Permablog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Újabb szaporulat...

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3022 megjelenés
 • 8 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Sziasztok!

Újabb örömhír, megint szaporodtunk.

Kikeltek a kiscsirkéim:-)

57 tojást raktam a gépbe, 38 életképes kis pihés lett belőle. Még mindig nem túl jó a kelési arány, de már sokkal jobb, mint tavaly áprilisban az első keltetésem, mikor az 50 tojásból 14 kiscsirke kelt ki.

Elég nagy gondban voltam, mert jó szokásom szerint előbb elinditottam a keltetőt és utána kezdtem el gondolkodni, hogy ha kikelnek vajon hol is fogom őket nevelni.

A kispipéknek ilyenkor még nagyon kell a meleg. Sajnos nincs olyan ólunk, kamránk vagy egyéb épület, ami erre a célra alkalmas lenne. Viszont van egy kiszuperált hűtőszekrényem amin már az ajtó sincs rajta. Kiguberáltam a hulladékkupac közül, kimostam, raktam bele szalmát meg egy steklámpát, letakartam egy hungarocellappal meg egy régi paplannal és már meg is van a csibenevelőm:-) Egyik sarkát nyitva hagytam, hogy azért levegő is jusson be, ettől függetlenül jó meleg van benne.Emlékszem még amikor anyukám pipiket nevelt és 500-as infraégőt rakott be nekik. Úgy tűnik erre a célra az öreg hűtőben a 60-as izzó is tökéletes meleget ad és még a hulladék hűtőnek is meglett az új funkciója.

Tavaly még a kispipiknek vettem baromfiinditó tápot 5 kilót adtam 1-1 csapatnak, azután már csak kukoricával etettem őket. Most egy új dolgot próbálok ki, ami csak számomra új. Nagymamám mindig így nevelte a csirkéit amikor még nem volt táp. A kukorica darába naponta belekevert egy főtt tojást amit lereszelt nekik. Ha ez sikerül akkor ezentúl végleg mellőzöm a tápokat. Ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, örülnék ha megosztaná velem. Amit viszont eddig is igy csinálta, ezen nem is akarok változtatni, az első 2-3 napon kamillateával itatom őket és fokozatosan keverek bele mindig több vizet, igy állitom át őket a vízre.

A következő szaporulat majd a kacsa lesz. Már elült egy néma kacsám. Kicsit tartok tőle, mert nem volt túl jó idő a tojásokra, de április 17-én kiderül mennyi kel ki belőlük. Majd beszámolok arről is.

b2ap3_thumbnail_P1010582.JPG

Hozzászólások

 • Magyarember
  Magyarember 2013 márc. 24, vasárnap

  Hátha segítség!

  Üdv!
  Én a frissen kelt csibéknek kenyérmorzsát, a tönkölybúzából kirostált apró tört szemeket adom, na meg amiért odavannak, túrót. Itatni csak EM-es vizet adok.(ha nem tudsz szerezni, pici joghurt-savó, élesztő , melasz, vagy barnacukor, pici tengeri só, és kb 100x-os klórmentes víz). Ha egyidősek a csibék, az elhullás nulla! Amikor folyamatosan pakoltam a tojásokat a keltetőbe , szakaszosan keltek, és a bujtatóban volt, hogy eltapostak egy-egy új jövevényt.
  Örülök ha segítségedre lehettem, elnézést, ha zavartalak!
  Már pár napos kortól kapnak kukorica darát is. Nekem a hűtő a keltető, a fias tojások szinte mind kikelnek. Korai keltetésnél a tojásokat még melegében össze kell szedni, és akkor jó lesz a kelési arány, nem fáznak meg a tojások.

  Válasz Mégsem
 • Vendég
  Piros 2013 márc. 24, vasárnap

  Piros

  Én hiányolom a kotlóst! Én így szeretnék keltetni, de ehhez csak a régi fajta pipék felelnek meg. A hibridek nem kotlanak, meg igényesebbek is.
  Én úgy etetem őket, hogy a kukoricadarába keverek főtt tojást vagy túrót, 4-5 nap múlva jöhet bele az apróra összevágott zöldhagyma ( imádják). A vizükbe kezdettől fogva öntök almaecetet. Én tavaly okt. 15-én kaptam csibéket.Nagy része törpe volt de volt köztük parlagi fajta is, persze kotlóval. Az ólba így is kellett tenni 60-as égőt, mert hideg volt, de mind megmaradt. Most is hideg van, így melegíteni kell az ólat.
  A szüleim úgy csinálták, hogy a csirkenevelő ólba építettek egy kisebb kemencét és kívülről fűtötték.
  Nem tudom mennyit tudtam segíteni...

  Válasz Mégsem
 • martindian
  martindian 2013 márc. 25, hétfő

  Szia!
  Nalam az indito a kukorica,kenyermorzsa,tyukhur,akaclevel es egyebb puha gazok levelei minden jol osszedaralva,megnedvesitve vizzel es olajjal...ez szinte pepes formaban kerul a picik ele..arra kell csak vigyazni, hogy ne legyen ragacsos,mert a csorukre, csorukbe ragadhat es akkor fuldokolhatnak tole...tehat nem sok olaj es viz, inkabb csak megnedvesitesnek...3 hetesen mar osszegyurva kapjak, hogy ne tojjak ossze az egeszet csak kicsipegetik, igy kevesebb az ami pazarlasba kerul//

  Válasz Mégsem
 • martindian
  martindian 2013 márc. 25, hétfő

  ja ami meg fontos,egyszerre csak annyiit amit meg is esznek (ez minden vizezett keverekre igaz,mert a melegben gyorsan bepeneszedik )

  Válasz Mégsem
 • csacskaanyó
  csacskaanyó 2013 márc. 27, szerda

  Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat. Megint tanultam valami újat! Az idén mindet ki fogom próbálni hogy össze tudjam hasonlítani melyik a jobb. Bár valószínűleg mind jó módszer csak tájegységenként változik ez is hogy a régi öregek mit adtak át az utókornak.
  A kotlóst én is hiányolom:-) de sajnos még nem akart egyik tyúkom sem elkotlani. Egy kacsám viszont már úl és április 17-re várom a kelést.
  Tervezem hogy kemencés csibenevelőt csinálok a nyáron, akkor már az idei tél könnyebb lesz a baromfinevelés szempontjából.

  Válasz Mégsem
 • zsanettrp
  zsanettrp 2013 márc. 27, szerda

  Én is teszek zöldhagymát és szárított csalánt is a csibéknek a többi mellett.

  Nekem tavaly megkotlott egy olyan tojóhibridem, akit ipari letojt tyúkként vettem bagóért, alig volt tolla, amikor hozzánk került. Elsőre kicsit elrontotta a végére, de annyira lelkes volt, hogy mindjárt vissza tudtam ültetni és másodikra ki is keltette őket. És még nevelőnek is tökéletes volt, vigyázott rájuk végig. Nagyon remélem, hogy idén is megjön a kedve.

  Válasz Mégsem
 • adminisztrator
  adminisztrator 2013 ápr. 12, péntek

  Aki kotlatni szeretne, annak ajánlom a bronzpulykát, mániákus kotló, bármilyen tojáson (tyúkból 25-30 alápakolható) és remek pótmama is. Felemelő érzés két különböző faj között látni a működő anyai ösztönt.
  (Kacsáknál is használható, ahogy olvastam, ők is gyakran félbehagyják.)

  Válasz Mégsem
 • Vendég
  peter 2013 máj. 27, hétfő

  That sounds like a good percentage! my father in law with an ancient incubator got 4 chicks from 40 eggs..

Hozzászólás

Vendég 2020 szept. 18, péntek