Kenyér készítés ügyben rendesen tágítjátok a kenyérről szóló ismereteimet/ismereteinket. Igencsak felkészültetek
. Köszönöm.
Én próbáltam a vizet csökkenteni, de a kenyérsütőgépem dagasztáskor nem igazán birkózik meg vele, ha nem elég nedves a keverék.
Nekem ez 80 dkg liszt és 5 dl víz adja a legjobb állagot.
Én a lisztekkel voltam bajban. Szeretem a rozskenyeret. Megpróbáltam csak rozsból készíteni. De egy "fejbe vágnak ott maradsz" állagú kemény, keletlen, sűrű valami lett. Ha nincs benne sikér/glutén, akkor nem kel meg a kenyér és egy ehetetlen, kemény valami lesz belőle. Sütő porral, szódabikarbónával nem próbáltam.
Jó néhány kenyeret kidobtam, amíg kialakult 30:50 dkg rozsliszt:finom liszt arány. Ha megfelelő a finom búzaliszt sikér tartalma. akkor nagyon élvezetes rozsos kenyér a jutalom, ha kevés sikér, akkor nem jó a kenyér.
Ha kevesebb a hozzáadott víz, akkor nehéz összegyúrni, minél kevesebb a víz annál nehezebb.
Készítettem már térfogatnövelő (élesztő, kovász, sütőpor, szódabikarbóna, ) nélkül is kenyérfélét, illetve ez inkább lepény, ami az indiai csapáti. Csak meleg víz, liszt, só, jól összegyúrva kenyértészta keménységűre, pihentetve, 3 cm átmérőjű golyók cc 15 cm átmérőjű palacsintává lapítva, palacsintasütőben megsütve, utána szabad lángba tartva, végül vajjal megkenve.
Úgy kell enni, mint a kenyeret. Finom, de szokni kell.