Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Különböző finomságú lisztek őrlése házilag

Különböző finomságú lisztek őrlése házilag 10 éve 3 hónapja #10231

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Na most végre megkérdezem. Most úgy őrlöm a lisztet, hogy finomra van állítva a malom, viszont ez így túl barna lesz ahhoz, hogy a család megegye (hiába, nem tartunk még ott), ezért fele arányban keverem bolti fehér liszttel a kenyérhez. Néha átszitálom, de csak nagyon kevés korpa marad, annyira finomra van őrölve. Ha durvábbra állítom a malmot, akkor nagyobb korpák maradnak, és fehérebb liszt. Volt, hogy azt mégegyszer átszitáltam, az már egész fehér lett. Tényleg ez a módja a fehér liszt előállításának? Vagy valami titok, amiről nem tudok. :)
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Különböző finomságú lisztek őrlése házilag 10 éve 3 hónapja #10242

  • Magyarember
  • Magyarember profilkép
  • TÁVOL
  • Junior Boarder
  • Hozzászólások: 36
  • Köszönetek száma: 17
Az őrlendő magot megnedveíted, kb,(16-18% víztartalomra),. Így áll 5-6 órát, amíg a magburok kicsit megpuhul. Ezután durvára őrölni, kiszitálni,( Ez már elég fehér lesz a család kenyere számára, és ráadásul finom is.) A maradékot újra megőrölni, a megszokott finomságra. Ez már mehet kekszekhez, kakaós csigához.....stb.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: zsanettrp

Különböző finomságú lisztek őrlése házilag 10 éve 3 hónapja #10243

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
És a 15-16%-os víztartalmat hogyan tudom beállítani?
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Különböző finomságú lisztek őrlése házilag 10 éve 3 hónapja #10247

  • Magyarember
  • Magyarember profilkép
  • TÁVOL
  • Junior Boarder
  • Hozzászólások: 36
  • Köszönetek száma: 17
A búzát egy fazékba beletenni, kb. kilónként 1dl vizzel jól átkeverni, hogy benedvesedjen. Az esetlegesen alján összegyűlt vizet leönteni. Óránként egyszer átkeverni. Akkor jó, amikor a szemet kettéharapva a korpa egyben marad a szádban.
Az első őrlés csak töretelés legyen. Ha elkezded csináni, hamar rájössz a helyes beállításokra, hiszen ha túl szűkre állítod akkor csak felkeni a kőre a magokat.
Tönkölynél csak javít ez az őrlési technika, A kenyér ropogósabb, magasabb lesz, de vigyázz, így kevesebb vizet is igényel.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: edusa, toti2, attilar,
Oldal elkészítésének ideje: 0.130 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum