Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Tehéntej feldolgozása

Tehéntej feldolgozása 5 éve 11 hónapja #13331

  • emre
  • emre profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 752
  • Köszönetek száma: 168
Pettendi Miklós beküldte:
Géppel fejünk.
Már nem bírnánk kézzel az 5 tehenet.
Sajtot, túrót, ordát, vajat készítünk.

Hány tehén után, akarom mondani hány egyszeri lefejt liter után lett meg a fejőgép?
imi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 11 hónapja #13332

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
Nekünk "20l-es" teheneink vannak. (ekkora tejmennyiségnél még nincs velük probléma, extenzív tartásnál)
Kettőt még megfejünk kézzel, mert ennél a mennyiségnél még tovább tart a fejőgép hurcolászás, mosogatás, stb. (meg ennyit bírunk kézzel is :) ) E fölött viszont már géppel fejünk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 11 hónapja #13334

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
A 20 liter az kétszeri fejéssel jön össze, ugye? Tehát napi 100 litert fejtek? Ahhoz már elég jó infrastuktúra kell, ennyi tejet kivezetni vagy feldolgozni.

És ebből a 100 literből mennyi tejszín jön le?
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 11 hónapja #13335

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
40 litert szoktam hetente egyszer szeparálni, és ebből kb. 2l tejszin lesz, amiből kb. 1,5kg vaj készül.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, martindian

Tehéntej feldolgozása 5 éve 11 hónapja #13336

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Átraktam magunkat egy új témába. Akkor ha átszámolom, a 4 literből 2 dl tejszín jönne le. Ennyit a mostani módszereimmel is le tudok szedni gond nélkül. Akkor egyelőre nem éri meg belefeccölni egy gépbe. Hacsak nem fejőgépbe, mert a férjem tuti nem fogja tudni kifejni a tehenet, és még magamban sem vagyok biztos, ha az egész tőgyét egyedül kéne elintéznem.

Miklós, tejföl is készítetek? Ha igen, azt írd le légyszi, hogy melyik módszerrel. Köszönöm az infókat!
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 5 éve 11 hónapja #13337

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
Mint mondtam, állítani lehet a tejszín "vastagságát". Így olyan sűrű tejszínt veszek le, amiben megáll a kiskanál. Hűtve elég "kemény".
Mivel tejföl készítéshez nem használunk adalékot, oltót, így nyáron, klimatizált helység hijján,
nehéz jó tejfölt készíteni. nekünk pl. megszokott keseredni. Ezért csinálunk ilyenkor vajat, tejfölt meg télen.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: martindian
Oldal elkészítésének ideje: 0.203 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum