EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Újrahasznosítas - Fatároló raklapból és lécekből

Beküldve - - - Újrahasznosítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 6383 megjelenés
 • 2 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Gondolnunk kell az eljövendő télre. Az idei tél hirtelen jött, a fatüzeléses élethelyzet is. Múlt decemberben úgy kerültünk a tanyasi életformát kostolgató városi kunyhóba, hogy elötte még a távfűtéses tízemeletes is szóba került. Tehát nyílván nem volt meg a két éve száradó tüzifakészlet. Maradt a vizes fa a fatelepről, aranyárban.

 

Ebből tanulva már most elkezdtünk készülni az következő telekre. Sok a rőzsének való a tanyánkon, van pusztuló fa építőanyag is. A fellelhető anyagokból építettünk egy rőzsetároló/szárító egységet. Ha van elég gyújtós még a vizes fa is csodákra képes ;)

 

Geribátyó a legősibb mértékegység, vagyis a sacc használatával szabja a lego elemeit méretre.

 

 

Amikor a szerkezet már nem lötyög sehol, abba lehet hagyni az újabb lécek rákalapálását és el lehet kezdeni hordani a rőzsét. A két oldalsó és a hátsó fakk vastagabb ágak tárolására alkalmas, amik egyúttal megakadályozzák a kis rőzsék kihullását.

 


0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  Piros 2012 ápr. 16, hétfő

  Tanyán élek születésem óta.Közel állok én a permakultúrához, ha nem is úgy csinálom.A gallyaknak összegyűjtését és szárítását másképp oldom meg.Összegyűjtöm és kisebb kévébe kötöm.Itt sok az akác mer az olajfűz, hát őket nem annyira kedvelem, mert igen tüskések, de nagyon jól égnek a kályhában vagy a sparheltban.Kazalba rakom a sok kévét, nyáron van ideje kiszáradni.Télen beviszek 1 kévét és fűthetek.A botfát, azaz az ágakat kb.30 cm-re összevágom,szépen összerakom,alá persze kell valami magasító, hogy ne szívja fel a vizet a földből,tetejét letakarom, nyáron szárad, télen meleget ad.
  Egyébként tetszenek az írásaid az életformádról.

 • ecovitka
  ecovitka 2012 ápr. 19, csütörtök

  Köszönjük Piros a leírást!! Nekünk is sok gallyunk van kévében, amiket az utcáról gyűjtöttünk. Szépen össze vannak rakva kazalba. Próbálkozunk ezzel is azzal is :)

Hozzászólás

Vendég 2020 aug. 15, szombat