Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Házi kenyérsütés

Házi kenyérsütés 10 éve 4 hónapja #8848

  • kovibali
  • kovibali profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 495
  • Köszönetek száma: 261
Akik rendszeresen sütnek otthon kenyeret, saját örlésű lisztből, azoktól kérdezem:

Mekkora macera, mennyi munka hetente ellátni magatok kenyérrel?
Milyen szinvonalat lehet elérni kenyérben? Nekem a kereskedelemben kapható kenyerek közül az etalon és kedvenc a Lipóti paraszt meg a Lipóti kovászos. Eddig házi sütésüből csak kenyérsütő géppel készültet kóstoltam, hát azok közel sem érték el a Lipótit, de gondolom ennél jobbat lehet..
Milyen eszközök kellenek hozzá? Malom az örléshez, ok. Dagasztás kézzel vagy robotgéppel? (Most a sima házi, és nem az apokaliptikus túlélő sütésre gondolok : )) Sütni elég egy normál sötő vagy kemence optimálisabb (máér csak a mérete miatt)?
Gondolom a jó kenyér receptje egyszerű, tudtok ajánlani?
Kovász porból?

Köszi!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Házi kenyérsütés 10 éve 4 hónapja #8849

  • AttilaK
  • AttilaK profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 682
  • Köszönetek száma: 318
Ha a Lipóti az etalon, lehet, hogy a Sváb Pékség burgonyás parasztkenyere még jobban be fog jönni, az majdnem a régi alföldi nagykenyér ízét hozza. De azt kell hogy mondjam, az Auchan 3 kilósa is már nagyon felfejlődött, utoljára simán verte a Lipótit, egy hét után is még nedves maradt, míg a Lipóti már morzsálódott néhány nap után. Ciki, hogy a multi jobbat süt a nemzeti sajátosságból, mint a honi pék.

Dagasztás nélküli kenyeret szoktam sütni, mert rábízom a mikrobiológiára és az oltóanyagra a munkát :-) VAn sok olvasnivaló a neten a technikáról, nagyon jó a végeredmény a hosszú kelesztés miatt.
2 bögre liszt (teljes kiprlésű tönkölytől laposabb lesz, jó sikértartalmú fehértől jó magas)
1 kk só a lisztbe keverve
1 bögre víz, benne elkeverve max 1 dkg élesztő
ezeket összekeverni egy nagy edényben, hogy éppen cuppanós tészta legyen belőle, majd hideg helyen tárolni fél napot.
Sütés előtt egy órával kivenni a kétszeresére kelt tésztát, kiteríteni lisztes táblán, behajtani négy oldalról, majd beletenni a belisztezett sütőformába.
Sütőt felfűteni maxra (250C), sütőforma tésztával a sütőbe, majd 20 perc után levenni a hőmérsékletet 200-210 C-re. Ha az első 20 percet lefedve tölti, magasabb lesz.
Összes munkaigény 5 perc, időigény fél nap a kelés miatt.
A végeredmény nagy lukú, nedves tésztájú kenyér lesz, enyhén kovászos ízzel és egy hét alatt sem szárad ki vastag szövetű kenyérzsákban tartva.
Lehet kovászt is használni élesztő helyett, dagasztani nem kell, egy nagy rozsdamentes tálat szoktam használni a keverésre és kelésre, s szilikon sütiformát a sütésre, mert abba tutira nem ragad be. Sütni bármiben lehet, csak hozzávetőlegesen szabályozható hőforrásnál, mint kemence, csikótűzhely oda kell figyelni és nézegetni.

Nem az a beteg, aki nem alkalmazkodik egy abnormális világhoz.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: AttilaK.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Hajni, magzsuzsi

Házi kenyérsütés 10 éve 4 hónapja #8857

  • edusa
  • edusa profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 422
  • Köszönetek száma: 180
Kb 15 éve sütöm a kenyerünket, pékárut nagy ritkán veszünk - és akkor rendszerint elborzadok azon, hogy milyen minőségű és mennyibe kerül... :unsure:

Én bátorítalak, hogy vágj bele, nagy sikerélmény, olcsóbb és a minősége messze magasabban van, mint bármelyik boltinak.
Nem eszközigényes, talán a malom a leghúzósabb tétel, de ezen kívül nem nagyon kell semmi, max. sütőforma, ha vekniket akarsz gyártani.
Ha begyakorolja magát az ember, akkor már csak úgy mellékesen megcsinálja a napi rutin tevékenységek mellett.

Az alapreceptünk:
1,5 kg liszt fele teljes őrlésű tönköly, fele fehér - túl sok teljes őrlésűtől ragacsosabb, nehezebb lesz, de ez inkább ízlés kérdése.
5 dkg élesztő

víz

Az élesztőt ki szoktam keverni kb egy csésze fehér liszttel és vízzel palacsintatészta sűrűségűre. Ha megkel, akkor megy bele a többi. (Lehet pár ek olajat is tenni bele, mi nem szoktunk, max ha ebből lesz a pogácsa, vagy a pizzatészta stb)
Keményebb állagúra dagasztom, amíg már nem ragad, hanem olyan gyurmaszerű lesz - kb 5 perc.

Kelés után még egyszer meggyúrom, majd megy be a sütőbe.
Ennyi.

Persze lehet variálni: olajos magok, reszelt sárgarépa stb.

Villanysütőben finomabb lesz, de gázosban is működik, kemencében sajna nem próbáltam soha.
Dagasztógépet nem használok, mert tényleg nem nagy macera a dagasztása. De az tuti, hogy a héten kipróbálom Attila receptjét is! :)

A porkovász nekem soha nem jött be. Önmagában nem kelesztett, és savanykás íze sem lett tőle a kenyérnek. Csináltam igazi kovászt is (rozslisztes kulimász erjesztésével), az sokkal jobb lett. Nagy sikerélmény volt, finom is lett. Nem nagy macera megcsinálni, de a kelesztési ideje jelentősen hosszabb ennek a fajtának.

Sok sikert!!!!
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: edusa. Indoklás: pontosítás
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: boszi1

Házi kenyérsütés 10 éve 4 hónapja #8861

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Edusa es mindenki akit erdekel...ha van kedvetek probaljatok ki, hogy a vizet keveritek tejjel...a tej ne legyen tobb 50%nal. Lehet elobb cask egy picit es aztan egyre tobbet,izles szerint. Nekunk bejon. Talna dagasztas kicsit melosabb, de nem biztos. Nagyon picit talan kalacsosabb less a szerkezete.

Nalunk :
1kg liszt
5dkg eleszto
3ek.cukor
2ek. so
3dl kecsketej
3dl viz
liszt domb kozepen kis volgyben az elesztot cukorral es langyos tejjel felfuttatni, aztan osszekeverni es hozza adni a tobbi tejet es vizet...a sot az elejen a lisztel elkeverni, ugy hogy az elesztovel direktbe ne talalkozzon
egy ora kelesztes letakarva,aztan kis atgyuras, aztan mehet a sutobe
1 hetig nem valtozik az allaga,konyharuhaba csavarva (altalaban max1-2 nap alatt elfogy)
(ha hosszabb ideig kelesztjuk,akkor a teszta teteje megkemenyedik ...ezert max 1 ora kelesztes)

sajat velemenyemszerint nem olcsobb ,mint a peksegben,multiban DE nyilvan ez a tuti :)
Attilak, mi nagy torta zabalok vagyunk es az Auchanban keszitett tortak siman verik az osszes neves,draga pesti es videki cukraszatot,ahol eddig megfordultam! Utalom a multikat, de ez van....beszeltunk is az Auchan cukraszaval maglodon...azt mondja, hogy a legjobb cuccokat hasznalaj esmindent ok foznek (kremek,pudingok) tehat nem porbol nyomjak,hanem tojas,kakao stb...lehet rajuk fujni es utalni, de maglodon a torta elso osztalyu!
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: martindian.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Házi kenyérsütés 10 éve 4 hónapja #8862

  • tisztamo
  • tisztamo profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 455
  • Köszönetek száma: 260
A dagasztás nélküli kenyeret nagyon jól lehet öregtésztával is csinálni, így nem kell élesztő bele: egyszerűen az előző tésztából visszahagysz egy keveset, megszárítod, legközelebb feláztatod vízzel és hozzákevered a tésztához. Régen így csinálták, a dagasztottal is megy ez, csak akkor bonyolultabb, előtte fel kell szaporítani.

A legolcsóbb bolti lisztből is lehet a boltinál sokkal jobb kenyeret sütni, mert a legrosszabb liszteket felvásárolják a pékek. :) Ha rendes lisztet veszel és gyakorolsz, jobb lesz a Lipótinál is.

Nekem az a véleményem, hogy a malom az utolsó, amit érdemes megvenni, mi még nem is jutottunk el ide, pedig csak saját kenyeret eszünk két éve.

Nagyon izgalmas még a kovász: könnyű megcsinálni, a levegőből jönnek az élesztők és baktériumok (tényeg jönnek), aztán utána olyan, mint a tamagocsi, hűtőben jól elvan pár napot, de néha meg kell etetni akkor is, ha nem használod.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Házi kenyérsütés 10 éve 4 hónapja #8864

  • AttilaK
  • AttilaK profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 682
  • Köszönetek száma: 318
Igen, néha szoktam elrakni kis tésztát a hűtőbe, s abból indítom az újat. Így volna a legjobb, mert folyamatosan gazdagodna a tészta új gombákkal és baktériumokkal.
A dagasztás nélkülinél fontos a nedvességarány megtalálása, mert ha túl nedves a tészta, szétfolyik, kevés vízzel viszont szép lesz, csak morzsásabb. Olyan legyen a tészta, hogy a gyors elkeveréskor, ami során felveszi az összes vizet még tapadjon a keverőre.
Ez függ liszttől, időjárástól, sótartalomtól és még ki tudja mitől.
A kelesztés pedig maximum addig tartson, míg az edényben felfelé jön a tészta, ha kilapul a teteje vagy a szélén peremet hagyva már elindul lefelé, akkor sütni kell átforgatás után, mert másodkelesztésre már nincs tartaléka.
Ez egy élő organizmus, erre sincs pontos recept, csak megfigyelés és reagálás.

Én akkor szoktam rá a kenyérsütésre, mikor Bécsbe költöztem, itt vagy féltégla rozsot vagy felfújt fehéret lehet kapni. A Der Mannban bukkant fel ilyesmi kenyér Rustico néven (meglepő módon csak liszt, víz, élesztő só összetételű az adalékos dögvészekkel szemben), de annak 4 euró a kilója, így garantáltan olcsóbban sütöm. Általában tönkölyből szoktam sütni, de már mindenféléből készítettem, s gyakran keverem egyéb gabonalisztekkel, zab, kukorica, amarant, stb. Búzalisztből a legmagasabb, viszont sokféle lisztből ki lehet hozni olyan kiegészítő fehérjekombinációt, ami már húskategóriás kenyérré teszi.
Nem az a beteg, aki nem alkalmazkodik egy abnormális világhoz.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: AttilaK.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.168 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum