Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Teakészítés

Teakészítés 11 éve 4 napja #5560

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Azt hiszem az onellatasnak, mint eletformanak vannak az etkezesben olyan elemei amik a csaldok jelentos reszenel hasonloan szerepet kapnak, legfeljebb maskent oldjak meg a dolgot.
A tea fogyasztas is egy ilyen dolog szerintem. Hideg napokon, jo szolgalatot tud tenni egy jo kis meleg tea :)
Ha a kutunk vize (mint nalam is) nem eppen finom izu, akkor is a legegyszerubb megoldas a tea keszites, telen melegen, nyaron hutve.
Az eletfelfogasunkhoz szervesen kacsolodik, hogy nem feltetelenul a 10000km re megtermelt tealevelekbol keszult italt fogjuk fogyasztani, hanem azt ami korulottunk megterem.
Millio recept van a neten, megis azt gondolom, hogy lehetnek olyan csaladi kis "titkok" amiket megosztva oromet szerezhetunk egymasnak :)

Egy sajat peldamat elmeselem.
Nem szeretem a csalan teat, de egeszseges es helyben gyujtheto...szaritani nem nehez, nekem megis bepeneszedik egy jelentos resze. Tehat az iz es a tarolas ami nekem nem ment ugy mint a neten olvasottak alapjan masoknak...

A tarolast, szaritast en ugy oldom meg mar, hogy osszegyujtom a csalanleveleket. A sparheltet begyujtom es a fozo feluletre teszek egy kis keretet amin van egy drot halo, kb 5cm-re a platnitol es raszorom a csalanleveleket...Kb 5-10 perc mulva porra szarad es toltheto a papir zacsiba :)
Az ize...
Osszel preseltem mustot,mert hogy sok az elvadult szolo a fakra futva...a visszamaradt hejat es magot a csirkeknek dobtam..ettek is, de sok lett, hat ki akartam talani valami mas hsznosat belole. Atkuldtem a hejat es a magot a husdaralo legkisebb lyuku tarcsajan...egy pepet kaptam belole, kivancsisagbol foztem belole egy teat...huuuuu de bitangul rossz lett :(
Aztan kivancsi voltam mi lesz, ha ket szamomra borzalmas izt osszekeverem (csalan es szolopep) Es lass csodat a ketto egyutt egy remek edes izt adott ki..azota az egyik kedvenc team lett! A pepet zacskoba tettem kilapitottam a zacsiban es be a fagyasztoba (iden mar nem lesz fagyaszto a szomszedben sem, igy ki kell talanom mas modszert majd atarolasra, lehet a szaritas lesz) az arany gondolom mindenkinek mas, nalam tobb szolo pep es kevesebb csalan, de olyan mint egy finom mezes tea, raadasul egyik izre sem emlekeztet az alkoto elemekbol :)
Utolsó szerkesztés: 11 éve 4 napja Beküldte: martindian.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, Kardosszilvi

Válasz: Teakészítés 11 éve 4 napja #5569

  • edusa
  • edusa profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 422
  • Köszönetek száma: 180
Az étkezési célból nem kifejezetten gusztusos szőlőszemekből nagyon finom tea készíthető. Egészben beledobja az ember a forró vízbe, kicsit felforralja, és kész.
Mi fagyasztottunk le teának való szőlőt, de idén aszalni is fogom, mert szeretném kiiktatni a fagyasztót. (Lemértem, egy átlag nagy családi láda havi 2500-3000 ft-nak megfelelő áramot fogyaszt.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Teakészítés 11 éve 4 napja #5571

  • edusa
  • edusa profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 422
  • Köszönetek száma: 180
Én pl nem igazán szeretem a kamilla ízért. Egy kis mentával és szegfűszeggel együtt viszont nagyon finom tea lesz belőle.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Teakészítés 11 éve 3 napja #5608

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Ezt a szőlőteát kipróbálom, még nem is hallottam róla.

Most már években mérhető, hogy mióta nem iszunk "bolti" teát, pedig napi 2-4 liter fogy a hideg időszakban. Nekem mondjuk pont a csalán a kedvencem, de csak a házi, mert amit filtereset lehet kapni, annak semmi íze (múltkor kínáltak vele valahol). Mi a padláson szárítunk, napos időben 1-2 nap alatt száradnak ropogósra a dolgok. Ha tényleg porszárazra sikerült szárítanod, akkor a tárolás során romolhatott el a dolog. Nekem jól záródó befőttesüvegben szezon végéig jó marad (tovább még sosem tudtam tesztelni). Szerintem nincs más nagy titka a dolognak, védeni kell a levegő páratartalmától.

Amiket mi használunk: csalán, citromfű, menta, csipkebogyó (áztatva), cickafark, bodzavirág, akácvirág, hársfavirág, pemetefű (téli teában), kakukkfű, zsálya, kamilla, mezei zsurló, málnalevél, édeskömény mag, ami most eszembe jut. Vegyesen vagy tisztán, amilyen kedvünk vagy állapotunk van éppen.

Idén remélem megint tudok bővíteni egy kört, egyrészt tudás-, másrészt alapanyagban. Főleg az apróbojtorján izgat, mint jó "élvezeti tea", ahogy Szabó Gyuri bácsi írja.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet:

Válasz: Teakészítés 11 éve 3 napja #5609

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
A bepeneszedes mar nincs, csak mielott a sparhelten szaritottam volna. Azota teljesen kiszrad par perc alatt es sokaig tarolhato.Elotte fellogattam,de nem volt olyan hely ahol kiszaradt volna nalam.
A szolos tea nekem sokkal finomabb , ha at van daralva szolo, ugy hogy a magjat is szetdaralja a gep..a leve mehet mustnak a maradek pedig a csalan melle teanak...megmarad a csalan izbol valami, csak sokkal edesebb lesz igy es nekem finom is :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Teakészítés 11 éve 1 napja #5692

  • Bolyky
  • Bolyky profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 198
  • Köszönetek száma: 107
Martindian:

Én imádom a csalán ízét. Viszont kevertem olyan receptet, amiben eléggé eltűnt az íze amit kicsit hiányoltam, de hát leírom, mert ez kell neked.
Vagyis az a kulcs, hogy intenzívebb növényt rakj bele, mint a csalán.
Recept: Zamatos turbolya (ánizs ízű - ez veszi át az ízvilágot), csalán, galaj, pitypanglevél. Az arányok 3,2,1,1
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.131 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum