pitypang-tavasz-varosi-kertÁprilis, az utolsó olyan hónap most egy jó darabig, amiben van R betű. Hogy ez miért fontos? Úgy tartja a régi jótanács, hogy csak olyan hónapokban szabad hosszasan üldögélni a földön, amikben nincs R betű. Így kerülhetjük el a felfázást. Április az a hónap, amikor a talaj már egészen melegedni kezd és a szabadföldi vetések is elkezdhetnek nagyobb lendületet venni. De mielött túl nagy lendületet vennénk, nézzük csak mit mond egy újabb permakultúra elv:

 

 

 

4. elv Gyakorolj önmérsékletet, figyelj a visszajelzésekre

Az a rendszer, melyet önálló elemek alkotnak, ellenállóbb a zavaró tényezőkkel szemben. A túltenyésztett, nagy hozamú, de gyenge, betegségekre hajlamos fajták helyett szívós, félvad állat és növényfajok alkalmazása stabilabb rendszert eredményez.  

„Hetedíziglen bűnhődünk elődeink hibáiért.”

 

 

Húsvét előtt a régi világban nagytakarítást szerveztek.

A ház falainak meszelése mellett az állatok lakhelyét is ki kell takarítani, és meszelni.

A tavaly kikopott gyepet is lehet még ilyenkor felülvetni, mert még van elég nedvességtartalma a talajnak, hogy locsolás nélkül kicsírázzon a mag.

A tavaszi nagy esők, és hóolvadás után a talaj mélyebben nedves. Egy-egy eső közepette menjünk ki, és nézzük meg, hogy merre folyik a telken a víz, hol áll meg nagyobb tócsákban. Idén ez érvényes a tavaszi hótakaró olvadása utánra is.

Ha ezeket feljegyezzük, már a nyáron nekiláthatunk a mélyebb részeket tovább mélyíteni, a víztől távol tartandó helyeken pedig árkokat ásni, és azokkal elvezetni a csapadékot. Ezeket az árkokat ásás után azonnal vessük be talajtakaró magokkal, hogy laza maradjon a talaj.

 

Tavaszi-ho-komposztaprilis-tulipan-mulcsbarack-virag

 

A permafórum tagjainak további ötletei:

- A zöldborsót április folyamán is hétről hétre vetni fogjuk. Kb. 5-6 féle zöldborsót vetünk.

- Egynyári fűszernövényeket magról vetünk: pl. metélőhagyma, kapor, koriander, petrezselyem. Ezeket érdemes az ágyások szélére vetni, hogy könnyen hozzájuk lehessen férni.

- Ilyenkor lehet magról vetni az egynyári vagy évelő virágokat is: pl. körömvirág, bíbor kasvirág, büdöske. Ezek nem csak színt, de védelmet is hoznak a veteményesünkbe. Illatukkal és színükkel hasznos ragadozó rovarokat vonzanak vagy éppen a kártevőket riasztják el.

- Most még a tőosztással szaporítandó évelő fűszernövényeket is átültethetjük, ha ezt korábban nem tettük meg. Csodás változatosságot hoz a kertbe a zsálya, citromfű, levendula, rozmaring, kakukkfű, oregánó.

- Április ideális hónap egy fűszerspirál megépítésére. Ez egy kövekből vagy téglából spirál formájúra kirakott magasított ágyás, amelyen napos és árnyékos, száraz és nedvesebb mikroklímák alakulnak ki. Kis helyet foglal és nagyon mutatós. Először a spirált építjük meg, majd feltöltjük földdel és komposzttal. A fűszerspirál tetejére kerülnek a szárazságtűrő növények, mint pl. a rozmaring és levendula. Lentebb a déli oldalra a napfényt kedvelő és vízigényesebb fajtákat ültetjük: zsálya, kamilla, oregánó, kakukkfű. Az északi, árnyékosabb oldalra pedig az árnyék tűrő fajokat ültetjük: metélőhagyma, koriander, citromfű. A spirált célszerű minél közelebb építeni a konyhához, hogy csak egy karnyújtásnyira legyen a friss fűszer vagy gyógyteába való alapanyag. Menta ültetését nem javaslom ide, mert nagyon gyorsan terjed és egykettőre átveszi az uralmat.

- Sok veteményezés és palánta nevelés is erre a hónapra esik.

- Lassan kezdődik az első friss fűkaszálékok begyűjtése az utcáról.

- Áprilisban is lehet paradicsomot vetni palántának hidegágyba. Akár a honlapon leírt fóliaveremnek egy változatát megépítve. Ezeket májusban ki lehet ültetni olyan ágyásokba, amik jelenleg vastagon vannak mulcsozva. Magról is megpróbálhatunk vetni a fagyok után. 

- Mit tehetünk az éjszakai (nappali  ) fagyok ellen a növények védelmében?

Lucagazda most fenyőágakkal takarta le a borsó sorok egyik felét, a másikat tavalyi kaszálékkal. Vajon lesz-e különbség a két rész között (ugyanaz a fajta borsó, azonos napon elvetve), melyik résznél jelennek meg előbb a növénykék, vagy egyforma gyorsan olvad-e el a hó? Áprilisban már csak talajmenti, vagy múló éjszakai fagyoknak illene lenni, amik ellen lehet még fóliával, füstöléssel is védekezni.

- Megjelent a gyógynövények között a galaj (közönséges vagy ragadós), az árvacsalán és már egy ideje szedhető a zamatos turbolya is (az ánizs ízű, ne tévesszétek össze a nagyon mérgező társával a foltos bürökkel - csak az szedje aki ismeri!) A turbolya nem nő egész évben, így addig kell élvezni az ízét és teáját, amíg szedhető. A fentieket nyers salátának is lehet használni vagy teának (akár vegyes keverésben is).

 

A Permaforum szerzői