EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Vitkát Elaine Ingham szoknyája mellé!

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 1768 megjelenés
  • 0 hozzászólás
  • Nyomtatás

a1sx2_resize_Vitalia-soil-sm.jpg

 

Kedves Olvasó, drága Pajtás, édes forumozó és permakultúrába bolondult Homo Ökologikusz,

 

Egy hatalmas kaland elött állok, aminek célja, hogy olyan módszert hozzak haza, amivel a kizsigerelt talajokat életre tudjuk kelteni és amivel a konyhakertünkben, a szántóföldön, a gyömölcsösben és még a gyepen is csodát tehetünk egyszerű, olcsó mindenki számára elérhető módszerekkel.

Mindezért hajlandó vagyok Iowa-ba elmenni, a világ legnagyobb ipari kukoricaföldjeinek legkellősebb közepére (Nem azért, mert ezeken a földeken jól csinálják, hanem azért mert itt van egy egyetem, ami arra törekszik, hogy jól csinálja). Ehhez azonban a te segítségedre is szükségem van! 

 

a1sx2_Original1_Iowa-cornfield.jpg

Szép nem? Most képzel el, hogy ameddig csak a szem ellát, nincs is más... (kép forrása)

 

Dióhéjban az a lényeg, hogy Elaine Ingham "Living Soil" (Élő Talaj) kurzusára kaptam egy meghívást, mint vendég előadó és tanár segéd. Ebben az a csodálatos, hogy egyenesen a forrástól származó információval bővíthetem az ismereteimet és tanítást is gyakorolhatom, hazatérve pedig ezeket az ismereteket nektek is könnyebben tudom majd átadni.

Addig-addig vadásztam az ösztöndíj lehetőségeket sikertelenül, mígnem rá kellett ébrednem arra, hogy itt csak az ajándék gazdaság segíthet. És ha már annyit beszélgetünk erről a fórumon és annyira kéz a kézben jár az ajándékgazdaság elmélete a permakultúrával, hogy úgy éreztem ez egy kiváló lehetőség arra, hogy kipróbáljam. Az volt a vezérelvem, hogy ha mennem kell, akkor össze fog jönni rá a pénz, viszont ha nincs most ott keresnivalóm, akkor nem.

 

És most ott tartok, hogy a költségvetés 85%-át már sikerült előteremteni :)

Van kedved beszállni? Megmondom hogyan teheted.

 

Három féle módszert alkalmazok: 

- Az összes spórolt pénzemet beledobtam, ami a szükséges forrás 20%-a.

- Empowered fundraising, amit John Croft-tól tanultam és amivel sikerült a szükséges forrás 60 %-át előteremteni.

- Crowdfunding, amivel a hiányzó 20%-ot gyűjtöm. És itt jössz te is a képbe.

 

A crowdfunding egy közösségi forrásteremtő módszer, ami az interneten keresztül történik és mára száz számra vannak erre platformok. Az egyik ilyen oldalon létrehoztam egy kampányt, amin leírom röviden, hogy mire és miért gyűjtök. Aki úgy érzi, hogy szívesen csatlakozna a projekt megvalósításához, az bármekkora összeget adományozhat. Az adományozás egyszerűen, egy internetes fizetéshez hasonlatosan történik, a "Donate Now" gomb megnyomásával. (A kampány szöveg angolul van, de segítségül a magyar fordítását ennek a blogbejegyzésnek a legvégén mellékelem.)

 

Ha van kedved, lehetőséged, kérlek te is csatlakozz! Még bő egy hét van a kampányból, úgyhogy hamar kell cselekedni :)

A kampány oldalát ezen a linken éred el: https://life.indiegogo.com/fundraisers/vitalia-on-a-soil-microbiology-mission

 

Amikor hazatérek Budapesten és Szentesen fogok tartani egy beszámolót a tanulmányútról, amire téged is nagy szeretettel várlak.

Mély hálával és köszönettel,

Vitka

 

elaine-ingham.jpg

Na jó, ezt a nőt én még sosem láttam szoknyában!

 

 

Íme a crowdfunding oldalon szereplő leírás magyar fordítása:

 

Kedves Barátom,

Szeretettel üdvözöllek a közösségi forrásteremtő kampányom oldalán. Örülök, hogy itt vagy és remélem te is részesévé válsz ennek az izgalmas projektnek.

 

Mi ez a projekt?

Kaptam egy meghívást, hogy vendég előadóként résztvegyek Dr. Elaine Ingham, világhírű talajmikorbiológus Living Soil (Élő Talaj) kurzusán. Ez egy egy hónapos képzés, ami Áprilisban kezdődik az Iowa-i Maharishi Egyetemen és ahol a diákok a talaj tápanyaghálóról tanulnak. Ezen a képzésen fejleszthetem a tanítási készségeimet, megismerhetek egy működésben lévő "Soil Food Web" laboratóriumot és javulhat a mikroszkóp használatom az Elaine-nel való napi kapcsolatnak köszönhetően. Szükségünk van idehaza ezekre az ismeretekre és szükségünk van olyan emberekre akik ezt a tudást tovább tudják adni.

 

Miért éppen crowdfunding?

A tanulmányút költsége 3520 dollár, ami az út során felmerülő minden kiadást fedez, beleértve az utiköltséget, szállást, étkezést és biztosítást is. Van némi spórolt pénzem, és a csodálatos családomnak és barátaimnak köszönhetően csaknem a teljes összeget sierült előteremteni. Mindössze 760 dollár hiányzik. Szerinted te hozzá tudsz járulni? Bármekkora összeg, amivel be tudsz szállni közelebb visz a célhoz.

