Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Főztél már gledicsia magot?

Főztél már gledicsia magot? 11 éve 3 hete #5512

  • Muzsikus
  • Muzsikus profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 424
  • Köszönetek száma: 134
Főztél már gledicsia magot? ettél is belőle? Vagy ezek csak hallomásból jöttek?
Ha van valakinek gledicsi a csemetéje cserélek juharra.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Főztél már gledicsia magot? 11 éve 3 hete #5513

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Úgy rémlik, hogy a gledícsia olyan 15 éves korában kezd teremni. Csak hogy a tervezésnél ezt is bele tudjátok számítani. Még sosem kóstoltam egyébként.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Főztél már gledicsia magot? 11 éve 3 hete #5517

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Jovo heten fozok,majd leirom milyen.
Hany facsemete kellene es mikor?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Főztél már gledicsia magot? 11 éve 3 hete #5518

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
"Könnyen telepíthető. Vethető magról, csak vetés előtt le kell forrázni, hogy kicsírázzon, vagy ültethető egyéves magcsemetéről is. Változatossága miatt, ha megtaláltuk a nekünk tetsző gledícsiát, akkor tavasszal szabadban, héjaláoltással tudjuk a fajtajelleget megőrizni. A csemeték gondozása a kezdeti gyomirtáson kívül nem igényel mást. Esetleg nagy szárazságban egy kis locsolást. Kedvező helyen első évben 1-1,5 m magasra is megnőhet. A felnőtt fa, mint említettem, száraz és nedves évben egyaránt egészségesen és bőven terem. Hozamát tekintve mérési eredményeim nincsenek, de aki már látott termésekkel dúsan megrakott fát az tudhatja, hogy semmilyen hüvelyes mögött nem marad el. Egy internetes adat szerint az a terület, ami 1-1,5 t gabonát terem az 15-20 t glédicslisztet szolgáltatna. A szakirodalom szerint szakaszos termésre hajlamos, de az általam megfigyelt fákon ez nem volt szembetűnő. Az egynyári hüvelyesekkel szemben előnye, hogy nem kell évente vetni, a különböző talajmunkálatokat és az ápolást elvégezni. Szedése is kedvező, mert a lehullott termések nem nyílnak fel, akár hónapok múltával is ráérünk összeszedni. A fejtést lehetőleg szabadban végezzük, mert a munka közben keletkezett por erősen irritálja a nyálkahártyákat.

Melegkedvelő faj, de –32°C-ig télálló. Talajjal szemben nem igényes, de előnyben részesíti a laza, homokos talajokat. Megél gyengébb sziken is. A szennyezett városi levegőt jól tűri. Fényigényes és gyorsnövekedésű, 20-25 m magasságot ér el. 8-10 éves korában kezd virágozni és teremni, és kb. 80 évet él meg.

Ezermag tömege 182-200 g. (A lencse 30-80 g, a zöldborsó 100-400 g.) A mag általában barna, széles elliptikus, lapított, 8-10 mm hosszú, 6-8 mm széles és 3-4 mm vastag. A magban található mannogalaktán, enzimek, 3% zsíros olaj, zsírsavakkal (dihidroxisztearin, sativin, tetrahidroxistearinsav), 21% fehérje, 0,19% cukorszármazék (epikatechin-3-glucosid), phytosterin, ecetsav, tannin, flobafen és polifenol. (Hagers Handbuch) Az éretlen hüvely 30% cukrot tartalmaz. (Peter Betzell: Edible pods)

A magot körülvevő kocsonyás, édes anyagot tüdőbaj esetén fogyasztják, de a gyermekek csemegeként is szopogatják. Magját lencseszerűen lehet felhasználni. Rövid forralás után a meleg vízben állva megpuhul. (Hideg vízben való áztatásra nem reagál napok alatt sem.) Íze a tökmagéra emlékeztet. Őrölve zöldséglevesbe szórják, és kávépótszerként is ismert. Hazájában sör jellegű italt készítenek belőle. Alkalmas sövénynek, sőt nagyon jó mézelő és tűzifa is."
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Kardosszilvi,

Válasz: Főztél már gledicsia magot? 11 éve 3 hete #5621

  • Áron
  • Áron profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 221
  • Köszönetek száma: 163
Érdekes téma.... Nekem még télen megjött az ihlet és nekiálltam kísérletezni vele. Begyűjteni gyorsan lehet, nincs is vele gond. A magok kinyerése a hüvelyből az első lépés. Na ez már nem olyan szapora. Kézzel fejtettük ki, de nem egy borsó tempó.... Talán ha ropogósra szárítja az ember, akkor ki lehetne csépelni. Végül is a magnak nem lesz semmi baja a püföléstől. Főzés közben nagyon megdagad szinte a duplájára. Fél óra főzés után még egy kicsit roppanós volt, de ehető. Nem mondanám kimondottan finomnak, de ehetetlennek se. Bár azt el kell ismernem, hogy a fűszerezést nem vittük túlzásba. El tudom képzelni, hogy jól ízesítve még akár finom is lehet. A teljes puhulásra főzéshez Prónai István azt a tippet adta, hogy a főzővízben hagyjam ázni a magokat 15-20 perc forralás után. Ezt nemsokára ki is fogom próbálni. Kóstoltam Szegeden a Gleditsia őrleményét, az egész jó volt. Elmondása alapján kalapácsos darálóval őrli meg, 10 perc darálás-10 perc hűtés arányban. Szóval nem egyszerű, de legalább takarmány szinten mindenképpen érdemes foglalkozni vele.
Sajna kártevője már van nálunk is, két zsizsikfaj is megfúrja a magokat és elég nagy pusztítást tudnak végezni. Több fán is találtam a lárváikból. Azt vettem észre, hogy a nagyobb-világosabb magvú típusokat jobban károsítja, mint az apróbb és sötétebb színű magot nevelő típusokat. Talán azok keményebbek valamivel.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Kardosszilvi, martindian

Válasz: Főztél már gledicsia magot? 11 éve 3 hete #5622

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Szia eublaberus!

Ha esetleg tudsz tuske nelkuli gledi magot, akkor legyszives irj eszpe-nek ajd, mert O keres. En is rajta vagyok a dolgon, de lehet Te hamarabb tudsz.
Koszi elore is :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.141 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum