Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Hogy készül a cikória kávé?

Válasz: Hogy készül a cikória kávé? 12 éve 5 napja #2068

  • tisztamo
  • tisztamo profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 455
  • Köszönetek száma: 260
A másik gyakori pótkávé alapanyag a maláta, ami nem más, mint szárított gabonacsíra. A pótkávék gyakran búzamalátából vannak, kipróbáltam, és tényleg jó.

DSC_0071_1.JPG


A malátát úgy csinálod legkönnyebben, hogy beáztatod a magokat, többször cserélve vizet, ha megszívták magukat, leöntöd a vizet és várod, hogy kicsírázzanak. Közben időnként átkevered, a rossz magokat kiveszed. ( hu.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1ta )

Mikor fél-egy centisek voltak a csírák, a sparhelt sütőjében megszárítottam nyitott ajtónál, aztán megprököltem, ami szárazon sütést jelent sütőben (vékony rétegben) vagy serpenyőben. Elég macerás, mert meglepően nagy meleg kell neki, sokáig tart, de le akar égni, és képtelenség egyenletesre pörkölni. (Rendes kávépörkölő kellene hozzá) Teflonedényben nem jó csinálni, mert a teflon 280 fok felett elkezd tönkremenni (és mérgeket bocsát ki magából), és itt ez szerintem a szárazság miatt előfordulhat.

Mikor jónak tűnt (elkezdtek megjelenni az első fekete szemek, és mivel nem szenet égetünk, inkább abbahagytam), kihűtöttem, gabonappelyhesítőn átküldtem és kész. Mákdaráló nem vitte, porosodik, húsdaráló talán jó, ha nincs pelyhesítő.

Picit nehezebben oldódik ki, mint a rendes kávé, főzni szoktam 1-2 percet lábosban, mint régen csinálták, de majd megpróbálom a kotyogósban is.

Mi csak kullancskávénak hívjuk...

DSC_0074.JPG



De a legjobb, hogy szinte bármiből lehet pótkávét csinálni, bükkmakkból, vagy sima búzából csíráztatás nélkül, persze nem véletlen, hogy a cikória meg a maláta terjedt el, de érdemes lehet kísérletezni. Búzából próbáltam is, az is jó lett, még kóstolgatni kell, egyelőre nem tudom, megéri-e a macera a malátakészítést.

http://www.huszadikszazad.hu/gazdasag/mibol-es-mimodon-allitjak-elo-a-potkavekat
Utolsó szerkesztés: 12 éve 5 napja Beküldte: tisztamo. Indoklás: Kép elmaradt. Szóköz nem lehet a kép fájlnevében?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, ecovitka

Válasz: Hogy készül a cikória kávé? 11 éve 8 hónapja #3332

  • Bolyky
  • Bolyky profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 198
  • Köszönetek száma: 107
Ha mégis valaki az üzletben kapható cikóriát akarná inni, akkor ajánlom egyenesen a gyárból rendelni, mert azt jobban megégi mint a boltban megvenni, ezt azért tudom, mert Jánossomorján lakom ahol a Cikória gyár van. Van 5kgs (5200huf körül) és 10kgs (8700huf körül) kiszerelés is. Ha jól tudom postázzák is. Személyesen is el lehet hozni az árut ha valaki erre jár. Én is a gyárból hozom.

Info:
Multi Cikória Kft
FRANCK U. 19.
9241 JÁNOSSOMORJA, GYŐR-MOSON-SOPRON
Telefon: (96) 56 59 58
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Kardosszilvi

Válasz: Hogy készül a cikória kávé? 9 éve 7 hónapja #13403

  • emre
  • emre profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 752
  • Köszönetek száma: 168
AttilaK beküldte:
Ma szert tettem gyűjtögetéssel egy különlegeségre, elég sokat kellett keresnem a neten is, mire ráleltem a fajtára. Egy egész utcát találtam ezzel a fával telepítve.
Hol is van ez az utca?
imi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogy készül a cikória kávé? 9 éve 7 hónapja #13426

  • csacskaanyó
  • csacskaanyó profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 215
  • Köszönetek száma: 89
Valamikor a télen találtam egy youtube videót. Egy fajta kávéról volt benne szó. Elmentettem a gépemre , hogy ha sikerül megtermelni hozzá az alapanyagot akkor majd megcsinálom. A gépem tönkre ment az infó meg elveszett. Ami a fejemben maradt róla, hogy nagyon finom, egészséges és éltető az ital. Összetétele pedig: tönkölybúza vagy árpa...ezt nem tudom, de talán árpa, homokibab, cikória és csicserti borsó. Ezt kell keverni, pörkölni és inni. Megvehető a neten is a kész kávé, egy csomag 3600 ft, a neve pedig ...na ez az.. azóta sem találom. Yumma, yemma, yumi valami ilyesmi, de nem sikerült rábukkanni. Nem adom fel a keresést, mert nagyon jónak tűnt, és a hozzávalók szinte bármelyikünk kertjében megvannak. Segítsetek kérlek! Aki ismeri, vagy tudja miről beszélek az ossza meg velünk az infót.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogy készül a cikória kávé? 9 éve 7 hónapja #13427

  • csacskaanyó
  • csacskaanyó profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 215
  • Köszönetek száma: 89
Ja és még az jutott eszembe, hogy gyerekként nagyon sok cikóriás tejeskávét kaptam nagyanyámtól, finom volt. A mama mesélte amit tiszamo irt, hogy amikor nem jutottak kávéhoz, árpát pörköltek és abból főztek maguknak. Tehát ez a dolog nem olyan nagyon régi, csak keresni kell és az öregjeinket kérdezni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogy készül a cikória kávé? 9 éve 7 hónapja #13428

  • emre
  • emre profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 752
  • Köszönetek száma: 168
Yannoh?
imi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: csacskaanyó
Oldal elkészítésének ideje: 0.132 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum