7. alapelv - Tervezz a mintáktól a részletekig

Míg az első hat alapelv a részletektől közelíti meg a teendőket, úgy a további hat az egész felől.

Ha csak a bonyolult részletekre figyelünk, értelmetlen dolgokat állítunk elő.A működőképes, összetett rendszerek egyszerű, jól működő részletekből alakulnak ki.

Jó példája a mintából részletek felé haladó tervezésnek amikor zónákat alakítunk ki egy központ, például lakóházunk körül. Megfigyeljük a napnak kitett, a vizesebb és szárazabb területeket, esetleg a tűznek kitett részeket, s a növények telepítésénél észben tartjuk ezeket.

„Nem látja a fától az erdőt.” – Ez a közmondás eszünkbe juttatja, hogy a részletek könnyen elterelhetik figyelmünket a rendszer egészének sajátosságairól, minél közelebbről veszünk valamit szemügyre, anál kevésbé látjuk a teljes képet.

 

 

Július a kerti javak betermelésének ideje, ilyenkor jó szolgálatot tehet egy aszaló berendezés. A sörkollektoros aszaló remek találmány, melyet házilag is elkészíthetünk, s amiben folyamatosan száradhatnak a gyümölcsök és a gyógy-, és fűszernövények. Természetesen magvas gyümölcsök esetében: cseresznye-, meggy, barack, később szilva… a magozás elvégzése az aszalás előtt elkerülhetetlen. Teának mentafélék, citromfű, bodza, zsálya is száradhat. Fűszernövények: kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, tárkony. Gyógynövények: cickafark, parlagfű, lándzsás utifű, csalán… Az aszalóban a növények 2 nap alatt megszáradnak. A gyümölcsöknek van, hogy egy hét is kell és érdekes, hogy a nagyon meleg, napfényes napokon nagy fonott szárító kosárban hamarabb megszárad a gyümölcs, mint az aszalóban. Természetesen sokszor meg kell őket forgatni. Júliusban jön: szilva, alma, sárgabarack, zeller, petrezselyem, kapor, vöröshagyma, fehérrépa, sárgarépa. A szárított vöröshagyma különösen csodálatos ételekre, salátákra rászórva, a reggeli rántottába belekeverve. Sőt, kenyérlepény tésztájába keverve egyenesen mennyei.

 

 


 

Júliusban kezd érni a szilva, így a hónap egyik nagy projektje a szilvalekvár készítés, amit nagy üstben a legjobb főzni 6-8 órát, cukor nélkül, folyamatosan keverve, hogy le ne égjen. Pálinkának pedig gyűjteni fogjuk a mirabolánt és a szilvát is. A mirabolánt úgy a legegyszerűbb összeszedni, ha nagy fóliákat, lepedőket terítünk a fa alá.

Érik már a faeper is, fekete és fehér egyaránt, ami kiváló sűrítő és színező (természetesen a fekete változata) kevert lekvár alapanyag. Önmagában nem ajánlott, édes, de semleges íze miatt.

 

A cukkini viszonylag rövid idő alatt rengeteget teremhet. Fogyaszthatjuk rántva, krémlevesnek, tökfőzeléket is lehet belőle csinálni, de uborkához és kisdinnyéhez hasonlóan savanyítják is a kisebb terméseket. A virágát Orly módra (sörös palacsintatésztába forgatva) ki lehet sütni forró zsírban/olajban. Lecsóba is tehető.

Július vége felé már teremhet az okra is, az is mehet a lecsóba. A lecsóból - ha van elég nyersanyag -egyszerre nagyobb adag is készíthető, és azon forrón steril befőttes üvegbe téve eláll akár a következő szezonig (eltevéshez olajjal célszerű csinálni, nem zsírral, mert az nem dermed bele a befőttes üvegbe).

Másik kedvenc okrás receptünkben csirkecombot (vagy csirkemellet) tepsibe teszünk zöldfűszerekkel (bazsalikom, szurokfű, borsikafű) fűszerezve, és okrával körítve/beborítva betesszük a sütőbe. Az elején fólia alatt hagyjuk párolódni. A hús levében megpárolódott okra a köret a hús mellé. Előnye, hogy nem kell a tűzhely mellett állni a melegben, csak odatenni és időnként ránézni.

Egyébként bármely aktuális zöldséggel együtt lehet sütni a húst, már ha nem vegetáriánus az emberfia.