Permablog
Vasárnapi ebéd
- Betűméret: Nagyobb Kisebb
- 2116 megjelenés
- 0 hozzászólás
- Nyomtatás
- Könyvjelző
Sziasztok!
Itt és most először jelentkezek egy igazi Herbalbi féle ebéddel. Előre elnézést kérek, azért mert nem írok mennyiségeket a receptekben, érzésből szeretek főzni. Annyira jó!!!!
Megkívántam egy jó kiadós vasárnapi ebédet, természetesen legyen egészséges is. Na lássuk mi van a spájzban. Fél sütőtök, egy kis édeskömény maradt még, a héten kaptam házi szilvalekvárt, hohóó van még krumpli is a zsákban. Akkor lássuk csak mi sül ki ebből!
Édesköményes sütőtök krémleves
A sütőtököt, édesköményt, vöröshagymát megpucoltam és lereszeltem tökreszelőn. Egy jól záró edényben kevés olívaolajjal puhára pároltam, pici szerecsendiót hajítottam még bele. Botmixerrel pépesítettem és lobogó forró vízzel a kellő sűrűségűre hígítottam és éppen csak újra megforraltam. Tűzről le, só, friss, zúzott fokhagyma pár perc állás és mehet az asztalra. Díszítettem, olívaolajjal, tökmaggal, szezámmaggal és vágott fokhagymazölddel. Íme!
Szilvalekváros tönköly gombóc házi tönköly morzsában
Másodiknak az egyik kedvenc ételemet főztem meg. A krumplit héjában megfőztem, meghámoztam és összetörtem, pici hidegen sajtolt napraforgó olajjal lazítottam, pici só, és annyi frissen darált teljes tönkölyliszttel gyúrtam be tésztának, hogy könnyen nyújtható legyen, de ne essen szét. Kinyújtottam kisújj vastagra és nyégyzetekre vágtam. Belekanalaztam mindegyikbe a lekvárt és összegombócoltam és mehet a lobogó forró vízbe. A tönkölymorzsát ma találtam ki, hhmmm.... valójában az egészet ma készítettem először, bocsánat. Szóval hogy a túróba lehet tönkölymorzsát csinálni, ha nem eszek élesztős kenyereket? És megvan! Teljes tönkölyliszt (250g), fél deci hideg sajtolású napraforgóolaj, ezeket tenyereink között morzsásra dörzsölgetjük, pici só, és sima víz óvatosan, centenként, hogy omlós tészta állagú legyen. Kinyújtottam, felvágtam sósrúd formákra és be a sütőbe 180 fokra, 15 percre. Gyakorlatilag tönköly sós-omlós rudat sütöttem. Kisült, kihűlt és a diódarálón átengedtem, majd beletettem a serpenyőbe és kis lángon még átpirítottam egy kicsit. Kész. (ugyanez a tészta magokkal, fűszerekkel finom sós rudat ad) Szóval a kész gombócokat megforgattam ebbe a tönkölymorzsába és ez is mehet az asztalra. Pici fahéjat szórtam a tényár szélére, középre pedig még több lekvárt, mert az sohasem elég. Íme!
És egy kicsit intimebb fotó a gombóckákról! Puszi mindenkinek, jó főzőcskét!