9. elv Alkalmazz kisléptékű, lassú és fokozatos megoldásokat! - “Lassan járj, tovább érsz.”

Például a folyékony műtrágya ugyan gyors választ vált ki a növényből, de ez csak rövid ideig tart. Szemben a komposzttal vagy a trágyával, mely hosszabb ideig tartó és kiegyensúlyozottabb tápanyagelosztást biztosít.

 

A szeptember tökéletes időpont a jövő évi új ágyások kialakításának, előkészítésének. Ahogyan saját területünket megfigyeljük, egyre tisztábban rajzolódhat ki, hol milyen a talaj a telken és hol van több, kevesebb fény.

Interneten könnyen találunk töb megoldást is ágyások különféle kialakítására. Egyik fórumozónk Sepp Holzer módszerét ajánlja, aki dombágyásokat készít. Ugyanezt az elvet követve készíthetünk süllyesztett ágyásokat is abban az esetben, ha azt tapsztaltuk, hogy nálunk könnyen kiszárad a föld. Ez úgy készül, hogy az ágyások helyén két ásónyomnyi földet eltávolítunk, a keletkezett mélyedést megtöltjük szervesanyaggal (gallyakkal, fadarabokkal), komposzttal, majd betakarjuk egy réteg földdel és végül szalmával borítjuk. Valamilyen zöldtrágya mixet is érdemes bele vetni, pillangósokkal, mustárral, zabbal. Tavasszal már elképzelhető, hogy lehet bele veteményezni, de igazán jó csak a következő évben lesz. Bizony a permakultúrás gondolkodásban nagyon fontos az, hogy nem ragaszkodunk az azonnali megoldásokhoz, hanem szépen, átgondoltan tápláljuk a talajt.

A jövő évi mélymulcsos ágyást a krumplinak, Gyulai Iván nyomán, szintén most érdemes előkészíteni 60 cm trágyás szalmatakarással.

Az esők megérkeztével végre újra felpuhul a talaj, ekkor áshatunk ültetőgödröket az idén be- vagy átültetendő csemetéknek.

 

A szilva és a körte szüretelésének ideje a szeptember. Nem csupán lekvárnak és befőttnek tehetőek el, hanem aszalhatjuk is saját termésünket, a télálló körtét fagymentes helyre is ekkor kell eltenni, gondosan válogatva, úgy elhelyezve, hogy ne érjenek egymáshoz.

 

Ilyenkor még lehet ültetni rukkolát és saláta féléket, hogy legyen friss zöld még az ősz végéig.

 

A téli tüzelő előkészítése, a gyújtós előállítása és elrendezése is időszerű feladat a fával tüzelőknek.