Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Savanyú káposzta és egyéb erjesztéses finomságok

Savanyú káposzta és egyéb erjesztéses finomságok 4 éve 9 hónapja #14673

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Bocsánat, nem olvasom végig most a hosszúakat, csak osztok: Horváth Ilona által leírtak szerint készítettem, plusz kapor anyukám tanácsára és azt mondhatom, hogy isteni lett. A receptben meg van adva a só dkg/kg-ban és szerintem stimmel. Magam is meglepődtem, hogy ilyen kevés munkával ennyire jó eredményt kaptam. Műanyaghordóban történt, olyan 15 kiló lehetett. Nem vagyok profi, nem tudom, hogy mitől romolhatott volna el, csak azért írom le, hogy a Horváth-féle receptet tudom ajánlani. Hajrá!
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bozse

Savanyú káposzta és egyéb erjesztéses finomságok 4 éve 9 hónapja #14675

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Szia Lucagazda!
Gyerekkoromban mi is hordós káposztát készítettünk. Én is tapostam mezítláb a káposztát. A hordó fából készült, a tetején egy hosszú szárú fa csavar, amivel a káposzta tetejére rakott fedő léceket szorítottuk a káposztára, hogy az eresztett lé alányomja és légmentesen tartsa a hordó tartalmát. A tetejére egy tiszta molinót tettünk, megelőzve, hogy bármi belepotyogjon. Ez kezdett el buborékolni az erjedés beindulást jelezve. Lehaboztuk naponta, keverni nem kellett, mert légmentesen le volt zárva így a tejsav bacik el bántak az egyéb bacikkal és gombákkal. A konyhában tartottuk, 18 fok C köri hőmérsékleten, amíg a buborékolás megszűnt, ekkor kivittük a darálóba, ahol nem volt fűtés, tavaszig kitartott, nem nagyon penészedett addig, amíg a folyadék ellepte a káposztát, de amikor már kikukucskáltak a vízből a káposzták, akkor elkezdett penészedni és nem volt megállás.

A készítés egy sor káposzta, taposás, 1 sor só, 1 sor káposzta, ... addig ismételve, amíg elfogy. Így megoldott a levegő kiszorítás, biztosítva ezzel a tejsavbaciknak a szükséges légmentes környezet. Ők szeretik a sót a többi baci meg nem. Azzal, hogy az káposzta által eresztett lé ellepi a káposztát , biztosított a tejsav bacik egyeduralma, meggátolva a többi baci és gomba térnyerését.
Ezt a fajta savanyítást ismertem, csakhogy az gond, hogy itt (Budapest tömbház) akár egy 12 kg-t befogadó savanyító edénybe elkészítsem. Megpróbáltam, nem jött be. Három hét alatt elkészült, de hol tároljam. Nincs helyiségem, ahol pincehőmérséklet van. 12 kg káposztát ketten a férjemmel nem tudok megenni pár nap alatt. Fagyasztóba elrakni nincs ennyi helyem.
Ez az előzménye, amiért más technológiát kerestem, olyat ami rövid idő alatt elkészül, egyszerre csak annyit készítek, 1-2 kg, amennyit rövid időn belül, főzve, vagy nyersen el tudunk fogyasztani. Így jutottam el a koreai kim-chi-hez, amihez főtt rizslisztet is használnak és gyorsan 5-6 nap alatt elkészül.
www.nosalty.hu/recept/kimchi-koreai-savanyusag

A joghurtos ötlet Antal Vali honlapjáról van, ez még finomabb ízű és ugyanígy gyorsan elkészül.
antalvali.com/boszorkanykonyha/erjesztett-savanyusag.html

A szükség és a válogatós ízlésem vitt rá, hogy eltérjek a hagyományos erjesztéstől, de megérte a dolog.

Mindkét változat magától értetődő, de hát a gyufát is más találta fel:)
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Lucagazda

Savanyú káposzta és egyéb erjesztéses finomságok 4 éve 9 hónapja #14676

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Szia Zsanett!

Igen nekem is van Horváth Ilonás szakácskönyvem. Ennek alapján készült a 12 kg-os cserép edényes káposztám. Jó lett. Nem azzal volt a baj, hogy nem jó, hanem azzal, hogy hosszú az elkészítési ideje. Nálam 3,5 hét volt,ha jól emlékszem. Elkészült a káposzta, hurrá, de mit csinálja vele. Ketten vagyunk a férjemmel, egyszerre fél, egy kilót tudunk megenni, mit kezdjek a többivel. Nincs megfelelő hely a tárolására. 16 fofC kellene, ha volna de nincs. Esetleg lefagyaszthatnám, de egy fiókot elvenne, annyi meg nincs, és a fagyott savanyú káposzta főzéshez jó, de nyersen nem annyira jó.
Két dologra kerestem megoldást,
egy rövid erjedési idő, mint pl. a kovászos uborka,
kettő kis mennyiség.
Most 1-2 kg -s mennyiséget tudok készíteni -5-8 nap alatt.
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Savanyú káposzta és egyéb erjesztéses finomságok 4 éve 9 hónapja #14679

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Egy weboldalon olvastam, hogy lefagyasztják adagokban, amikor készen van. Nem próbáltam, nekünk a kamránk télen jégverem, úgyhogy tök jól elvan benne.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bozse

Savanyú káposzta és egyéb erjesztéses finomságok 4 éve 9 hónapja #14708

  • sistvan
  • sistvan profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 94
  • Köszönetek száma: 73
Én nem fagyasztanám le, mert megpuhulna, és egyébként se sok férne a hűtőnkbe. Ráadásul felesleges.
Káposztás cserépedényben szoktuk csinálni: 15 -20 g só / 1 kg káposzta, + bors, babér, birsalma, rétegelve berakjuk, kézzel addig nyomkodva, amíg levet nem ereszt. Egy sekély pincében tároljuk. Lehetne lakásban is valamilyen jól szellőző helységben, de nincs ilyenünk A pince sajnos tavasszal már meleg, de az novemberi savanyítás májusig így is kitart az edényben, csak arra kell vigyázni, hogy legyen víz az edény tetején, a bent az edényben a káposztán is. Ha a káposztáról elmenne a víz, akkor sós vízzel pótoljuk.
A káposztás cserép nagyon praktikus darab, szerintem egy jó-ha-van dolog még egy nem annyira önfenntartó háztartásban is. Ahhoz képest, hogy évtizedekre vesszük nem túl drága, de nincs ingyen. Piacokon vagy Szlovákiában járva olcsóbban hozzá lehet jutni.
Mindenféle méretben van. Nekünk a 18 literes edényünk jól megfelel,elég szokott lenni, 3-an vagyunk rá itthon, plusz két hazajáró nagy gyerek, és amikor már ráununk a káposztára, akkor nincs túl sok az alján.
A savanyodás nekünk szobahőmérséklet mindig magától indul be. Nem mernék semmi erjesztő anyagot hozzátenni, mert csak elrontaná.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: kisveréb, Bozse

Savanyú káposzta és egyéb erjesztéses finomságok 4 éve 8 hónapja #15255

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Sziasztok!
Volt-e valaki, aki kipróbálta a főtt rizslisztes erjesztést káposztával, vagy mással?
Kérlek benneteket, ha van ilyen köztünk, számoljatok be hogyan sikerült!
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.309 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum