Ha a higiéniai szabályok be vannak tartva, a növényen adott mikroorganizmusok pedig hővel kiiktatva, és jól záródó tető kerül az üvegekre, akkor nem lehet gond semmivel, a tökkel sem, nem kell az eltevéshez ecet, tartósítószer vagy töméntelen mennyiségű cukor.
Az ezüst nekünk pont amiatt jön igen jól, mert nem tudunk minden szezonnál tetőket cserélni, a régiek pedig már nem mindig zárnak jól, a fóliák meg nem túl strapabíróak, szakadnak / mállanak, szétrágják, stb. Márpedig a lényeg, kb. az egyetlen dolog, ami számít az eltevésnél, hogy ne kapjon oxigént a tartalom. Ha ezt valaki tutira biztosítani tudja, akkor nem fogja kár érni.
Mivel ezek nekünk alap élelmiszerek, ezért nem nagyon engedhetjük meg, hogy ne menjünk biztosra ilyen zárás mellett. Egyébként szerintem bárki nyugodtan elhagyhatja ezeket a borzadály "hagyományokat" a befőzésnél, elég a hő, a vákuum, és annak megtartása.