Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Befőzés

Megélhetés kis telken kevés pénzből 5 éve 5 hónapja #13100

  • Főnix
  • Főnix profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 46
  • Köszönetek száma: 44
Ha a higiéniai szabályok be vannak tartva, a növényen adott mikroorganizmusok pedig hővel kiiktatva, és jól záródó tető kerül az üvegekre, akkor nem lehet gond semmivel, a tökkel sem, nem kell az eltevéshez ecet, tartósítószer vagy töméntelen mennyiségű cukor.
Az ezüst nekünk pont amiatt jön igen jól, mert nem tudunk minden szezonnál tetőket cserélni, a régiek pedig már nem mindig zárnak jól, a fóliák meg nem túl strapabíróak, szakadnak / mállanak, szétrágják, stb. Márpedig a lényeg, kb. az egyetlen dolog, ami számít az eltevésnél, hogy ne kapjon oxigént a tartalom. Ha ezt valaki tutira biztosítani tudja, akkor nem fogja kár érni. :) Mivel ezek nekünk alap élelmiszerek, ezért nem nagyon engedhetjük meg, hogy ne menjünk biztosra ilyen zárás mellett. Egyébként szerintem bárki nyugodtan elhagyhatja ezeket a borzadály "hagyományokat" a befőzésnél, elég a hő, a vákuum, és annak megtartása.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo

Megélhetés kis telken kevés pénzből 5 éve 5 hónapja #13101

  • Főnix
  • Főnix profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 46
  • Köszönetek száma: 44
Nagyon egyszerű. :) Majd megnézem a kis füzetemben a chutneyt pontosan, de valahogy így készítettem: kb. kétharmad arány hónapos retek, egyharmad arány mindenféle hagyma - ezeket vagy gyalulva, vagy nagyon finomra aprítva lehet tenni egy lábasba. Megy bele még a fűszerezés a főzés végén, meg mustár és citromlé. Na a fűszerekre nem emlékszem már, mert mindig mindent máshogy készítek, intuitív módon, de bors, só, chili, és gyömbér biztosan volt benne.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Megélhetés kis telken kevés pénzből 5 éve 5 hónapja #13103

  • Főnix
  • Főnix profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 46
  • Köszönetek száma: 44
Véletlenül elküldtem! Tehát főzés után megy üvegekbe és 4 napra a vastag dunsztba.
Talán egy kis édesítést is kíván emlékeim szerint.

A tormát mi húsdarálón nyomtuk át, ecetes-sós-cukros vízzel - ebben aztán nem kell semmi, hogy elálljon! :)
Arra kell csak ügyelni, hogy ne legyenek benne levegő buborékok, ezért érdemes egy réteg torma után egy pici felöntőlevet tenni rá, kanállal jól belenyomkodni az üvegbe, hogy tömörödjön (egyébként nagyon szellős), és járja át a lé, kiszorítva a levegőt, majd megint pár kanál torma, és így tovább. A végén kb. színültig töltöm lével a maradék helyet, hogy ne legyen ott levegő. A tormához tetőt és fóliát együtt szoktunk használni, úgy biztosabb. Utólag keverem főzött majonézzel, mert én csak úgy szeretem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Befőzés 5 éve 5 hónapja #13130

  • szilep
  • szilep profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 18
  • Köszönetek száma: 2
Sziasztok! Érdeklődve olvastam a beszélgetést.Én hiába próbálom elrakni a tököt, már legalább 4 módszert próbáltam , mindig felforr. Most már feladtam. Akkor eszünk tököt , amikor terem , meg a jól megérett tök nyersen sokáig eláll a pincében.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Befőzés 5 éve 5 hónapja #13132

  • Edit
  • Edit profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 4
Sziasztok! Csak egy gyors megjegyzés: szerintem vehetjük biztató jelnek, ha a házi nem egyezik a boltival... az ízfokozók nem a fogyasztók igaz barátai... :-)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Befőzés 5 éve 5 hónapja #13133

  • Kardosszilvi
  • Kardosszilvi profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 225
  • Köszönetek száma: 50
Pár napja ledaráltunk és olajjal-olivaolajjal, sóval eltettünk jó sok salátát. Erre felforrtak és futnak kifelé :( Mit ronthattunk el?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.258 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum