Permablog

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form
Legújabb bejegyzések

Beküldve - - - Kategorizálatlan

A piacon vettem egy csomó palántát és hamar kifutottam a már előkészített ágyásokból. Így a Mulcsozás - Lasagna ágyás (réteges mulcsozás) nálam most extrémbe váltott.

Csak szalmát használtam. Ásóval és palántáló fúróval könnyen tudtam csinálni lyukacskákat, amikbe a palánták belefértek. Szerencsére 2 napja esett az eső...

Az öntözés fontosságára lettem figyelmes, amikor egy kókadt növény a szemem láttára 'rúgta ki' a leveleit amikor megöntöztem. Ahogy belerakom a palántát a földbe, azonnal öntözök!

Címkék mulcs
1662 megjelenés
0

 

Az idén az első hétvégés bevezető tanfolyamunk Április közepére esett. Más hasonló programhoz képest, az értesítés elég hirtelen jött, és egészen addig, a Soproni érkezésemig izgultam, hogy egy jó programot tudjunk összehozni. A végére viszont minden aggodalom alaptalannak bizonyult, és egy óriási eredményre lehetünk büszkék: Egy teljesen csupasz területre egy gyönyörű szép kertet terveztünk meg, és kezdtünk el létrehozni. A tanfolyam végére rengeteg ágyásba magokat vetettünk el, két komposztálót raktunk össze, egy tűzrakó helyet, egy palántázót, és egy fűszerspirált tóval építettünk. Ami viszont még sokkal fontosabb, távozásunkkor egy rendkívül lelkes, aktív, és együttműködő csapat búcsúztatott, akik rövid betekintésük után a permakulturába, a kertet tovább fogják fejleszteni.

 

Először az éves permakultúra találkozón értesültem erről a tanfolyamról. Etelka mesélte, hogy egy Soproni csoport egy közösségi kertet indít, és meghívtak hogy tartsunk egy permakultúrás tervezési hétvégét náluk. Én nagyon örültem a lehetőségnek, bár egy kicsit féltem az időbeli zsúfoltságtól. Tudniillik, a következő hétvégére már egy másik tanfolyamot terveztünk be Hosszúhetényen, aminek a programján már hetek óta faragcsáltunk. Ki is alakult egy elég jó elképzelésünk a helyi adottságokról, a résztvevők kívánságairól, és hogy ezeket hogyan fogjuk teljesíteni. A Soproniról, viszont, alig volt elképzelésünk. Szerencsére Sára is ugyanolyan lelkesen elvállalta hogy segít, és így hármasban nekiláttunk a tervezésnek.

 

...
994 megjelenés
0

Beküldve - - - Bemutatkozás

Sziasztok!

Ígértem hogy belekezdek a blogolásba, de időközben bekaptam valami jó kis kórságot és majd egy hétig nyomtam az ágyat. Most már úgy tűnik megmaradok, de még mindig nem vagyok a helyzet magaslatán.

Magamról röviden annyit, hogy december végéig külföldön dolgoztam de megszűnt a munkahelyem, hazatértem és kiköltöztem apukám tanyájára.

Már rég óta gazdálkodni szerettem volna,de nem tudtam mit és hogyan. Elkezdtem a neten keresgélni és rábukkantam a permkultúrára. Szerelem első látásra...Teljesen begőzöltem tőle és most már tudom, hogy ez az amire mindig is vágytam. Nem kis fába vágom a fejszém, de hiszek benne, hogy képes vagyok rá.

Helyzeti előnyöm van többekkel szemben, hiszen már nem kell azzal bajlódnom, hogy a lakhatásom megoldjam, kész kis házikó várt rám, csak a berendezéssel kell még megküzdenem.

...
2087 megjelenés
0

... ami másnak hulladék nekünk kincs.

 

 

Az elmúlt hetekben tanyára menet begyűjtöttük az utunkba eső, növényi maradványokat, amiket a városlakók gyönyörűen becsomagolva az utcára tesznek, mert azt hiszik, hogy már nincs rájuk szükségük.

Címkék komposzt
5242 megjelenés

Beküldve - - - Fodítás

 

A PERMAKULTÚRA VIRÁGA

 

 

A permakultúra a föld és a természet megőrzésére koncentráló erkölcsi és elvi alapokból indul ki. Ahogyan fejlődik, egyre tágabb körben alkalmazza ezeket az elveket, hogy összekapcsolja azt a hét fő területet, amelyek az emberiség számára szükségesek az energialejtő átvészeléséhez.

 

 

 

 

4432 megjelenés

Komposzt toalett és a permakultúrás tervezési elvek

írta David Holmgren, September 2003

© 2003 Holmgren Design Services, Compost Toilets and Permaculture

 

Tervezési elvek

Hosszú évek óta észrevettem permakultúrás tervezők és aktivisták lelkesedését a komposzt toalettekért. Ez a téma még a vacsora asztal körüli beszélgetéseket is eléri. Ha a permakultúra szélesebb értelmét vesszük, miért is kell, hogy az emberi ürülék helybeni újrahasznosítása ekkora figyelmet kapjon? A permakultúra fenntartható életmód és földhasználat tervezésére szolgáló rendszer, melyet Bill Mollison és jómagam dolgoztunk ki az 1970-es években1. Arra öszpontosít, hogy az emberek természetes forrásokból, az élőhelyük közelében elégíthessék ki szükségleteiket, miközben a nem megújuló forrásból származó források igényét a minimumra mérséklik. A permakultúra a személyes, háztartási és közösségi igényeinkkel kapcsolatos gondolkodásmódunk megváltozásának a folyamata is, annak érdekében, hogy szükségleteink az ökológiai határainkon belül kielégíthetőek legyenek. A permakultúra tradícionális és innovatív stratégiák, módszerek és elemek sokrétű választékát foglalja magába. A komposzt toalettek egyszerű technológiáját sikeresen alkalmazták városi és vidéki környezetben egyaránt, változatos klimatikus viszonyok között. Komposzt toalettek fontossága a permakultúrában talán érthetőbbé tehető azzal, ha röviden felvázolom hogyan illusztrálják a komposzt toalettek a permakultúrás tervezési elveket és hogyan erősítik meg az elvek megértését2.

 

1.Figyeld meg és válj cselekvő részesévé a természetnek

Szemben a vízöblítéses toalettel, ami egy távoli szennyvíztisztítóhoz van kötve, a komposzt toalett arra ösztönöz minket, hogy észrevegyük és megértsük, hogy a természet részei vagyunk.

 

2.Gyűjtsd össze és tárold az energiát

Azzal, hogy elkerüljük az ürülék vízzel való hígítását, a komposzt toalett emberi ürülékből származó értékes növényi tápanyagokat (azaz energiát) tud összegyűjteni és viszonylag stabil formában tárolni.

 

3706 megjelenés

Ezennel ünnepélyesen az alföldi tanyavilágot választottuk otthonunkként. Legalábbis addig amíg meleg van. Bizony, az első tanyasi éjszaka áll elöttünk. hehehe, tanyasi idill, közben vészesen kopácsolok a számítógépen...

 

Albert készen áll az utazásra. Nem megyünk messzire, csak a tanyára. A téli por leseperve, lomok kiürítve. Igen, LOM az nálunk van bőven, örökké az a sok lom és pakolászás...

1858 megjelenés

Gondolnunk kell az eljövendő télre. Az idei tél hirtelen jött, a fatüzeléses élethelyzet is. Múlt decemberben úgy kerültünk a tanyasi életformát kostolgató városi kunyhóba, hogy elötte még a távfűtéses tízemeletes is szóba került. Tehát nyílván nem volt meg a két éve száradó tüzifakészlet. Maradt a vizes fa a fatelepről, aranyárban.

 

Ebből tanulva már most elkezdtünk készülni az következő telekre. Sok a rőzsének való a tanyánkon, van pusztuló fa építőanyag is. A fellelhető anyagokból építettünk egy rőzsetároló/szárító egységet. Ha van elég gyújtós még a vizes fa is csodákra képes ;)

 

Geribátyó a legősibb mértékegység, vagyis a sacc használatával szabja a lego elemeit méretre.

 

5770 megjelenés
0

Mozgalmas volt az elmúlt hétvégénk. Szombaton reggel Ópusztaszeren voltunk, majd este a szentesi ökofilmklubban néztük meg a Jövő farmját. Vasárnap a Permalom tanyán telt. Dáviddal és Sárával terveztünk permakultúra tanfolyamot, ültettünk rukkolát, tenger virágot, salátát, homoktövist (köszi István) és felmértük a domborzati (!) viszonyokat a szépséges alföldi tanyánkon.

 

Szombaton a SZÖSZ szervezésében voltunk egy lovas tanfolyamon.

 

2455 megjelenés
0

Beküldve - - - Kategorizálatlan

Egy pár hétre ismét eltűntünk netközelből. Úgy alakult, hogy arról értesültünk, hogy a falu másik végén lakó biogazda külföldre utazna, de nem tudja a tanyáját otthagyni, mert van két lova akiket etetni kell - no meg 3 macska (ekkor a 4.-ről még senki sem tudott). Mivel a napi robot nem kötött sehova minket, igy szabadságot nem kellett kivennünk ahhoz, hogy elvállaljuk a gondnokságot. Igaz, hogy lovakkal még sosem foglalkoztunk, de úgy éreztük, hogy annyi helyen 'laktunk' már az utóbbi években, hogy ezt sem szabad kihagyni. Végülis minden helyből tanul valamit az ember.

 

 

Címkék lovak tanya
1492 megjelenés
0

Beküldve - - - Kategorizálatlan

Az egyetlen pont a tanyán ami nem fagyott meg:

 

 

Az alomszék komposzt! Annak is csak a közepe.

 

...
1863 megjelenés

Beküldve - - - Kategorizálatlan

Az Ópusztaszeri biogazda tanfolyammal kezdődött és zárult is a három hetes országjáró kiruccanásunk. Voltunk többek között Hosszúhetényben is. Megnéztük, hol is szervezi Zsanett a Bevezetés a permakultúrába tanfolyamot, összejöttünk a helyiekkel és belemerültünk a giliszta komposzt és humuszkészítés rejtelmeibe. Egy helyi családnál láttunk biciklivel hajtott mosógépet és hulladék csempéből gyönyörűen kirakott padlót.

2420 megjelenés

A hétvége fantasztikus hangulatban telt. Megismerkedhettünk a Méhlénnyel. A biodinamikus szemlélet szerint az egység nem az egyedi méhecske (aki szorgosan végzi a munkáját), hanem a Család (az Anyával, a Hímekkel, a Nőstényekkel, a Léppel, Mézzel, Propolisszal).

Ez a kategorizálási különbség is nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy mára a méhészet szinte eltűnt és helyét a méztermelés vette át. Persze ehhez az emberi kapzsiságra is szükség volt. A méz a 'csodálatos ajándékból' egy 'tömeggyártott cuccá' vált. Közben a virágos rét is eltűnt, mert az EU-s támogatást csak a felszántott területre kap a földművelő. Mindezek mellett pedig elrabolják a méhektől az értékes mézet, amit a télen cukros vízzel próbálnak pótolni (vagy éppen kukoricasziruppal!). Mindezt úgy hogy a kaptárak egymás hegyén hátán vannak a profit maximalizálása érdekében, és az üzletág felkapottsága miatt. Na meg utaztatják a családokat - jobb esetben egy országon belül, nem annyira jó esetben pedig egy kontinensen kereszül, vagy akár kontinensek között is -. Végül, hogy mindezt túléljék, gyógyszerezik őket - ugyanis a nagy összevisszaségban megbetegszenek a méhek.

2169 megjelenés
0

Beküldve - - - Újrahasznosítás

Két dolog változott a komposztálóban:

 

  • A három oldalú komposztálóba nem lehetett könnyedén a megfelelő helyre juttatni az 'anyagot', ezért egy előlapot is csináltunk neki - most már mind a négy oldalról zárt a szerkezet.
  • Forró levél komposzttal megpróbáljuk a hőmérsékletet emelni és beinditatni a fekália komposztálódását is.
Címkék álomszék komposzt
2631 megjelenés

Beküldve - - - Újrahasznosítás

 

"- Nem kérünk zacskót, köszönjük.

- Hát de hadd tegyem mán bele azt a pár szem körtét a zacskoba.

- Tényleg nem kérünk zacskót. (értetlenkedő, zavart tekintet, zacskócsörgés)

- Dehát hogyhogy nem?

- Azért nem kérünk zacskót mert van kosarunk és nem tudunk mit kezdeni a sok nejlon hulladékkal.

- Ezt meg hogy érti? Hát hazamennek, azt kidobják.

- Nem tudjuk elvinni, mert nincs hova kidobni.

- Hát akkor csak gyűjtsék össze azt hozzák be valamelyik városi kukába."

 

1801 megjelenés

Beküldve - - - Kategorizálatlan

Az utóbbi hetekben/hónapokban azon vagyok, hogy az élet minden területén megtaláljam mi számít megfelelő technológiának. A permakultúra is erős hangsúlyt fektet arra, hogy se nem túlzott, se nem túl kevés technológiát használva elégítsük ki igényeinket.

Mire is gondolok megfelelő alatt? Pontosan még én sem tudom. Pillanatnyilag mind a kézifűrész mind a GPS készülék beletartozik.

 

2156 megjelenés

Beküldve - - - Étel-ital

A legegyszerűbb otthon termelhető élelmiszerek közé tartoznak a kultúritalok, mint pl. a kefir, a tibi, vagy a kombucha. Ezeknek többnyire rengeteg nevük van, ami némi összezavarodást okozhat. Főleg a tibi, olyan neveken is közismert mint tibicos, kaukázusi gyümölcskefir, kristálygomba, és sok, sok más. Mert ezekben a kultúrákban igazából baktériumok és élesztők szimbiózisáról van szó, nekem a „gomba” kifejezés annyira nem is tetszik. De ez csupán részletkérdés.

 

Lényeg az, hogy nagyon finom és egészséges italokat lehet belőlük csinálni. A kefirt persze mindenki ismeri (legalábbis itt, a mi kultúrkörünkben), a tibit viszont kevesebben. Talán azért, mert a boltokban nem árulják. Pedig kitűnő üdítő italt készít, ami hasonlóan a kefirhez, jót tesz az emésztő- és immunrendszernek.

 

A kefir és a tibi 2010 október vége felé érkeztek meg a Városi Sejtben. Azóta szépen fejlődnek, és onnan már több háztartásba is eljutottak. Ebben az időben sikerült elég jól megismerni őket, hogy azt mondhatom hogy napi tíz perc ráfordításba kerül a gondozásuk. Kombucha még nincs, de remélem nemsoká ő is csatlakozni fog.

 

A kefir készítése a legegyszerűbb. Egy befőttes üvegbe tejet öntök, és a kefirkultúrát belerakom. Letakarom egy konyharuhával, hogy ne essen bele semmi, és 24 óra múlva leszűröm. Az a fontos dolog, hogy soha ne érintkezzen fémhez. Egy kis műanyagszűrőn, és egy tölcséren átöntöm egy másik üvegbe. A kultúrát esetleg egy kicsit megkeverem fakanállal, hogy jobban átfolyjon, és kész, mehet a hűtőbe. Utána langyos vízben lemosom a kultúráról a maradék kefirt, kiöblítem az üveget, és ismét tejet öntök bele, és kezdem az egészet előröl.

 

 

1909 megjelenés
0

Beküldve - - - Étel-ital

Ez a bejegyzés 2010 december 18-án jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A sötét, borús, naphiányos időben nem igazán érdemes fotoszintézisbe kezdeni. Ezt a növények nagyon jól tudják, és nekem is megmutatták, hogy inkább várjam meg a tavaszt. Amivel viszont sokkal jobb ilyenkor foglalkozni, az azok az élőlények, amik a felbomló anyagon élnek, és sok fény nélkül is megvannak: a gombák.

Vörös Amadea segített nekünk két hétvégi alkalomban megismerni ezeket a finom, bár részleteiben kevésbe ismert lényeket, és hogy pontosan mire is van szükségünk, hogy otthonunkban jól érezzék magukat, és gazdag gombaszürettel kedveskedjenek.

Címkék gomba
1556 megjelenés
0

Beküldve - - - Tervezés

Ez a bejegyzés 2010 október 24-én jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A második permakulturás hétvége a Városi Sejtben ismét nagyon sikeres volt. A két délután csoportjai elvégezték a tervezési gyakorlatot, és sok érdekes ötlet közül válogathatok a szoba elrendezésében.

Az első tervet a szombati csoport állította össze.

Ez a terv a napfény és a hely maximális kihasználására törekszik. A zöld párnás kerek rátán ülőke, a régi tévé, a kicsi fekete kerekes polc, és a kinyitható asztal kikerült a lakásból. Az ülő- és fekvőberendezés az ablak melletti két legsötétebb sarokba került. Az asztal melletti sarokban lévő polcot az ajtó mellé rakták, és az asztalt a helyére a falhoz tolták. Az elválasztófalra egy további növénypolcot raktak, ami a tervbe nincsen belerajzolva. A nagy tükör a mostani pozíciójával szembe került a falra, hogy így az ablakon besütő napfényt a délkeleti sarokban elhelyezett növénypolcra verje vissza.

 

1525 megjelenés
0

Beküldve - - - Újrahasznosítás

Ez a bejegyzés 2010 szeptember 25-én jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A városi komposztálásban nagyon gyorsan olyan dolgokba ütközik az ember, ami kint falun, tanyán, de még egy kertes házban is fel se merült: Mi van akkor ha megtelik a komposzt vödör? Mit kezdjek vele a harmadik emeleten?

A gilisztatartás erre az ideális válasz: a giliszták (gombákkal, mikróbákkal, baktériumokkal, és sok más élőlényekkel együtt) a szerves konyhahulladékokat szívesen elfogyasztják, felbontják, és végül kiváló termőföldet készítenek belőle. De ahhoz hogy hatékonyan tudjanak dolgozni, jó életkörülményeket kell nekik biztosítani.

Mi kell egy gilisztafarmhoz?

 

2393 megjelenés
0