Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Tehéntej feldolgozása

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14303

  • kisveréb
  • kisveréb profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 41
  • Köszönetek száma: 10
Nemcsak a hőmérséklet és az idő, hanem az is számít, hogy a legzsírosabbját már korábban leszedted.
Én különben csak házhoz szállított házi tejből kísérletezem. De koromnál fogva még emlékszem arra az időre, amikor a boltban nem lehetett tejet, túrót, tejfölt és csak ritkán vajat venni, és anyukám, nagymamám a háztól hozott tejből állították mindet elő. Úgyhogy elég hamar rákaptam a különféle termékek készítésére, egyedül az igazi sajtot nem próbáltam még, ahhoz nem veszek elég tejet.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14304

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Igen, de eddig is mindig leszedtem a vajnak valót, merthogy mi alapvetően azért tartunk tehenet. :) De most először lett finom a tejföl. De akkor jól értem, hogy a legteteje nem is lenne jó tejfölnek?
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14431

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14437

  • kisveréb
  • kisveréb profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 41
  • Köszönetek száma: 10
Ez így nem egészen OK. Amit így kap az tejföl és aludttej, nem tiszta tejföl.
Én is így készítem a tejfölt, de nem a teljes tejből, hanem a leszedett tejszínből. Ilyenkor a belekevert tejföl oltóként vesz részt a folyamatban, főleg, hogy ha forralt tejet használunk. Én az így készített tejföl sűrűjéből verek vajat, nem tejszínből, mert egyszerre nincs sok abból a tejből, amit veszek.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 11 hónapja #14440

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Most én is kipróbáltam, hogy ami termett finom tejföl, azzal beoltottam egy adag tejszínt. De túlsavanyodott és nem lett jóízű. bár a macskák hálásak voltak érte. Nem adom fel. :)
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tehéntej feldolgozása 4 éve 9 hónapja #14932

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Há! Sikerült tejfölt gyártanom! :) A legutóbbi után egy darabig nem próbálkoztam, de aztán jött anyukám és hozott töltött káposztát, úgyhogy kénytelen voltam megint nekiveselkedni. Az aludttej tetejét leszedtem és azzal oltottam be egy adag tejszínt. Nem raktam túl melegre, hanem olyan 18-20 fok között. Két nap alatt lett belőle isteni tejföl, semmilyen rossz mellékíze nem volt. Nagy harcok folytak érte az asztalnál. :D

Közben most méregettem a vajkészítés során is, hátha valakit érdekel. Szűk 5 liter tejről szedtem le kb. 7,5 dl tejszínt. Ebből lett 25 dkg vaj. Ez megegyezik máskori tapasztalatommal: 3 dl tejszínből lesz 10 dkg vaj. (Merőkanállal fölözök, úgyhogy egy kicsi mindig marad rajta, hogy az aludttej tetejére is jusson egy rétegecske. Gondolom szeparátorral több tejszín lenne, de nekünk ez így bevált.)
Zsanett
Utolsó szerkesztés: 4 éve 9 hónapja Beküldte: zsanettrp.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, szabolcs
Oldal elkészítésének ideje: 0.423 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum