Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Van-e valami jó fortélyod joghurt kézítésre?

Van-e valami jó fortélyod joghurt kézítésre? 12 éve 3 hónapja #554

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
joghurt.jpg



Életem második joghurtja látható a képen. Az első egészen fincsi lett (különösen sparhelten pirított mézes zabpehellyel). Azonban második próbálkozásnál reggelre a tej kicspódott. Hasonlóan jártam el, mint az elsőnél: egy befőttes üvegnyi tejhez adtam egy kanál joghurtot és feltettem a sparhelt szélére éjszakára.
Mi lehetett az oka a kudarcnak? Talán a sparhelt volt túl meleg? Volt valakinek hasonló tapasztalata joghurt készítésénél? Milyen hőmérsékletet célszerű tartani?

Köszi :)
Vitka
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Re: Van-e valami jó fortélyod joghurt kézítésre? 12 éve 3 hónapja #556

  • facebook-felhasznalo
  • facebook-felhasznalo profilkép
Ez a joghurt úgy néz ki a képen, mint a kimelegítés előtti aludtej. Kicsit tovább melegíted és túró készülhet a "joghurt"odból! :) Amúgy nekem az alábbi recept egész jól működik: 1l tej forralt tejet langyosra hűtünk + 1 doboz natúr joghurttal összekeverjük és langyos helyen altatjuk (1 pohárral félre tehetünk oltani), majd a kész joghurtot lehűtjük. A hőmérsékletre figyelj, 30C-on jó kb. ha jól emlékszem...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Re: Van-e valami jó fortélyod joghurt kézítésre? 12 éve 3 hónapja #589

  • tisztamo
  • tisztamo profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 455
  • Köszönetek száma: 260
De jó, hogy kérdezed, így újra belefogtam a joghurtkészítésbe!

A kicsapódás tényleg a melegtől lehet, de a 'pasztőrözés' hiánya is probléma talán, legalábbis a receptek azt javasolják, előbb forrald fel a tejet, hogy a benne lévő baktériumok elpusztuljanak, majd hűtsd vissza 40 fok körülre, és utána oltsd be. Kb. 80 fokra felmelegítve nekem működik, de ezt a lépést elhagyni még nem mertem.

A meleg nagyon fontos, tavaly nekem sem sikerültek jól a próbálkozásaim, mert nem tudtam elég meleg helyen tartani, sima szárazdunszt nem volt elég, de idén a sparhelt sütőjében nyitott ajtó mellett jó dolguk van. Két kanál joghurt elég egy liter tej beoltásához.

Ja, és a leggagyibb dobozos 2.8-as UHT tejből is iható joghurt lesz, a dobozízt sem érzem rajta. (A bolti joghurt, amivel oltottam is csak 3% zsírt tartalmazott) Remélem hamarosan lesz saját tejünk, abból azért biztos finomabb.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka

Válasz: Re: Van-e valami jó fortélyod joghurt kézítésre? 12 éve 3 hónapja #591

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
Áááá, akkor az lehetett a gond, hogy nem melegítettem fel (azaz nem pasztőröztem). A tej nem volt túl friss, a kellemes melegben "megromolhatott", aztán ki is csapódott.
Hm, nyitott sparhelt sütő, remek ötlet :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Van-e valami jó fortélyod joghurt kézítésre? 12 éve 3 hónapja #597

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
A joghurtról azt kell tudni, hogy termofil tejsavbaktériumok állítják elő (míg a kefirt mezofil baktériumok). Jó ideje nem csináltam, mert mi a kefirt szeretjük, de úgy emlékszem, hogy 8 órán át hőn kellett tartani, úgyhogy termoszban csináltam, és akkor lett jó. A kefir ilyen tekintetben sokkal egyszerűbb. Egyszer vettem egy bolti (spar) kefirt (többfélével próbálkoztam, csak ez működött), azt kevertem össze tejjel, 1 napig szobahőmérsékleten állni hagyom, és kész. Utána a hűtőben tárolom és amikor fogyóban van, akkor abból szaporítom tovább. Ezzel a módszerrel folyamatosan szaporítom a kefirt, és hihetetlen finom krémes lesz, persze kecsketejből van, talán azért is.

Itt van két link, ebben érdemes bogarászni:
phd.lib.uni-corvinus.hu/20/1/varga_zsuzsa.pdf
www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/dieta/2002/8/Kauk.htm
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka
Oldal elkészítésének ideje: 0.130 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum