Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: természetes édesítőszerek házilag

Válasz: természetes édesítőszerek házilag 10 éve 11 hónapja #6370

  • Kardosszilvi
  • Kardosszilvi profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 225
  • Köszönetek száma: 50
Nekem eddig mindig volt mellékíze a stíviának, akármit is próbáltam :( Most ennek ellenére vettem palántát, mert valahogy megbarátkozunk majd vele. Muszáj lenne, mert ez lenne a legolcsóbb és legesészségesebb édesítőszer (most xilitet használunk, de egyrészt megy tőle a hasunk, másrészt mégiscsak ipari termék, harmadrészt többnyire nem bio alapanyagú...) A méz csak-csak kiváltja, de nem jó abból sem sokat enni, mert megdobja a vércukor szintet...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: természetes édesítőszerek házilag 10 éve 11 hónapja #6371

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Egy kerdes,ahhoz aki tudja a valaszt :)
MI ez a stivia es honnan jott,miert nem ismertuk 10 evvel ezelottig es kik ismertek addig?
(tudom,hogy mire jo es ismerem is)
Az a kerdesem,hogy, ha ilyen tuti a cukor helyett,akkor eddig hol volt es miert nem ismertuk?
Honna lett behozva stb... nem igazan talalok erdemben ismerteto anyagot rola, csak kb egy evtizedet visszamenve az idoben,vagy 20 evet...
koszi elore is
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: természetes édesítőszerek házilag 10 éve 11 hónapja #6383

  • edusa
  • edusa profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 422
  • Köszönetek száma: 180
A stéviát eredeti helyén (D-Amerikában) régóta használják. A globalizáció segítette az elterjedését, mint ahogy sok más növényét is quinoa, chia stb.
Hatalmas ellenlobbija (cukoripar) volt: pl amikor én először találkoztam vele (kb 10 éve) még nem lehetett élelmiszerként forgalmazni. Kozmetikai szerként volt megvásárolható, és csöpögtette mindenki a teájába. ;)
De nyugaton sem volt jobb a helyzet, az FDA évekig hátráltatta a piacra dobását, hírek kaptak szárnyra, hogy impotenciát okoz stb.

Most ott tartunk, hogy egy snassz osztrák Intersparban lehet stéviás jégkrémet, ketchupot kapni, és Japánban a light kóla ezt tartalmazza.

Ennyit tudok én...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: martindian

Válasz: természetes édesítőszerek házilag 10 éve 11 hónapja #6384

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Juharszirup? Nekünk egy erdész ismerős javasolta, hogy ültessünk hegyi juhart, mert azt is meg lehet majd csapolni szirupnak. Igaz, hogy ez egy 30 éves projekt, de sosem árt előre gondolkodni. Addigra talán a házi berkenye is beindul. :D

Továbbá: gőzölős fazékban kigőzölt gyümölcshús üvegben elrakva (mi ezt hívjuk lekvárnak, nincs semmi hozzáadva). Kevert sütiknél simán a tésztához keverve is édesít. De ez már csak akkor működik, ha az embernek az átlaghoz képest erősen lejjebb ment az édesigénye. Végülis azt hiszem itt kezdődik az egész.

Aszalt gyümölcsök szerintem nagyon jók, pl. tejbegrízbe belefőzve, oda már nem is kell más édesítés.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: természetes édesítőszerek házilag 10 éve 11 hónapja #6393

  • Áron
  • Áron profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 221
  • Köszönetek száma: 163
Nem vagy egyedül... Nekem is macerálja a fantáziámat a csapolható fa téma. A hegyi juhar jó ötlet elvileg a zöldet (A. negundo) is lehet csapolni. Jövőre mindenképpen meg szeretném próbálni. A cukornyír viszont jó lehet találtam olyan leírást ami szerint a háború előtt voltak belőle ültetvények. Sajna engem is futtat, de erre igyekszem kitalálni valamit.
Lekvárokhoz kaptam olyan tippet, hogy fehér eperrel érdemes összefőzni, mert se a színét, se az ízét nem befolyásolja túlságosan és elképesztően édes. Esetleg valahogy megaszalni/szirupot főzni belőle.....
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, martindian

természetes édesítőszerek házilag 9 éve 7 hónapja #13448

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
Nem akarok offolni, de nem tudom hova tegyem. A kávé ízesítése révén ide is kapcsolódhat valamelyest.

(A hozzászólást áttettem a kávés témából. Vitka)

"Természetes édesítés cukor nélkül (Stevia)

A steviáról mostanában egyre többet hallani, sokan mégsem ismerik.
A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, a Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, amelynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál! Figyelemre méltó, hogy fogszuvasodást nem okoz. Édes íze a benne lévő glikozidoknak köszönhető, amelyeknek az a különleges tulajdonságuk, hogy a szervezet anyagcseréje nem hasznosítja őket, azaz nincs bennük kalória.
Amennyiben a stevia csak úgy természetesen és kalóriamentesen édesítene, az már önmagában nagyszerű dolog volna. Ám ez a csodálatos növény ennél sokkal többet tud. A növénynek cukor- és máj-anyagcserére gyakorolt jótékony hatása számottevő, illetve gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított! Az édes anyagok általában lebontják a C-vitamint, a stevia ellenben megakadályozza az értékes vitamin lebomlását. Cukorbetegek is fogyaszthatják (cukorbetegeknél Dél-Amerikában már évszázadok óta alkalmazzák), valamint néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes! Ráadásul harmonizáló hatással van a vércukorszintre. Japánban szintén évek óta használják, az ipar minden évben több száz tonnát használ fel belőle. Arrafelé még egy közkedvelt őszibarackitalt is édesítenek steviával, ez az üdítő azonban sajnos csak Japánban kapható.

Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!
Talán a legjobb, legegészségesebb és legolcsóbb természetes édesítőszer, amit eddig találtam. Előállítása házilag is könnyű, az alapanyag ára egyszerűen verhetetlen.

Stevia kivonat készítése Stevia leveléből
Hozzávalók:
2dl víz
20-25gr Stevia levél
Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a Stevia leveleket és két percig forraljuk. Ezután szűrjük le, majd forró vízben kifőzött üvegcsébe töltsük. Az így elkészített Stevia oldat hűtőszekrényben 6 hónapig eltarható.

Tea
Egy maréknyi csipkebogyót, egy evőkanálnyi szárított Steviát, egy csipetnyi citromfüvet öntsünk le 7 dl forralt vízzel és takarjuk le 15 percre. Érdemes tovább kísérletezni ezzel a "mézes levéllel", pl. hozzáadni kedvenc gyógyfüves teáinkhoz, kipróbálni újabb recepteket.

És hogy mennyire olcsó?
Egy cserepes stevia pár száz forint (az egyik bevásárlóközpont katalógusában most éppen 299 Ft). 2 dl víz pár forintba kerül, a melegítés szintén, tehát akár több hónapra elegendő mennyiséget kapunk 1 kg cukor árából."
Utolsó szerkesztés: 9 éve 7 hónapja Beküldte: Pettendi Miklós.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: csacskaanyó
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.134 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum