8. elv: Elkülönítés helyett törekedj egységre - „Sok kéz hamar kész.”

A természetben az élő szervezetek belső működésétől kezdve a teljes ökoszisztémáig mindenhol megfigyelhetjük, hogy a dolgok közötti kapcsolat ugyanolyan fontos, mint maguk a dolgok. Arra kell hát törekednünk, hogy egy rendszer minden alkotóeleme kielégítse más elemek szükségleteit, s felhasználja más elemek termékeit. Az egyszerűsítő tudományos megközelítésünk szétválasztja és elszigetelten tanulmányozza az alkotórészeket, miközben figyelmen kívül hagyja a kapcsolatok bonyolultságát.

Ha jól helyezzük el a növényeket, állatokat, árkokat és más létesítményeket, akkor kifejlődhet egy magasabb fokú együttműködés és önszabályozás, amelyben nincs szükség állandó emberi beavatkozásra, kiigazításra.

Hogy az önálló rendszerek tervezésénél minél jobban felismerjük a kapcsolatok fontosságát, az irodalom két megállapítást emel ki:

- minden egyes alkotóelem több szerepet tölt be

- minden fontos feladatot több elem lát el

 

Augusztus legfontosabb teendőit két szóban is könnyen összefoglalhatjuk: Szüret és öntözés.

Sok gyümölcs augusztusra érik be, ilyenek a szilvafélék, alma, körte, szőlő. A roskadozó fák ágait támasszuk alá, hogy ne törjenek a sok gyümölcs súlya alatt, ha pedig már leszüreteltük jöhet a befőzés.

Augusztusban van a paradicsom beérésének csúcsa. Ilyenkor érdemes eltenni belőle paradicsomlevet és ketchupot. Bazsalikommal fűszerezve különleges, mennyei ízhatást érhetünk el.

Tavasszal elkészített és azóta is javítgatott talajtakarásunk most jó szolgálatot tesz a tűző napsugarak ellen, de még így is szükség van öntözésre tartós kánikula idején, hogy a fáradságos munkával gondozott növényeink termőre fordulhassanak.

 

Ha már a termésről van szó, ne feledkezzünk meg a jövő évi termést biztosító magok begyűjtéséről sem. A paradicsomból szép érett példányokat válasszunk ki, lehetőleg több növényről is. A paradi-csom húsát egy kiskanállal kikaparjuk és egy tálban vizet töltünk rá. Akár néhány napig is lehet állni hagyni. Ekkor a magok könnyen kiválogathatóak. Miután megszárítottuk őket, száraz, hűvös helyen tároljuk kora tavaszig. Tökfélék magjánál hasonlóan járunk el: a magokat szépen kikaparjuk és egy fél napos áztatás után kihalásszuk és megszárítjuk. Sóska, rukkola és egyéb salátafélék magját rendkívül egyszerű megszedni. A sóska magját egyszerűen csak összegyűjtjük a száráról. A rukkolánál néhány növényt hagyunk felvirágozni és amikor a mag beérett leszedjük a teljes növényt és egy lepedőre kiterítve hagyjuk hogy teljesen megszáradjon. A száraz szárakat ezután eltávolítjuk a magházakat összetörjük és lefújjuk a magról.

Ahol rossz állapotú, kizsigerelt a talaj ott folyamatosan dolgozzunk a javításán. A nagy melegben tartsuk nedvesen, komposztunkat, ha nem gyűjtünk komposztot, akkor a leszüretelt növények maradványait aprítsuk a takarás tetejére, így könnyítve meg a baktériumok és földben élő segítőtársaink dolgát. Augusztusban és szeptemberben lehet elkezdeni a zöldtrágya növények vetését. Olyan növénykeveréket vetünk amelyben nitrogénfixáló pillangósok (vöröshere, lóhere, szegletes lednek), jelentős gyökértömeget képező (hajdina, mustár, zab) és hasznos rovarokat csalogató (facélia) növények is vannak, így a következő évben felfrissült, termőképes talaj vár majd.