 

Kicsit részletesebben magamról és a projekt fontosságról:

Miután befejeztem graduális tanulmányaimat a Maryland-i egyetemen, hazatértem Magyarországra a friss talajtan diplomámmal a zsebemben. Aktívan bekapcsolódtam a hazai ökológikus mozgalomba és elkezdtem terjeszteni a permakultúrát és a degradált talajaink életrekeltésének fontosságát. Bő három évvel ezelött a párommal hozzá jutottunk egy közel másfél hektáros területhez, ahol különbözö talaj megújító módszerekkel kísérletezünk és egy életet fenntartó tanyasi gazdaságnak az alapjait teremtjük meg. Ebben a régióban a konvencionális mezőgazdasági módszerek az elterjedtek és a kis gazdaságok számára mindennapos küzdelmet jelent a túlélés. A talajaik egyre csak romlanak a folyamatos fizikai bolygatás, a vegyi fegyverkezés hatására. Mindeközben a költségeik fokozódnak az egyre dráguló üzemanyag és vegyszerek miatt. Segítségre van szükségük. Nekem is segítségre van szükségem. A talajnak is segítségre van szüksége.

 

Mik a céljaim?

Szeretném egyre jobban megismerni a lábunk alatt elterülő élővilágot, ugyanis ráébredtem arra, hogy a talaj élet az egészséges talaj alapja és a mi életünk is függ tőle. Az elmúlt időszakban sok olyan emberrel és szervezettel találkoztam Magyarországon és a környező országokban, akik szeretnének a talaj tápanyag hálóról tanulni: beleértve gazdákat, kertészkedőket, zöld szervezeteket és egyetemeket. Én nagyon szeretek tanítani és szeretnék ehhez hozzájárulni. Azzal, hogy résztveszek Elaine kurzusán mint tanársegéd és előadó, elsőkézből származó élményem lesz ennek a témának a tanításáról. A tanítás mellett csiszolni szeretném a talaj megújítással kapcsolatos gyakorlati készségeimet. Ennek érdekében itt elmélyíthetem a komposztálással és a talajmikrobiológiával kapcsolatos ismereteimet és a mikroszkóp haszálatot.

 

Tehát, dióhéjban a célom az, hogy jobban tudjam szolgálni a földet. Szeretnék a megoldás részévé válni a probléma helyett és hozzájárulni Földanya gyógyításához.

 

Mi fog történni, amikor hazatérek?

Gazdagabb ismeretekkel folytatom a munkámat, miközben magam mellett tudhatok olyan szakértőket, akikhez bármikor fordulhatok. Ez az élmény lehetővé teszi, hogy képzéseket tartsak a talaj tápanyaghálóról. Továbbá egy kutatási projektbe is belekezdek együttműködésben a régióban található szervezetekkel és intézményekkel.

 

Hazatérésem után szervezek egy beszámolót Budapesten. Ha személyesen nem tudsz rajta résztvenni, akkor elekronikus formában elérhetővé teszem számodra a prezentációt. 

 

Miért támogatnád ezt a tanulmányutat?

Mert Földanyánk fontos számodra.

Mert én is fontos vagyok számodra.

Mert fontos neked, hogy honnan jön az ételed.

Mert egészséges talajból jöhet csak egészséges élelem.

Mert úgy gondolod, hogy az egészséges talaj az életünk alapja.

Mert azt gondolod, hogy ez egy csodálatos küldetés.

Mert úgy gondolod, hogy jobb megoldásokra van szükségünk, mint a vegyi fegyverkezés.

Mert úgy gondolod, hogy a talaj egy élő szervezet és tisztelettel kell bánni vele.

Mert szeretnéd, hogy a megszerzett tudást megosszam veled.

 

Mi történik, ha több, mint 1000 dollár jön össze?

Ebben az esetben ellátogatok Convallisba (Oregon), az Earthfort lbaroratoriumba. Ez a legrégebbi és legnagyobb "Soil Food Web" labor, ami az Elaine által kidolgozott talajvizsgálati módszert használja.

 

Ajánlások:

"Úgy gondolom, hogy Vitáliának az a törekvése, hogy egy újfajta talajvizsgálati módszert hozzon a magyar talajtan világába megerősíti a készségeinek tárházát és egy potenciális kutatási és okatatási segédeszközzel gazdagítja a magyarországi gazdákat és kutatókat. Gyakorlati tréning a talaj mikrorganizmusok újszerű vizsgálata terén a legető leghelyénvalóbb karrierjének ebben a fázisában és biztos vagyok abban, hogy az új ismereteket használni fogja és megosztja másokkal."

Dr. Bruce James, Professor, Dept. of Environmental Science and Technology, University of Maryland

 

"A talaj legfontosabb funkciója a termékenysége, amit a talaj életközössége biztosít. Azonban nagyon kevés ismeretünk van a talaj tápanyag hálózatának működéséről. Ebből kifolyólag mesterségesen tápláljuk a növényeinket. Ezt a gyakorlatot meg kell változtatnunk a talaj egészségének és az emberek egészségének érdekében. És ennek megfelelően kell módosítanunk a tananyagot is, amit oktatunk."

Bíró Borbála, Egyetemi tanár, Corvinus Egyetem, Talatan és Vízgazdálkodási Tanszék

 

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 19, kedd