Sziasztok!
Nekem van egy szuper könyvem aszalás témában, majdnem mindent ebből lestem el:
www.amazon.com/Mary-Bells-Complete-Dehyd...s=mary+bell+complete
A sárga- és az őszibarackot egyaránt felszeletelve aszaltam, és mint mindent, ezt is csontszárazra, aszalógépben, elállt, amíg meg nem ettük.
Lezárt tetejű befőttesüvegben tárolok mindent, és mióta csontszárazra aszalok mindent, ezzel nincs is problémám.
Azt az almaszeletelő-hámozót is megvettük, amiről írtatok, a gyerekek imádják.
Már alig várom, hogy beérjen az alma, csak az a baj, hogy az eláll aszalás nélkül is, kicsit sajnálom megszárítani.
Aszaltam ezen kívül ribizlit összeturmixolva gyümölcspépként ("fruit leather"), őszibarackot szintén, szilvát félbevágva, pöttyös héjúra érett banánt banáncsipsznek, cseresznyét, meggyet félbevágva, paradicsomot felszeletelve, leveszöldséget felszeletelve, hogy bármikor tudjak húslevest főzni (sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét). Nagyon takarékos tárolási mód, sokkal kevesebb helyet foglal az aszalvány, mint pl. ha befőzöd ugyanazt a mennyiséget, illetve nyers, élő maradhat az étel, ha negyvenvalahány fok alatt aszalsz.
Mary Bell még kutya-, illetve macskakaját is készít aszalógépben, meg potpourri-t, és gombát meg virágot is lehet szárítani, meg valami amerikai ételkülönlegességet, a jerky-t, és még a gulyást is megszárítja, hogy el tudja vinni túrázni, ezeket nem próbáltam.