Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Befőzés

Befőzés 10 éve 1 hónapja #10847

  • Szil
  • Szil profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 48
  • Köszönetek száma: 8
Nálunk is működik, mi is fejre fordítjuk és nem szokott semmi baja lenni, annyi van, hogy felbontás után nem áll el hónapokig egy hét alatt el fogyasztjuk :-)
Mi forró vízzel szoktuk kimosni az üveget, hogy ne robbanjon szét az üveg amikor beleöntjük a forró vizet, a befőttes üveg alá teszünk egy kést, eddig bejött.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Befőzés 10 éve 1 hónapja #10848

  • magzsuzsi
  • magzsuzsi profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 179
  • Köszönetek száma: 145
Sziasztok!

Még egy kis praktika az üvegek sterilizálására, ami nálam nagyon bevált: ha valaki nem akarja kifőzni az üvegeket, működik a bórax/citromsav kombó is. Valami könyvben olvastam, kipróbáltam, és bevált. Az a lényege, hogy ha az üvegeket enyhe lúgba, azután enyhe savba áztatjuk, akkor valamelyiktől minden baci/gomba kinyiffan. Így kell csinálni: a mosogató egyik felébe jó meleg vízbe 1 ek. bóraxot kell feloldani (ez a lúg), először az üvegeket és a fedőket ebbe kell beletenni (1 perc pl.), aztán átpakolni a mosogató másik felébe, amit meg szintén meleg vízzel töltünk fel, de ebbe 1 ek citromsavat kell tenni (ebbe is mondjuk 1 percig áztatni). Még szoktam csinálni egy harmadik , tiszta vizes kört, és kész. Évek óta így sterilizálom az üvegeket, és eddig sosem romlott meg semmi. Azért írtam le (és azért csinálom így), mert sokkal gyorsabb, mint a kifőzés, kevesebb energia, bár mostanában elkezdtem morfondírozni, hogy vajon a bórax mennyire gáz a szennyvízben...pl. ha majd egyszer odajutunk, kb. ez az egyetlen vegyszer, amit használok a háztartásban, amin elgondolkodnék, hogy mehet-e a kertbe (azthiszen nem..).

Zsuzsi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, Kardosszilvi, edusa

Befőzés 10 éve 1 hónapja #10867

  • golya94
  • golya94 profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 122
  • Köszönetek száma: 97
a boraxról:

nem gondolom az egy jó ötlet.
tudom, ezt a regota "öko" tisztitoszer", növenyek és nehány allatok kell (azért bór van a mütragyaban), szabad hasznalni tartositoszer kaviárban (csak ott) és konzervál a fát, ha emberek kell vagy nem vitatott, de túl sok, már veszeyles!

a hivatals figyelmeztető mondat: H360FD. Károsíthatja a termékenységet. Károsíthatja a születendő gyermeket.

akkor esetleg van helyet, ahol jo hazsnalva, azt nem tudok mondani, de a konyaban inkabb nem hasznalnom.

aki többet akkor tudni rola, angolul:
www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/pub/3407.htm
dissemination.echa.europa.eu/Biocides/Ac...ssessment_Report.pdf
echa.europa.eu/documents/10162/a43277c9-...14-a429-8dc42b9ddd09
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Lucagazda, edusa, magzsuzsi

Befőzés 10 éve 1 hónapja #11016

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Megtalatam a kepeket....ezeket a befotteket edesanyam tette el,kb 10-15 eve...en 2007ben az erdo kozepen hagytam beloluk parat,amikor ugy volt,hogy ki kell utaznom par honapra,amibol vegul tobb mint 5 ev let...a kepeket akkor keszitettem amikor 2012ben hazajottem...a befottek a szabad eg alatt voltak a tuzo napon es telen a minusz 10 fokokban..volt par aminek a kupakja szetment,kilyukadt,volt ami szetfagyott es volt olyan ami egyben maradt (kb 20-30 uveggel) ezekbol egy felforrt,a tobbinek kutya Baja sem let!!!
ezt cask arra hoztam peldanak,hogy a befottek meddig allnak el es milyen korulmenyek kozott...a szilvalekvarok kozt volt 2db,aminek a kupakja elrozsdasodott, de valamiert a hangyak nem jutottak be..ezek tetejerol 2cm-t leszedtem es alatta tokeltesen epen volt a lekvar( ez az aszilvalekvar,amit anno szikkadt kemenyre foztek a sutikhez,amibol a Cukor ki is csapodott)


Kp065.jpg
Utolsó szerkesztés: 10 éve 1 hónapja Beküldte: martindian.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: zsanettrp

Befőzés 10 éve 1 hónapja #11018

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Ezt a boraxot én sem erőltetném. Nem szoktam kifőzni az üvegeket, csak forró vízben elmosogatni közvetlenül töltés előtt. A fedőket szoktam forró vízbe tenni 5 percre. Cukor nélkül, kigőzölt gyümölcshúst rakok el leginkább, meg ugyanazon gyümölcs kigőzölt levét, és semmi bajuk nem lesz. Mondjuk nem szoktak 1 évnél tovább megmaradni.

Az üveg fejreállítás szerintem a tető sterilizására van, meg azért, hogy kiderüljön, hogy jól zár-e. A vákum akkor is beszívja a kupakot, ha nincsen fejreállítva az üveg, az csak a kihűléssel függ össze (összemegy a levegő).

Nálunk a rekorder az a töklekvár volt, amit a házunk előző lakóitól kaptunk ajándékba költözéskor. Akkor (2009) megbontottam, de senkinek nem kellett. Ott állt kibontva a kamrában 2013-ig, amikor pakoláskor előkerült, megkóstolták és most már ízlett a családnak (rajtam kívül). El tudjátok képzelni milyen cukros lehetett, hogy eddig kibírta. :)
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Megélhetés kis telken kevés pénzből 9 éve 9 hónapja #13099

  • csacskaanyó
  • csacskaanyó profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 215
  • Köszönetek száma: 89
2 kérdésem lenne. A retek chutneyt hogyan készítitek? A tormát hogy rakjátok el? Köszi a választ előre is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.154 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum