Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Mi a jó cefre titka?

Válasz: Mi a jó cefre titka? 10 éve 6 hónapja #7551

  • zamoca
  • zamoca profilkép
Erre felé kimagozzák a gyümölcsöt. Elvileg a cián tartalmuk miatt.

A hordót árnyékos helyre kell rakni, nem szabad napon lennie!

Hallottam egy ismerőstől, hogy a főzéskor visszamaradt utópárlatot a következő adag cefréhez hozzáadják főzés előtt.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Mi a jó cefre titka? 10 éve 6 hónapja #7553

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Na éppen ez volt a mai nagy kérdésem, hogy mi is a lényege a kevergetésnek. Az hogy újrakeveredjen a gyümölcs héjja a lével (esetleg több esély az ízek kioldódására), vagy csak hogy a teteje ne penészedjen be. - Köszönöm a választ!

A másik kevergetés körül felmerült kérdésem az volt, hogy a sok masszív keveréssel nem-e éppen a frissen keletkezett alkohol egy részét párologtatom el?

Azt hiszem a következő hordót áram nélküli változatban, kézi keveréssel fogom próbálni. Ebben az esetben mindenképpen oda fogok figyelni arra, hogy a gyümölcsöt mihamarabb összetörjem, hogy az levet tudjon ereszteni (ez a keverőszáras technikánál elég gyorsan megtörténik).

Nálunk a magozás nem alternatíva, mert nagyon apró szemű a szilvánk és gyorsan tönkreteszi a magozás az ember kezét. Ha könnyebb lene a magozás, akkor a cefre nagy része lekvár lenne. Így hát maggal együtt kerül a gyümölcs a hordóba és csak forrás után fogom leszűrni, hogy a magok ne kerüljenek a főzőbe. Több embertől azt hallottam, hogy az a fontos, hogy a főzéskor ne legyen benne a mag, az erjedéskor még nincs vele gond. Persze erről hallottam ellenvéleményt is. Ti mit gondoltok?

A főzéssel kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy mivel eddig még csak nem is látam hogyan néz ki egy pálinka főzés, így bejelentkeztem egy környékbeli főzdébe. A választást megkönnyítette, hogy a főzdében amikor megkérdeztem, hogy kimossák-e az üstöt két főzés között ezt válaszolták: "Barack után igen, szilva után általában nem, de víz van és azt csinálsz vele amit akarsz". A másik ami miatt ezt a főzdét választottam, az az volt amikor azt mondta az emberünk: "Tőlünk mindenki azt viszi haza, amit hozott, nincs kevergetés még akkor sem, ha az üst csak félig telik meg".

Aztán miután az eső pálesz lefőtt, idővel nagyon szívesen megnézném az agyag tapasztásos üstházas megoldást is viszonyításnak.
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Mi a jó cefre titka? 10 éve 6 hónapja #7555

  • attilar
  • attilar profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 277
  • Köszönetek száma: 167
gergo beküldte:
Na éppen ez volt a mai nagy kérdésem, hogy mi is a lényege a kevergetésnek. Az hogy újrakeveredjen a gyümölcs héjja a lével (esetleg több esély az ízek kioldódására), vagy csak hogy a teteje ne penészedjen be. - Köszönöm a választ!

A másik kevergetés körül felmerült kérdésem az volt, hogy a sok masszív keveréssel nem-e éppen a frissen keletkezett alkohol egy részét párologtatom el?

De igen, éppen ezt éred el vele. Tavaly csináltam először cefrét, a kiforrott cefrét egy rokonom párolta le. Az eredmény minőségre kiváló volt, mennyiségre viszont elmaradt az átlagtól. Mint kiderült, a törkölykalap csömöszölését vittem túlzásba - ezt csak a zajos forrás beindulásáig kell csinálni (én végig csömöszöltem, kevergettem). A szemek zúzása jó dolog, én rétegesen szoktam zúzni amikor töltöm fel a hordót, ehhez egy nagyobb, 3 literes pezsgősüveget használok, ami tele van vízzel. A fadorong/bunkó kényelmesebb szerszám lehet, de biztos kell lenned benne, hogy nem ad mellékízt az anyagnak (esetleg kifőzni előtte?)

A csömöszölést kb. az első héten kell csak végezni, utána békénhagyni. A törkölykalap szépen lezárja a cefrét, nem engedi a már kiforrott alkoholt elpárologni. A szilvacefre (ellentétben a barack, alma-, körtecefrével) sokáig eláll mert elég nagy a savtartalma, van ismerősöm aki fokozatosan szokta január-februárban kifőzögetni. Felöntéskor a magok nagy része a hordóban marad, de nem gond ha valamennyi (nem sok) jut belőle a lepárlóedénybe is.

Jobb a lassú, egyenletes forrás tehát pincében vagy hűvös kamrában kell tartani az anyagot - maga a forrás is hőt fejleszt, és ha a cefre túlhevül, kinyiffannak az élesztőgombák és elakad az erjedés.

Remélem az idén is finom lesz a pálesz, és ezúttal a mennyiség is megfelelő lesz - készül a 150 liter cefre, az jó eseben kb. 15 lityi pálesz:)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Mi a jó cefre titka? 10 éve 6 hónapja #7556

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
a kifozdeben csinalod mind a ket kort, vagy cask az elso leparlast?
vagy cask egyszer akarjatok kifozni?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Mi a jó cefre titka? 10 éve 6 hónapja #7557

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
szerintem ez egy eleg jo leiras kezdoknek is:

szegedma.hu/hir/szeged/2012/08/palinkafo...esz-fotok-video.html
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Mi a jó cefre titka? 10 éve 6 hónapja #7572

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Köszi a linket. A két kifőzésről már hallottam, de részletekről eddig semmit nem tudtam. Az, hogy nálunk az idén hogy fog működni, még nem tudom, arról infó hiányában nem egyeztettem előre.
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.160 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum