10. alapelv: Becsüld és használd a sokféleséget!

Ha nagy területen egyetlen növényfajt termesztünk, amellett, hogy betegségnek kitettebb lesz, nagy energiát kell fektetnünk vegyszerezésre, ma már széleskörűen ismert, hogy a beporzással is gondok lesznek.

"Ne tégy fel mindent egy lapra." A vátozatosság biztosítékot nyújt a természet és a mindennapi élet viszontagságai között.

 

Októberben az elhulló lombok gyűjtése komposztálás céljára kiváló. Torma felszedése és ültetése időszerű, s a csicsóka szedését is megkezdhetjük. Az őszi metszéseket a lombhullás után, a fagyok előtt végezzük.

 

Itt vannak az utolsó pillanatok a kémények, tüzelőberendezések tisztítására, ellenőrzésére. A szerszámok egy részének elkészítése a téli pihenésre, bezsírozásuk a nedvességtől való védelem miatt, a rozsdásodás elkerülésére.

Érdemes a lelkünket is feltölteni: nagy, csendes sétákat tenni a csodálatos színek begyűjtésére a szemünk, szarvasbőgést, madárhangokat begyűjteni a fülünk számára.

Vadgesztenyét gyűjthetünk az önfeledt gyerekkor újraátélésére, sünit és egyéb figurákat készíthetünk belőlük. Lajos atya azt tanácsolja, a zsebünkben is hordjunk egy-egy gesztenyét, távol tartja tőlünk a káros sugarakat. Két hét után dobjuk el “zsebgesztenyénket”, s cseréljük újra!

Még bográcsozhatunk kint a kertben, esetleg nyárson is sütögethetünk, használjuk ki az időjárás adta lehetőségeket, hamarosan már túl hideg lesz ezekhez a mulatságokhoz.

Terítsük ki a téli dunyhát a napra, hogy átjárja a szél és süsse a nap kedves sugara, töltse fel meleggel és üde lehelettel a hosszú téli estékre!

 

Októberben egyre gyűlik a szerves hulladék: elszáradó növényi részek a kertekből, lomb, gallyak. Ezekből gyűjtünk és készítünk komposztot. Érett komposztot most lehet kivinni az ágyásokra, 1-2 vödörrel négyzetméterenként. Egy vékony szalma mulcs réteggel érdemes  őket takarni.

 

Októberben jön a birsalama szüret. Lekvárt, birsalmasajtot készíthetünk, de gyümölcslevesbe, kompótba is ideális. A dió begyűjtése, szárítása javarészt ekkorra már befejeződött, a megtörése mostantól aktuális. A csapadékos időszakokat követő melegebb napok kedveznek a gombák növekedésének. Ha nem rendelkezünk biztos gombaismerettel, kérdezzük meg szakember véleményét! Gombatenyészetet rönkágyáson saját magunk is előkészíthetünk. Egyik fórumozónk így ajánlja: kéthetes vágott juhart oltjunk be csírával, nyári és kései laska gombával, takarjuk le fóliával és földdel és jövő júniusban takarjuk ki, onnan kezdve 3-4 évig fog teremni a rönkökön.