Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Ecet készítése házilag

Válasz: Ecet készítése házilag 6 éve 8 hónapja #5817

  • kisveréb
  • kisveréb profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 41
  • Köszönetek száma: 10
Én is készítettem már ecetet, nem nagy méretben, csak 5 literes üvegben. Egyik évben amikor kaptunk sok nem finom almát, a húsa ment a fagyasztóba megpárolva süteménynek, a magház, héj ecetnek. 2009-ben rengeteg őszibarackom volt (tönkre is mentek a fák), akkor készült őszibarackecet, abból még van. Nem lett elég erős, de finom. Időnként készül spontán darabban hagyott borosdemizsonban vörösborecet, az veri a boltban kaphatót.
Pár éve a nővéreméknél maradt nyitva, elfelejtve egy tokajis demizson - abból kaptunk mi is, jobb mint a legjobb balzsamecet. De már elfogyott.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Tboy

Ecet készítése házilag 5 éve 8 hónapja #12170

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 441
A birsalma nálunk cefrének indult de úgy tűnik, ecet lett belőle. Bár ebben sem vagyok biztos. A szomszédainkkal beszélgettünk a dologról, de csak arra jöttünk rá, hogy válaszaink nincsenek, csak a kérdések száma nő.

A kérdéseim a következők:
  • Mi alapján tudom eldönteni, hogy az valóban ecet-e?
  • Milyen módszerrel lehet megállapítani hány százalékos ecet?
  • A műanyag hordóban, amiben most van, alapos mosás után legközelebb tudok majd cefrét csinálni, vagy hajlamosabb lesz ecetesedésre?
  • Egy szőlöprésen átnyomhatom-e, vagy az elronthatja a későbbiekben préselt must minőségét?
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Ecet készítése házilag 5 éve 8 hónapja #12177

  • Lucagazda
  • Lucagazda profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 141
  • Köszönetek száma: 132
Én is csak kis mennyiségben, 5-10 l készítettem ecetet, a módszer kb. ugyanaz volt, mint amit Zsanett leírt. A cefrétől úgy lehet megkülönböztetni, hogy
- más az íze :P
- a tetején van egy baktériumtelep, amelyik az idő múlásával egyre vastagabb, rugalmas, áttetsző kocsonyás anyaggá válik


10ecet.jpg


11ecet.jpg








minél tovább marad rajta ez a réteg, annál erősebb lesz az ecet - mérni nem tudom, csak kóstolással saccolom meg. Az enyém 5 % körül van, sokkal zamatosabb, nem olyan maró mint a bolti.
Én ezt használtam tavaly befőzéshez is, több kell belőle, de működött.
Utolsó szerkesztés: 5 éve 8 hónapja Beküldte: Lucagazda. Indoklás: képek hozzáadása
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, Kardosszilvi, nomád

Ecet készítése házilag 4 éve 8 hónapja #15256

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Nem lehetek elég hálás nektek azért, ami elindított engem a házi "ecetgyártás" útján. Korábban soha nem próbáltam, gyerekkoromban sem volt ilyenféle gyakorlat. Azt a boltban vettük és kész. Ha a bor megsavanyodott kiöntöttük a ganédombra és annyi.
Itt ti pedig izgalmas dolgokat írtatok, ami kellően inspirált engem. Annyi hullott almám volt szinte minden évben és mindig a komposztba került, jó-jó úgy is hasznosult, de ha készülhet belőle élelmiszer is, akkor miért ne.
Tavaly nyáron nagy gonddal és lelkesedéssel kezdtem neki az ecetgyártásnak. Dokumentáltam is szépen, mikor, miből, mennyit, hogyan.
Nagyon élvezem, amíg csináltam.
Most is élvezem, talán még jobban, mert most fogyasztom :)
Amit készítettem azok közül az alma, alma+birs, valamint a birs ecet ízlik a legjobban.
A salátákhoz sokat elhasználtam már. Az ízük finom, lágy, édes-savanyú, az illatuk bódító, a színük kívánatos. Na jó elég az ömlengésből.
Nézzük a tényeket. Íme a készítési napló:
Csatolmányok:
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Ecet készítése házilag 4 éve 8 hónapja #15270

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
gergo beküldte:
A birsalma nálunk cefrének indult de úgy tűnik, ecet lett belőle. Bár ebben sem vagyok biztos. A szomszédainkkal beszélgettünk a dologról, de csak arra jöttünk rá, hogy válaszaink nincsenek, csak a kérdések száma nő.

A kérdéseim a következők:
  • Mi alapján tudom eldönteni, hogy az valóban ecet-e?
  • Milyen módszerrel lehet megállapítani hány százalékos ecet?
  • A műanyag hordóban, amiben most van, alapos mosás után legközelebb tudok majd cefrét csinálni, vagy hajlamosabb lesz ecetesedésre?
  • Egy szőlöprésen átnyomhatom-e, vagy az elronthatja a későbbiekben préselt must minőségét?

Amire tudok válaszolok:
  • Én naponta, amikor rendszeresen megkevertem a készítményt, mindig csöpögtettem 4-5 cseppet a tiszta markomba és megkóstoltam. Folyamatosan változik az íze. Először gyümölcslé, kb 10 nap múlva pezseg és édes, csökken az édesség, úgy a 20. nap környékén, a 30. nap táján sokkal kevésbé édes és kezd megjelenni a savanyú.
  • A töménységét nem mértem, de amiket készítettem sokkal kevéssé volt savanyú mint a bolti alma ecet, nem beszélve 20% ecetről. Viszont mintha hallottam volna, hogy fokolóval, hasonlatosan a borhoz mérik. Ajaj, rosszul emlékeztem B) , utána néztem, pH mérés, titrálás. www.darkage.org/darkage/letolt/Pdf%20iratok/anyagtud.pdf
  • A műanyaghordó, hát ezt nem lehet tökéletesen kimosni, kérdés, hogy ami a falán megtapad és beleivódik vajon mit fog csinálni. De gondolom ahol laktok sokan gyűjtik a cefrének valót műanyag hordóban.
  • Szőlőprés. Én még nem használtam szőlő prést. De azt gondolom, ha tisztára tudod mosni, forróvíz, gyökérkefe, akkor a nagyja kosz lemegy, ami marad azzal meg, ha egészséges a szőlő, akkor a többivel tejsavbacik az erjesztő bacik elbánnak.
www.vilaglex.hu/Erdekes/Html/Mosogat.htm
www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Fermenta.htm
Bozse
Utolsó szerkesztés: 4 éve 8 hónapja Beküldte: Bozse. Indoklás: rosszul emlékeztem
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo

Ecet készítése házilag 4 éve 5 hónapja #15765

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Érik a meggy, nálam igaz elfagyott, de a piacon lehet kapni. A meggyszörp maradék magjából, héjából tavaly készítettem ecetet, csodaszép színe lett és jó íze. Az idén is szeretnék ecetet, több félét is készíteni, igaz az alma lesz a fókuszban.
Ti hogyan gondolkodtok az idei ecetgyártásról?
Én tavaly óta, csak a saját gyártású ecetemet használom ételkészítéshez. Bolti 20%-t csak mosásöblítésre veszek.
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.377 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum