Május elejére berobbant az augusztusi életérzésre hajazó kánikula. Néhány hete még tél volt, mostanra pedig már lassan szüretelni lehet a cseresznyét, meggyet. Bizony, egyre többet legelhetünk a kertben. A hónap elején salátafélék, rukkola, újhagyma, retek, mind-mind frissen, akár kicsit földesen kerülnek az asztalra. Tudtátok, hogy az egészségünk védelme érdekében egy kis élő talajt is célszerű magunkhoz venni? A gyerekek ezt egyszerűen csak játékos kosz evéssel, míg a felnőttek mosatlan friss zöldséggel tudják a legkönnyebben kivitelezni ezt az igen egyszerű immunerősítő gyakorlatot.

Mielött belemerülnénk abba, mit kell tennünk májusban, annak érdekében, hogy legyen mit szüretelni a nyár folyamán, nézzük mit mond a permakultúra ötödik elve:

 

principle 5

5. elv - Használd és becsüld a megújuló erőforrásokat és szolgáltatásokat

  

Üzleti nyelven szólva a megújuló erőforrásokat bevételként kellene kezelnünk, a meg nem újulókat pedig tőkének. Könnyen belátható, hogy hosszútávon nem lehet a mindennapi életünk kiadásait csak tőkevagyonból fedezni.A vicc, amiben a szárítókötelet napenergiával működő ruhaszárítónak nevezik rávilágít arra, hogy a fogyasztói szemléletünk felesleges és bonyolult kütyüket vásároltat velünk egyszerű feladatokra is.

 „A természet elvégzi a maga dolgát.”

 

 

 

 

A hónap mottója: “ Takarni, takarni, takarni…”

 

 

 

Zöldségek és fűszernövények

 

 Téli káposztafélék termesztése: minél korábban vetünk, annál erősebb lesz a növény a tél előtt.

A vetéssorok közötti talajt újra és újra mulcsozni kell, így laza marad. Minél nagyobb a növény, annál többször lehet mulcsozni.

A mulcsozás helyett a sorok közé vethetünk zsázsát, spenótot, retket vagy hónapos retket, valamint egynyári fűszernövényeket.

A gyomok sajnos ismét erőre kapnak. A legtöbb gyomnövényből azonban komposzt készíthető.

Figyelem! Ne keverjünk virágzó gyomnövényt a komposzthoz, mert a magokról elszaporodnak.

A karósbab vetésére is érvényes, hogy a kevesebb több! Karónként legfeljebb hat szem babot vessünk.

Időszerű a káposzta, karalábé, póréhagyma, saláta és zeller kiültetése. Az uborkát, paradicsomot és paprikát a hónap közepén lehet kiültetni. Az érzékeny növényeket takarjuk le fátyolfóliával. A zellergumó nem fejlődik ki, ha a növény csak egyetlen egyszer is megfázott.

Valamennyi egynyári növény kiültethető.

 

paradicsom-palanta-mulcsfara-kuszo-zoldborsovarosi-kert-majus-vegen

 

 

Gyümölcsöskert

 

Az orsó és a termőkaros koronájú gyümölcsfákat az utolsó fagyoktól célszerű fátyolfóliával védeni. A virágzó szamóca is veszélyeztetett. Az enyhe fagytól úgy védekezhetünk, hogy este vizet permetezünk; ez véd a -1-2 °C-os hideg ellen.

A ribiszke és az egres most virágzik, ezért több nedvességet igényel. Óvatosan kell öntözni és mulcsozni - fűnyesedékkel vagy kéregmulccsal.

A bogyós termésű gyümölcsöknél a gyümölcshullást a vízhiány mellett a nem megfelelő beporzás okozhatja. Ültessünk különféle fajtákat, mert számos bogyós termésű cserje nem öntermékeny, ezért pollenadó kell a megtermékenyítéshez.

 

A termőkarosok fiatal hajtásait vissza kell csípni. Az őszibarack hajtásait szükség szerint szabályozni kell.

 

Növényvédelem

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő!

Hagymalégy, répalégy, hagymamoly, káposztalégy stb. Jól távol tartható a növényektől a fátyolfóliával (nem lyukasztott vagy bevágott hajtató fóliával). A világos fátyolfólia, amely átereszti a napfényt és a vizet, két-három hétig maradjon a növénykultúrán - ezzel megakadályozzuk, hogy a kártevők lerakják a petéiket.

A cseresznyelégy május végén, június elején rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Függesszük ki időben a fákra a sárga lapokat!

A sárgabarack és a meggy száraz ágait vágjuk le, és moníliafertőzés esetén égessük el.

Akasszunk ki csapdát a levéltetű ellen.

 

Kerti építmény

 Májusban lehet megtervezni, legyártani, elkészíteni a kültéri zuhanyzót (oszlopon álló feketére festett fémhordó) amit majd júniustól szeptemberig használhatunk. Reggel feltöltjük vízzel a kútból, estére kész is a meleg 200 liternyi fürdővíz. A zuhanyzótól pedig el lehet vezetni a vizet a kis tavunkba, vagy nádasunkba - növelve így is a kertünk diverzitását vízi növényekkel, lényekkel... ezzel egyben ez megfelelő időszak lehet a kerti tó elkészítésére is.

 

 

 

 

a permaforum.hu szerzői

 

forrás: ÉdenkertA permakultúra lényege