Városi Sejt

Egy kis lakás a Budapesti belvárosban, ahol még egy erkély sincs. Lehet e itt bármit is termelni? Ez az amit ki akarok deríteni. Ebben a merész kihívásban segít engem a permakultura, a nagyváros sok forrása és lehetősége, és mid az a hasonló gondolkodású ember, aki eljön a Városi Sejt találkozókra, vagy csak bármilyen módon hozzáadja a saját közreműködését. Az eredmények dokumentációját itt lehet követni, vagy a facebook oldalon: http://www.facebook.com/varosisejt

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Tervezés a harmadik emeleten

Beküldve - - - Tervezés
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1742 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Ez a bejegyzés 2010 október 24-én jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A második permakulturás hétvége a Városi Sejtben ismét nagyon sikeres volt. A két délután csoportjai elvégezték a tervezési gyakorlatot, és sok érdekes ötlet közül válogathatok a szoba elrendezésében.

Az első tervet a szombati csoport állította össze.

Ez a terv a napfény és a hely maximális kihasználására törekszik. A zöld párnás kerek rátán ülőke, a régi tévé, a kicsi fekete kerekes polc, és a kinyitható asztal kikerült a lakásból. Az ülő- és fekvőberendezés az ablak melletti két legsötétebb sarokba került. Az asztal melletti sarokban lévő polcot az ajtó mellé rakták, és az asztalt a helyére a falhoz tolták. Az elválasztófalra egy további növénypolcot raktak, ami a tervbe nincsen belerajzolva. A nagy tükör a mostani pozíciójával szembe került a falra, hogy így az ablakon besütő napfényt a délkeleti sarokban elhelyezett növénypolcra verje vissza.

 

Ez az utóbbi ötlet nekem nagyon tetszik. Főleg a nyári hónapokban hasznos ez a terv, amikor a korai napfényt a tükrön keresztül, a későbbi napfényt pedig egyenesen az ablakon át kapja az a sarok.

A második terv a vasárnapi csoport magyarul beszélő résztvevői munkája volt.

 

 

Hasonlóan a szombati csoport tervéhez, az ágyat és a kanapét a két sötét sarokba helyezték, de ebben a tervben szembe fordították őket egymással, hogy egy kellemes társalgót alakítsanak ki további Városi Sejt találkozókra. A tévét és a rátán ülőkét szintén kihagyták a tervből, viszont berajzoltak további növénypolcokat, amiket egyrészt a délkeleti sarokban helyeztek el, a tükör előtt, másrészt a rövid elválasztófal hosszabbításaként a jobb (éjszaki) oldalon. Ezen kívül az ablak előtt is beraktak két polcot, amelyek viszont eléggé alacsonyak, hogy a két oldalon ülő emberek láthassák egymást. A lakás keleti oldalán, ahol az asztal van, kevés változás történt. Csupán az asztal került közelebb a falhoz.

Ami ebben a tervben tetszik, az a sok növénypolc javaslata. Igen, minél több növényállványt szeretnék berakni a lakásba. Gondolom csak idő kérdése míg a következőt beszerzem.

A harmadik tervet a vasárnapi délután angol nyelvű csoportja készítette el.


Ez a csoport a „hasznosíts mindent” alapelv szerint semmit, sem rakott ki a lakásból. A rátán ülőkét viszont ők sem ülésre alkalmazták, hanem egy fajta kreatív növényállványnak. A társalgót a szoba másik végében helyezték el, ahol a két elválasztófalra tükröket raktak. A növénypolcot az ablak előtt hagyták, ahol egy termelési helyet alakítottak ki. Az ablaktól éjszaki sarokban a kinyitható asztalból, a tévéből, és a kis fekete polcból egy háromszintes polcrendszert raktak állítottak össze. Az ablak másik oldalán a hintaszéket helyezték el, és egy kényelmes olvasósarok jött létre.

A szobát egy zsinórrendszer osztja két részre, amire növényeket lehet felfuttatni. Hasonlóan a szombati csoporthoz, az elválasztófalra polcokat akasztottak az átjáró felé, ami a helyet és a fényviszonyokat használja ki.

Ebben a tervben nagyon tetszik a sarokban elhelyezett polcrendszer, amit legalább ki akarok próbálni, és az a tény hogy valamilyen módon minden hasznosítva van. A zsinórrendszer szerintem egy fontos tényező lesz, leginkább tavasszal, amikor gyors és dús növényterjeszkedésre számítok.

0
Már több éve ismerkedek a permakulturával. 2008-ban végeztem egy PDC-t az USA-ban Scott Pittman és Larry Santoyo tanítása alatt. Azóta különböző országokban, és éghajlatokban wwoofoztam tanyákon, biofarmokon, közösségekben, stb.

Most Budapesten lakok, és ez az első alkalom, hogy a városi permakulturával is foglalkozzak. Belvárosi lakásomat akarom a leghatékonyabban kihasználni, amit csak tudok megtermelni, és ötleteket, tapasztalatokat, és magát a folyamatot más érdeklődővel megosztani. Erre a célra rendszeresen szervezek hétvégi délutáni találkozókat a "Városi Sejt"-ben. Több infó erről a facebook oldalon: www.facebook.com/varosisejt

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2020 aug. 12, szerda