Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Ecet készítése házilag

Ecet készítése házilag 6 éve 8 hónapja #5561

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1208
  • Köszönetek száma: 577
Azt gondolom, elengedhetelen osszetevoje a konyhanknak az ecet es szerencsere otthon is elkeszitheto...
Ebben a temaban erdeklodnek, hogy kozuletek van-e valakinek sajat tapasztalata?
Van-e kedvenc recept?
Van-e olyan buktato amire erdemes odafigyelni, ha ecetkeszitesre kerul sor?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Ecet készítése házilag 6 éve 8 hónapja #5598

  • Hajni
  • Hajni profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 151
  • Köszönetek száma: 101
Ezen már én is agyaltam, de még nem kísérleteztem. Ellenben egy témába vágó linket már félretettem.
Amúgy szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a blogot, az a neve, hogy Erdőkóstoló.

maga a poszt

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, , Bolyky, martindian

Válasz: Ecet készítése házilag 6 éve 8 hónapja #5603

  • bakonyi.pter
  • bakonyi.pter profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 80
  • Köszönetek száma: 24
Van egy gyanúm, hogy a vadalmaecetkészítő a vadalmabort, egyebet már ecetnek hívja, holott az még csak egy habzó alkoholos erjedésen van túl. Ecetesedéshez jóval több idő kell és jóval csendesebben megy végbe és annak előfeltétele az alkoholos erjedés.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Hajni

Válasz: Ecet készítése házilag 6 éve 8 hónapja #5606

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Tavalyelőtt, amikor sok alma volt, csináltam egy hordóban almaecetet. Annó a levlistán kértem tippeket, végül azt használtam, amit a zalai gyümölcsészektől kaptam. Idemásolom. Batulból csináltam, és nekünk is teljesen jó lett, azt használtam kajákba, hajmosáshoz és az állatok ivóvizébe is tettem belőle. Üvegekben és bolti műanyag ecetesüvegben is tároltam, nem láttam különbséget. Sajna tavaly nem volt almaév, de remélem idén megint meg tudom próbálni.

ALMAECET

Mi piros pogácsa almából készítettük, már jóval korábban. Tehát, amikor a fa elkezdte lehullajtani a zöld éretlen almáit.
Megmostuk, feldaraboltuk, a szárát kivágtuk.
Egy élelmiszer minősítésű (általában fehér színű) cefréshordóba tettük a darabolt almát.
Fontos, hogy a magja benne maradjon. Azt mondták, kell a mag bele.
A hordót kb. 1/5-1/4-ed részig megtöltöttük almával. Tettünk bele fűszernövényeket a kertből. Pl. kaprot, izsópot, meg borsikafüvet.
Aztán feltöltöttük vízzel. Tettünk hozzá (110 literhez) kb. 1 kg saját mézet. Jól megkeveretük.
Ezt lehet cukorral is pótolni. Ez azért kell, mert a folyamat eleje alkoholos erjedés és ehhez jó, ha van méz vagy cukor a baciknak táplálékul.
Le kell takarni a hordót egy tiszta konyharuhával, elkötni a nyakát spárgával.
Eleinte melegebb helyen tartani, azaz szobahőmérsékleten.
Naponta kb 2x meg kell keverni, mert az almadarabok a víz tetején úsznak, és ha nem kevered meg, azok a darabok, amik kilógnak, megpenészedhetnek.
Kb. 1-2 hét után ki lehet rakni (vagy ki kell, nem tudom) hűvösebb helyre (pl. előszoba).
Itt is meg kell még naponta 1x kavarni.
Ekkor már lassan kezd egy hártya kialakulni a felszínen, ez az ecetágy, ez maga a baktériumtenyészet. Spontán magától kialakul, de ha akarod, önthetsz biológiailag erjesztett 1 dl ecetet is az egészbe még az elején. Én nem tettem, azt szerettem volna, ha magától indul be, így is lett.
Kb. 6-8 hétig kell így tartani, közben meg lehet ízlelni, mennyire ecetesedik. Úgy tudom, minél tovább hagyod, annál erősebb lesz. De szerintem mástól is függ...
Az almaecet alapból 4-5 %-os maximum.

Ha télen kirakod megfagyni, akkor a víz kifagy, ezt leveszed róla (kiemeled), sa alatta sűrűsödik, azaz koncentrálódik, erősebb ecet marad. Ezt nem próbáltam, csak hallottam.

Szóval kb. 1,5-2 hónap alatt az ecetágy egy olyan centi vastag kocsonyás anyaggá terebélyesedik az egész lé tetején.
Ekkor ezt le lehet venni róla, félrerakni.
Alatta ott lesz a leülepedett, tiszta ecet, a hordó alján meg a lesüllyedt almadarabok.
Az ecetet le kell szívni egy műanyag csővel (mezőgazd.boltban borhoz árulják, ajánlom a centi vastagot).
Az ecetlé szintje magasabban legyen, s az edény, amibe leszívod alacsonyabban.Ha megszívod a csövet, a közlekedőedények elvén átfolyik az ecet a táladba. Ezt aztán szétüvegezed.
Azt mondják ecetet üvegben kell tartani, nem szabad műanyagban a savassága miatt...
Zsanett
Utolsó szerkesztés: 6 éve 8 hónapja Beküldte: zsanettrp.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, AttilaK, Hajni, Bolyky, Kardosszilvi, Péter, Tboy

Válasz: Ecet készítése házilag 6 éve 8 hónapja #5640

  • Muzsikus
  • Muzsikus profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 424
  • Köszönetek száma: 134
Nálunk tesóm szedett körte cefrét, de nem tudta elvinni kifőzetni pálinkának, mondtam is neki ki ne öntse mert jó ecet lesz belőle. Majd jelzem hogyan sikerült.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Ecet készítése házilag 6 éve 8 hónapja #5734

  • Boris
  • Boris profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 57
  • Köszönetek száma: 9
Mi bort csináltunk szőlőből, de nem ízlett, így ott maradt egy nagy üvegben. Egy év múlva ecetté vált, azóta van takarításra, hajmosásra, főzésre...nagyon jó.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.372 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum