lendíteni mi is a dolgon. :-D

    Válasz Mégsem

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 19, kedd