Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Befőzés

Befőzés 5 éve 5 hónapja #13139

  • magzsuzsi
  • magzsuzsi profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 179
  • Köszönetek száma: 145
Nem hőkezeltétek,a só pedig, ha eleget tettetek is bele, nem akadályozza meg az összes baci szaporodását. Pont ez a savanyúkáposzta-készítés lényege is: ha anaerob és megfelelően sós közeget csinálunk, azt nem bírja senki más, csak a tejsavbaktériumok. Ha már ennyit dolgoztatok vele, esetleg várhatsz egy sort, hátha nem megrothadni fog, hanem előbb-utóbb letisztul, és lesz savanyított salátátok. :-)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, Kardosszilvi

Befőzés 5 éve 5 hónapja #13141

  • kisveréb
  • kisveréb profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 41
  • Köszönetek száma: 10
Pár éve mi is próbálkoztunk fűszeres olaj készítésével, mint kifutott. Utólag belegondolva ha csupa szárított fűszert, szárított fokhagymát stb használtunk volna, talán jobban sikerült volna - de sajnáltam volna a kísérletezéssel újabb adag olajat-fűszert kidobni. Valamelyik fórumon többen azt írták, hogy ha olivát használtam volna, nem lett volna gond, de ez szerintem csak mese. Én a szárított paradicsomot sem merem félszárazon az olivaolajba tenni, pedig azt mások csinálják. Nálam olyan száraz, ami magában is eláll évekig.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Kardosszilvi

Befőzés 4 éve 8 hónapja #15252

  • Endru
  • Endru profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 1
  • Köszönetek száma: 2
Szilvalekvárt hagyományosan réz üstben szokás készíteni. Annak idején néhány család összefogott és közösen készítették, mert 12-14 órán keresztül kellett kevergetni, ezért váltották egymást az üst mellett.
A közös lekvárfőzés közösségépítő ereje vitathatatlan, de nem biztos, hogy mindig kivitelezhető, tekintettel arra, hogy a szilva érése nagyjából egybeesik az iskolakezdéssel, és egy nagycsaládnál az nem éppen egy lazítós időszak.
A KemenceBence oldalán van egy emberkímélő megoldás a szilvalekvár készítésére:
A kimagvalt szilvát föl kell aprítani, amit mi leginkább botmixerrel szoktunk elvégezni, de aprítottam már húsdarálóval is. A gyümölcspépet vékonyan kizsírozott mélyebb tepsikbe, lábosokba öntjük. Annyit kell beletölteni, hogy kb. 4 cm vastag pép legyen mindegyik edényben. (A száj előtt lehet kicsit kevesebb is mert ott úgyis hűvösebb van.) Ezután a kb. 200-220 fokos kemencébe kell tenni őket. (Az edények elhelyezését célszerűbb a még befűtetlen kemencében kisakkozni, sőt lefényképezni, hogy jövőre is meglegyen az infó. ) Ezután a kemence száját jól le kell zárni a tevővel. Én még valamilyen hőálló hőszigetelővel is le szoktam takarni.
Kb. 16-18 óra kemencézés után készen van a lekvár. (ekkor a kemencénkben még kb. 80 fok van.) A lekvárt lehet egyből tiszta üvegekbe tenni, lezárni, fejre állítani, majd mehet a dunsztba, vagy esetleg fazékba szedve lehet rajta még egyet rottyantani a biztonság kedvéért. Ha szükséges, ilyenkor lehet cukrozni.
Ha az üveg és teteje rendben volt, akkor nekünk nem indult romlásnak a lekvár.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, nomád

Befőzés 4 éve 8 hónapja #15258

  • kisveréb
  • kisveréb profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 41
  • Köszönetek száma: 10
Akinek nincs kemencéje az készíthet sütőben is, igaz egyszerre nem sokat.
Nekem van egy magas falú zománcos tepsim, abba teszem a szilvát. Fele botmixerrel pépesítve fele felezve. Kizsírozni, ecetezni (ez a másik módszer, ecet az aljába) nem szoktam. Este felteszem, reggelig megy kb 100 fokon, akkor üvegbe szedem, kupakkal lezárom, és a biztonság kedvéért még egy rövid ideig dunsztolom is. Ez utóbbit csak azért, mert pár éve elhittem, hogy hagyni kell megbőrösödni és csak utána lezárni. Persze megpenészedtek, nem alakult ki vákum.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.355 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum