Sziasztok!

Újabb örömhír, megint szaporodtunk.

Kikeltek a kiscsirkéim:-)

57 tojást raktam a gépbe, 38 életképes kis pihés lett belőle. Még mindig nem túl jó a kelési arány, de már sokkal jobb, mint tavaly áprilisban az első keltetésem, mikor az 50 tojásból 14 kiscsirke kelt ki.

Elég nagy gondban voltam, mert jó szokásom szerint előbb elinditottam a keltetőt és utána kezdtem el gondolkodni, hogy ha kikelnek vajon hol is fogom őket nevelni.

A kispipéknek ilyenkor még nagyon kell a meleg. Sajnos nincs olyan ólunk, kamránk vagy egyéb épület, ami erre a célra alkalmas lenne. Viszont van egy kiszuperált hűtőszekrényem amin már az ajtó sincs rajta. Kiguberáltam a hulladékkupac közül, kimostam, raktam bele szalmát meg egy steklámpát, letakartam egy hungarocellappal meg egy régi paplannal és már meg is van a csibenevelőm:-) Egyik sarkát nyitva hagytam, hogy azért levegő is jusson be, ettől függetlenül jó meleg van benne.Emlékszem még amikor anyukám pipiket nevelt és 500-as infraégőt rakott be nekik. Úgy tűnik erre a célra az öreg hűtőben a 60-as izzó is tökéletes meleget ad és még a hulladék hűtőnek is meglett az új funkciója.

Tavaly még a kispipiknek vettem baromfiinditó tápot 5 kilót adtam 1-1 csapatnak, azután már csak kukoricával etettem őket. Most egy új dolgot próbálok ki, ami csak számomra új. Nagymamám mindig így nevelte a csirkéit amikor még nem volt táp. A kukorica darába naponta belekevert egy főtt tojást amit lereszelt nekik. Ha ez sikerül akkor ezentúl végleg mellőzöm a tápokat. Ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, örülnék ha megosztaná velem. Amit viszont eddig is igy csinálta, ezen nem is akarok változtatni, az első 2-3 napon kamillateával itatom őket és fokozatosan keverek bele mindig több vizet, igy állitom át őket a vízre.

A következő szaporulat majd a kacsa lesz. Már elült egy néma kacsám. Kicsit tartok tőle, mert nem volt túl jó idő a tojásokra, de április 17-én kiderül mennyi kel ki belőlük. Majd beszámolok arről is.

b2ap3_thumbnail_P1010582.JPG