Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Tehéntej feldolgozása

Tehéntej feldolgozása 5 éve 3 hónapja #13294

  • szabolcs
  • szabolcs profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 182
  • Köszönetek száma: 121
A tejszín levétellel kapcsolatban a birkatejnél úgy áll a helyzet ,hogy minél jobban lehűtöm annál élesebben elkülönül a tejszín -elég hozzá egy kanál is . A gyakorlatban ez azt jelenti , hogy a reggeli fejésből nem is veszem le a tejszínt , mert reggel már beoltom az összeöntött tejeket. . Ennek a tehénkének is jó sűrű teje kell hogy legyen , úgyhogy szerintem ha átállsz az esti fejésre -ezt reggelig hűtöd , meg lesz a család számára szükséges vajmennyiség ....

Én a savót vissza szoktam adni a juhoknak ,eleinte nem értették a dolgot, most már tömegverekedés van a savóért - ezt csak azért írom , hogy esetleg te is majd megpróbálhatod megszerettetni a borjúval............így könnyebb szívvel választhatod le......

ÉLJENEK A TEHENÉSZLÁNYOK !!!!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 3 hónapja #13295

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Szabolcs, köszi. :) Most azt csinálom, hogy egy egész napot hűtöm és utána szedem le a tejszínt, aztán megy az aznapi adag a hűtőbe. Egyébként tényleg kanállal is elég jó munkát tudok végezni, van az a vastag réteg, ami jól összeáll a tetején. De maximalista vagyok, úgyhogy még kísérletezem. :) A savót alapból a baromfinak szoktam adni, de ez jó ötlet, ha leválasztjuk a bocit, akkor ki fogom próbálni nekiadni.

OFF: Szabolcs, jól emlékszem, hogy te hoztad a lila krumplit a találkozóra? 8 szemet hoztam magammal, és fantasztikus krumpliföldecske lett belőle. Nagyon szép egészségesek a bokrok. Még nem szedtünk fel belőle, de nagyon kíváncsian várom az eredményt. Úgyhogy ezért is köszi. :)
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 3 hónapja #13297

  • attilar
  • attilar profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 277
  • Köszönetek száma: 167
A kecskesajtos ismerősöm így hűti le gyorsan a tejet (a reggeli fejést, mert ő este készíti a sajtot): egy 2 literes ásványvizes üveget feltölt (nem teljesen tele) közönséges vízzel, és éjszakára berakja a mélyhűtőbe. A reggeli fejés langyos tejébe beteszi ezt a nagy "jégkockát", és félóra múlva már az egész anyag hideg, mehet a hűtőbe. Gondoltam, hasznos tipp.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pettendi Miklós, szabolcs

Tehéntej feldolgozása 5 éve 3 hónapja #13300

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Köszönöm, anyukám is így szokta jégakkuval. Engem még mindig zavar a gondolat, hogy valamit beleteszek a tejbe, amit nem feltétlen tudok teljesen tisztára mosni (ez a személyes parám), úgyhogy maradok a hűtőfürdőnél. Annak a vizébe is érdemes viszont ilyen jégakkukat rakni.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 3 hónapja #13305

  • hargi
  • hargi profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 370
  • Köszönetek száma: 121
Egy sajkészítésről szóló könyvben láttam kézi hajtású tejszeparátort, szerintem érdemes utánanézni egy ilyennek. Ha jól emlékszem, állítható volt, hogy mennyire fölözze le a tejet, és néhány 10 litert tudott óránként feldolgozni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 3 hónapja #13320

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 441
En egy fél éve láttam ilyen kézi szeparátort a piacon. Az sajnos hiányos volt, de azt mondta az árus, hogy otthon van neki egy pár ami komplett. 30 ezerre mondta az árát.
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.364 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum