Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Kovászos uborka

Kovászos uborka 4 éve 5 hónapja #15753

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Szia Marti,
én próbáltam, uborkával és vegyes vágottal.
Az uborkát decemberben bontottam fel, május végén csináltam, a ropogóssága csökkent, az alján 3-4 mm-es fehér üledék, a felette levő lé átlátszó, az illata jó.
A vegyes vágottat (káposzta, uborka, paprika, sárgarépa, hagyma), ebbe erjesztés után, sajnos ként és NaBe-t tettem. Kifogástalan színben, állagban, illattal megmaradt, de a NaBe miatt nem tudtam megenni. :( Lehet, ha citromsavat vagy aszkorbin savat (C vitamin port) teszek bele, akkor megettem volna. Azért tettem bele tartósítót, mert a káposzta egy idő után megszürkül és megpuhul, ezt akartam megelőzni.
Szóval az eltarthatóság korlátozott és a minőség nem marad változatlan. De ez csak az én tapasztalásom. Kíváncsi vagyok vagyok a többiek tapasztalataira is.
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: martindian

Kovászos uborka 4 éve 5 hónapja #15761

  • toti2
  • toti2 profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 271
  • Köszönetek száma: 99
szerintem felesleges elrakni télire a kovászos cucokat hiszen ezek tényleg idény jelleggel bírnak téli re ott a gyümi befött és a savanyú káposzta !
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo

Kovászos uborka 4 éve 5 hónapja #15762

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Az erjesztett savanyúságok eltarthatósága, különös tekintettel a savanyú káposztával való eltarthatósági gondom vezetett oda, hogy változtattam a savanyú káposzta készítés technológiáján, ami végül "kovászolt" káposzta lett. Az íze, színe, állaga kitűnő bármilyen évszakban elkészíthető, elkészítési idő 5-9 nap, a hőmérséklet 27-30 fok C. Amit a káposztát készítettem, ugyanúgy kell készíteni más zöldségekkel is. Lásd:
www.permaforum.hu/permaforum/index.php/f...jeszteses-finomsagok
Ha lenne kemencém, azt mondanám télen tedd a kemencenyakra, de így csak a konvektort, radiátort, stb tudom ajánlani fűtési idényben, nyáron pedig a legjobb a napra tenni.
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Kovászos uborka 3 éve 4 hónapja #16849

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Tombol a nyár és a kovászolás. A második kovászolt uborkám elfogyóban van. Ti hol tartotok, hogyan sikerült az idei kovászos uborka?
Mindenfélét lehet olvasni a kovászolt zöldségekről. Most például ebbe botlottam.
www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/hihetetlen...-depressziot/7b9lnfs
Persze tudom, megtanultam én is, hogy a papír mindent kibír. (képernyő is)
Ezzel együtt nekem egy jó kovászos uborka, egy "kovászos" savanyú káposzta mindent visz.
Jó kedvet és jó gyomrot csinál. :)
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Kovászos uborka 3 éve 3 hónapja #16896

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1170
  • Köszönetek száma: 527
Hú, nekem az első kovászos ubi nagyon finom lett. Gyorsan csináltam még egyet, de az olyan pocsékul sikerült, hogy alig ettünk belőle és azóta sem jött meg a kedvem, hogy újra csináljak. Plusz nem is értem rá, mert most volt az építőtábor és nem én sürögtem a konyhában.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Kovászos uborka 3 éve 3 hónapja #16918

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Sajnálom, hogy nem sikerült a második. Én is jártam már így. Ilyenkor utólag, mindig csak utólag megpróbáltam kitalálni mi volt az ok.
Többségében arra jutottam, hogy az uborka nem volt kellően friss vagy egészséges (kicsit sárgult a vége, nem volt rajta elszáradt virág, fonnyadt volt, stb.). Ideológiáért soha nem mentem a szomszédba :) .
DE lehet, hogy tényleg nem volt megfelelő az uborka, lehet nem volt megfelelő a kenyér, nem forrt fel már az első vagy a második nap,
vagy több baci került bele, mint amivel elbánni tudtak a tejsavbacik.

Főtt rizslisztes erjesztéssel talán sikeres lenne :) , ha feltételezzük, hogy a többi hozzávaló egészséges volt.
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.337 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum