"Január, február, itt a nyár" - ahogy a szólás mondja. No de mi lesz tavasszal? Az kérem szépen olyan mozgalmas lesz, hogy észre sem vesszük, már el is repült. Mielött megnézzük, hogy mit tevékenykednek a Permafórum.hu felhasználói márciusban, vessünk egy pillantást David Holmgren 3. permakultúra tervezési elvére:

 

3. elv - Érj el hozamot

 

lucagazda-hozamaBármely rendszert úgy kell megterveznünk, hogy minden szinten önállóságot biztosítson, hasznot hozzon, önfenntartó legyen.

 

A permakultúrás szemlélettel kialakított kertben sokszor egy-egy növénynek alacsonyabb a hozama, mint a monokultúrában nevelt társának. Azonban a természetet másoló permakultúrás kertben egy területegységen sokkal több féle növény nevelkedik, melyeknek az összeadott hozama több, mintha csak egyféle növény ültetnénk. Ezen túlmenően a leszüretelt zöldségek és gyümölcsök mellett pl. hozamnak számít a növények egymásra gyakorolt jótékony hatása, a pillangósok által megkötött légköri nitrogén, a sövény szélfogó hatása, és a kertet felkapírgáló tyúkok munkája és trágyája is.

 

„Az éhség rossz tanácsadó.”

 

Márciusi tennivalók

 

2010szeptA permakultúrás szemléletet a kertünkbe kezdő veteményezőként akár a gyep megtréfálásával is bevihetjük. 

A gyeppel borított területen akkora lyukakat vájunk a fűbe, amikbe éppen belefér egy-egy piacon vásárolt zöldség vagy virág palánta. A lenyírt fűvel pedig körbemulcsozzuk a kis palántákat.

Már működő veteményes esetén a felszántott talaj elgereblyézése helyett a mulcsot elhúzzuk, kis mélyedést készítünk és oda vetünk. Az elvetett magokra vékonyan visszahúzzuk a földet, de a mulcsot nem. Azt csak akkor, ha a növény már kikelt és elég erős ahhoz, hogy a mulcs ne nyomja el.

Alkalmas takarásra a bomlásban lévő fűrészpor, szalma, széna, lekaszált gyomok, faapríték, apró gallyak, karton papír, falevél, félig lebomlott faforgács, háncs, lombföld. Koratavasszal levágjuk és mulcsként a földre helyezzük az évelő növények szárát (pl. krizantém, menta, stb.) is.

 

A mulcs alatt a gyep bomló gyökérzete is segíti a talaj porhanyóssá válását. A mulcsnak a gyep vagy gyomok elnyomása mellett nagyon sok jótékony hatása van. Megtartja a nedvességet, növeli a talaj szervesanyag tartalmát, védi a talajt az eróziótól és a közvetlen napsütéstől.

 

 

2012juni22012junimulcs

 

 

További apró ötletek a fórumozók tollából:

 

 • Elrendezzük és előkészítjük az ágyásokat a vetéshez; helyenként, ahol erre szükség van egy-két téglát teszünk az ágyásba, hogy mindig ugyan oda lépjünk és ne tapossuk a talajt.
 • Saláta féléket, retket, hagymát, zöldborsót vetünk; mindre igaz, hogy érdemes több fajtát és időben 1-2 héttel eltolva ültetni
 • Márciusban már feltétlenül el kell vetni a palántáknak szánt magokat, amiket majd április-májusban ültethetünk ki szabadföldi termesztésre.
 • Beszerzünk még évelő fűszer és gyógynövény, bogyós gyümölcs palántákat, csemetéket
 • Friss mulcsot teszünk az ágyásokra
 • Megmetszük a rózsát, a gyümölcsfákat, levágjuk az elhalt ágakat, s a lemetszett növényi részeket komposztáljuk
 • Kiépítjük az öntözőrendszert
 • Esővíz tárolók előkészítése (föld alatti tartály esetén érdemes ilyenkor kiszivattyúzni, hogy a tavaszi esőkkel tölthessük fel)
 • Gyógynövény levekkel és biodinamikus preparátumokkal lekezeljük kórokozók ellen a gyümölcsfákat
 • A tavalyi komposzthalmok megbontása, átrakása, a kész komposzt elterítése a termőterületen, lehetőség szerint a mulcs alá
 • A februárban kivágott, visszametszett fák gallyait összehordva új dombágyást lehet kialakítani
 • Ahogy elkezd melegedni az idő, ki kell takarítani a kutya-macska házát/ólját
 • Megjelennek az első ehető vad növények: salátaboglárka, tyúkhúr, pitypang, ezek salátaként is fogyaszthatóak, sőt kúraszerűen fogyasztva némelyik kiválóan kiegészítő a húsvét előtti böjti étrendet, segíti a megtisztulást
 • Gyógynövények begyűjtésének kezdete: galagonya virágos hajtása, ibolya, százszorszép virágja
 • Szobai növények átültetése nagyobb cserépbe, ha szükséges
 • Medvehagyma lelőhelyről ássunk ki tavasszal néhány teljes növényt és ültessük át a kertünkbe. Az árnyékos nedves helyet szereti. Már idén is szedhetünk róla levelet, jövőre pedig újra hajt. Virágzás előtt értékesebbek a hatóanyagai.
 • Érdemes sok csalánt szedni teának és zöld turmixnak. Nyugodtan kísérletezzünk zöld turmixokkal. Az egyik legegyszerűbb összetételű, ha az alma mellé egy marék csalánt (ne legyen vastag szára, ha az, akkor csak a leveleket rakjuk bele és a virágját) teszünk az aprítógépbe az italunkhoz.

 

A témához kapcsolódó diskurzust itt találod további képekkel tarkítva. 

Hasznos munkát kívánnak a Permafórum.hu szerzői :)