polikulturas-kert-pest-megyeA múlt havi kánikula azt sugallta, hogy júniusra berobban a nyár, kíméletlenül, perzselően. Mégsem így lett. Az időjósok üveggömbje hűvös, esős napokat mutat egész hónapra. Szuper, mert öntözni így nem kell, azonban valahogy minden olyan lassacskán indul be a napsütés hiánya és az alacsony hőmérséklet miatt. Ennek ellenére akad tennivaló a kertben bőven. Mielött azonban erre rátérünk, nézzük, mit mond David Holmgren a hatodik permakultúra elvről:

 

 

 

 

6. elv: Mindent hasznosíts!

 

 

Pc-Icons-Principle-6

Ez az elv összekapcsolja a takarékosság és az anyagi javakkal való törődés hagyományos értékeit, a környezetszennyezés modern problematikáját és azt a radikálisabb nézőpontot, mely szerint a hulladékok energiaforrást és lehetőségeket jelentenek.

“Ha nincs pazarlás, szükség sincsen” – A bőség idején könnyű pocsékolni, bár lehet, hogy éppen ez a mértéktelenség lesz a nélkülözés oka.”

“Kétszer segít, aki időben segít” – Az időben elvégzett kis javítások elvégzésével megelőzhetjük a nagyobb veszteségeket.

 

 

Tennivalók júniusban:

 

A tavaszi munka gyümölcse mostmár szépen fokozatosan kezd beérni.

Egész júniusban folyamatosan vethetünk zöldborsót, céklát, répát, tépősalátát, rukkolát, retket (sora hónapos, jégcsap retek típusok), nagylevelű zsázsát, bokorbabot (de ne borsó helyére), mángoldot (mely kis takarással egész télen ellát minket friss levelekkel), szakaszosan karalábét és édesköményt, hogy a nyár végén is legyen friss zsenge anyag és talán még télire is tudunk eltenni belőle.

 

mulcsnak-valo-kaszalasamangold

dc-kert-juniusban

Az eperfák tele vannak ígéretes terméssel. Június elejétől lehet majszolni a friss édes gyümölcsöt. Az eperfa gyümölcse jól használható más lekvárok édesítésére, mert nagyon édes, de mégis elég semleges az íze, hogy ne nyomja el a másik gyümölcs ízét.

Lassan érik a meggy és a cseresznye. Ha bőséggel van temésünk, akár aszalhatunk is belőle.

Előfordulhat, hogy kicsit ritkítanunk kell egy-egy fa termésén. Néhánynak szinte földig hajoltak az ágai a rengeteg gyümölcstől. A betegségek könnyű terjedését megakadályozandó és a szellőzés megoldása érdekében érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét. Ahol egy csoportban nagyon sok termés van, hamar gombabetegségek jelenhetnek meg a zöld gyümölcsökön.

Mindeközben folytathatjuk a talaj táplálását és felélesztését azokon a területeken, ahol ez szükséges. Apránként haladva folyamatosan újabb és újabb területeket terítünk le mulcs rétegekkel, komposzttal annak érdekében, hogy a következő évben már porhanyós és jó vízgazdálkodású talajban termeszthessünk.

Ezzel a módszerrel száraz, repedezett, kőkemény talajt is sikerrel élővé és könnyen áshatóvá tehetünk. A talaj porhanyóssá és illatossá válik és sokkal kevesebbet kell öntözni is.

A június már legalább annyira a zöldség-gyümölcs betakarításáról is szól, mint a másodvetésről, a kert gondozásról. Nincs rosszabb annál, mint megtermelni valamit, aztán hagyni tönkremenni. A tárolásra, befőzésre, aszalásra ugyanúgy fel kell készülni, mint a vetésre. Persze az a legjobb, amit frissen megeszünk. Már amikor nem rágják le előttünk a különböző bogarak, vagy nem viszi el valamilyen fertőzés, gomba. Ezek ellen csalán, zsurló és egyéb gyógynövények több napon keresztül áztatott, leszűrt, hígított oldatával permetezhetünk.

 

A hatodik elv értelmében a zöldségek, gyümölcsök azon részei, amit nem fogyasztunk el, nem a kukába kerülnek, hanem vissza a körforgásba: a háziállatoknak adjuk vagy komposztáljuk. Az állatok trágyájával és a komposzttal pedig ismét az élő talajt és a veteményünket tápjáljuk az elkövetkező években.

 

a permaforum.hu szerzői