Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Tejoltó

Tejoltó 10 éve 1 hete #12028

  • csacskaanyó
  • csacskaanyó profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 215
  • Köszönetek száma: 89
Kerestem már én is, hogy azelőtt hogyan ővták meg az állataikat, de nem sok mindent találtam. Egy érdekességet viszont igen.
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_m...6_Nepi_gyogyitas.htm
Ebben leírja, hogy a májmételyt úgy előzték meg hogy babot etettek télen a birkákkal. napi egy marékkal.
íérdemes átbogarászni az írást.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tejoltó 10 éve 1 hete #12029

  • csacskaanyó
  • csacskaanyó profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 215
  • Köszönetek száma: 89
Még csak annyit, ha Szabolcs beszerzi a tejoltót én szívesen elpostázom annak, aki kéri.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka

Tejoltó 10 éve 1 hete #12046

  • hargi
  • hargi profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 370
  • Köszönetek száma: 121
Egy 50-es években kiadott könyvben olvastam, hogy sózott disznógyomorból is csináltak oltót. Ha valakit érdekel, utánabogarászok.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tejoltó 10 éve 1 hete #12058

  • Lucagazda
  • Lucagazda profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 141
  • Köszönetek száma: 132
Én készítettem pepsinnel sajtot, az a különbség az ecetes/citromos változathoz képest, hogy nem kell forralni, hanem kb. 40 fokra melegített tejbe kell vízben feloldva hozzákeverni (én kb 1 dl savót is adtam még hozzá - biztos, ami biztos alapon). A folyamatos keverés közben amikor kezd sűrűsödni, le kell venni a tűzről, kb 30-40 percig meleg helyen pihentetni, akkor elválik a savótól, és egy tömbben összeáll a fehérje. Ezt 3-4 cm-es kockákra felvágom és kb 60 fokra melegítem, majd leszűröm. A sajtot kinyomkodom és erősen sós vízben impregnálom.

A tejoltó galaj sokkal gyengébb szer, nagy mennyiségből kellene valami sűrítményt készíteni, hogy tényleg tejoltóként használhassuk. Viszont nagyon finom illatos, zamatos szörp-adalék, én szárítva teakeverékbe is teszem :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: csacskaanyó, nomád

Tejoltó 10 éve 1 hete #12103

  • lile
  • lile profilkép
  • TÁVOL
  • Junior Boarder
  • Hozzászólások: 32
  • Köszönetek száma: 53
Mi is próbáltuk már a tejoltó galajt sokféle módon (zölden, szárítva, forrázva, apróra vágva...), de a tej csak nem akart megaludni :( , úgyhogy maradtunk a Szabolcs által említett szerb oltónál, vagy ha az éppen elfogyott, akkor a savas forralásnál.
A szerb oltóban egyébként sajnos van tartósítószer (nátrium-benzoát), bár úgy gondolom, a tejben eléggé felhígul...remélem...
Nem marhagyomorból, hanem baktériumos fermentációval állítják elő (Rhizomucor michei).
Meg van benne egy kis kalcium-klorid, amit hőkezeléses sajtkészítésnél amúgyis javasolnak a receptek.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: csacskaanyó
Oldal elkészítésének ideje: 0.141 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum