Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Tehéntej feldolgozása

Tehéntej feldolgozása 5 éve 1 órája #14244

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
No, próbálkozom a tejföllel, alkalmanként. Odarakom a tejet aludni túrónak, és lekanalazom a tetejéről a fölt. De ennek igazából nincsen jó íze. Nem keseredik be, tehát nem romlás a baj, hanem egyszerűen van egy fura mellékíze. A kérdés az, hogy ez már csak az elrontott ízlésünk vagy valami hiba a folyamatban.

Közben eljutottam oda, hogy merőkanállal merem le a tejszínt és totál jól működik ez a módszer. Egy-másfél napot hagyom állni a tejet (hűtőben). Utána teljesen jól le tudom merni, ez a legegyszerűbb megoldás nekem így házilag.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14247

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
Legjobb altatóedény a régifajta hosszú nyakú befőttes üveg. 3 és 5 literesben létezik.
A nyakrészben jóformán csak tejföl lesz, amit így könnyű leszedni. Érdemes a felső 0,5-1 cm-t külön leszedni, mert általában annak van az általad említett íze.
Figyelni kell, hogy egyenletes legyen az altatáskor a hőmérséklet (ne legyen nagy a hőingadozás).
Utolsó szerkesztés: 4 éve 11 hónapja Beküldte: Pettendi Miklós.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14248

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Miklós, köszönöm, akkor megpróbálom a tetejét leszedni, meglátjuk így milyen lesz az illata. Pont most hoztam el egy padlásról ilyen régi üvegeket.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14251

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
Utolsó szerkesztés: 4 éve 11 hónapja Beküldte: Pettendi Miklós.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14301

  • kisveréb
  • kisveréb profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 41
  • Köszönetek száma: 10
Én a leszedett tejszínbe keverek 1-2 kanál tejbolti kimérős tejfölt. Azt tapasztaltam, hogy azóta nincs fura íze-szaga a saját tejfölnek. A tetejéből ahol a legzsírosabb időnként vajat készítek. Közönséges kézi elektromos habverővel. Arra kell figyelni, hogy jól ki legyen mosva, mert a házi vaj hamar avasodik ha marad benne író.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pettendi Miklós

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14302

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Képzeljétek, nekem meg lett isteni finom tejfölöm totál magától! Egyik adag túrónak alvadó tejről szedtem le, kézzel le tudtam szinte húzni, mint egy vastag bőrt (ez a tej már egyszer fölözve volt vajnak, úgyhogy csak maradványzsír volt). Mindent ugyanúgy csináltam, ahogy szoktam, utána gondolkodtam, hogy a hőmérséklet és az idő kombinációja lehetett kivételesen kedvező ebben az esetben. Igaz csak két kanállal lett, de annak nagyon örültünk. :D
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pettendi Miklós
Oldal elkészítésének ideje: 0.306 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum