Tavalyelőtt, amikor sok alma volt, csináltam egy hordóban almaecetet. Annó a levlistán kértem tippeket, végül azt használtam, amit a zalai gyümölcsészektől kaptam. Idemásolom. Batulból csináltam, és nekünk is teljesen jó lett, azt használtam kajákba, hajmosáshoz és az állatok ivóvizébe is tettem belőle. Üvegekben és bolti műanyag ecetesüvegben is tároltam, nem láttam különbséget. Sajna tavaly nem volt almaév, de remélem idén megint meg tudom próbálni.
ALMAECET
Mi piros pogácsa almából készítettük, már jóval korábban. Tehát, amikor a fa elkezdte lehullajtani a zöld éretlen almáit.
Megmostuk, feldaraboltuk, a szárát kivágtuk.
Egy élelmiszer minősítésű (általában fehér színű) cefréshordóba tettük a darabolt almát.
Fontos, hogy a magja benne maradjon. Azt mondták, kell a mag bele.
A hordót kb. 1/5-1/4-ed részig megtöltöttük almával. Tettünk bele fűszernövényeket a kertből. Pl. kaprot, izsópot, meg borsikafüvet.
Aztán feltöltöttük vízzel. Tettünk hozzá (110 literhez) kb. 1 kg saját mézet. Jól megkeveretük.
Ezt lehet cukorral is pótolni. Ez azért kell, mert a folyamat eleje alkoholos erjedés és ehhez jó, ha van méz vagy cukor a baciknak táplálékul.
Le kell takarni a hordót egy tiszta konyharuhával, elkötni a nyakát spárgával.
Eleinte melegebb helyen tartani, azaz szobahőmérsékleten.
Naponta kb 2x meg kell keverni, mert az almadarabok a víz tetején úsznak, és ha nem kevered meg, azok a darabok, amik kilógnak, megpenészedhetnek.
Kb. 1-2 hét után ki lehet rakni (vagy ki kell, nem tudom) hűvösebb helyre (pl. előszoba).
Itt is meg kell még naponta 1x kavarni.
Ekkor már lassan kezd egy hártya kialakulni a felszínen, ez az ecetágy, ez maga a baktériumtenyészet. Spontán magától kialakul, de ha akarod, önthetsz biológiailag erjesztett 1 dl ecetet is az egészbe még az elején. Én nem tettem, azt szerettem volna, ha magától indul be, így is lett.
Kb. 6-8 hétig kell így tartani, közben meg lehet ízlelni, mennyire ecetesedik. Úgy tudom, minél tovább hagyod, annál erősebb lesz. De szerintem mástól is függ...
Az almaecet alapból 4-5 %-os maximum.
Ha télen kirakod megfagyni, akkor a víz kifagy, ezt leveszed róla (kiemeled), sa alatta sűrűsödik, azaz koncentrálódik, erősebb ecet marad. Ezt nem próbáltam, csak hallottam.
Szóval kb. 1,5-2 hónap alatt az ecetágy egy olyan centi vastag kocsonyás anyaggá terebélyesedik az egész lé tetején.
Ekkor ezt le lehet venni róla, félrerakni.
Alatta ott lesz a leülepedett, tiszta ecet, a hordó alján meg a lesüllyedt almadarabok.
Az ecetet le kell szívni egy műanyag csővel (mezőgazd.boltban borhoz árulják, ajánlom a centi vastagot).
Az ecetlé szintje magasabban legyen, s az edény, amibe leszívod alacsonyabban.Ha megszívod a csövet, a közlekedőedények elvén átfolyik az ecet a táladba. Ezt aztán szétüvegezed.
Azt mondják ecetet üvegben kell tartani, nem szabad műanyagban a savassága miatt...