Szia Lucagazda!
Gyerekkoromban mi is hordós káposztát készítettünk. Én is tapostam mezítláb a káposztát. A hordó fából készült, a tetején egy hosszú szárú fa csavar, amivel a káposzta tetejére rakott fedő léceket szorítottuk a káposztára, hogy az eresztett lé alányomja és légmentesen tartsa a hordó tartalmát. A tetejére egy tiszta molinót tettünk, megelőzve, hogy bármi belepotyogjon. Ez kezdett el buborékolni az erjedés beindulást jelezve. Lehaboztuk naponta, keverni nem kellett, mert légmentesen le volt zárva így a tejsav bacik el bántak az egyéb bacikkal és gombákkal. A konyhában tartottuk, 18 fok C köri hőmérsékleten, amíg a buborékolás megszűnt, ekkor kivittük a darálóba, ahol nem volt fűtés, tavaszig kitartott, nem nagyon penészedett addig, amíg a folyadék ellepte a káposztát, de amikor már kikukucskáltak a vízből a káposzták, akkor elkezdett penészedni és nem volt megállás.
A készítés egy sor káposzta, taposás, 1 sor só, 1 sor káposzta, ... addig ismételve, amíg elfogy. Így megoldott a levegő kiszorítás, biztosítva ezzel a tejsavbaciknak a szükséges légmentes környezet. Ők szeretik a sót a többi baci meg nem. Azzal, hogy az káposzta által eresztett lé ellepi a káposztát , biztosított a tejsav bacik egyeduralma, meggátolva a többi baci és gomba térnyerését.
Ezt a fajta savanyítást ismertem, csakhogy az gond, hogy itt (Budapest tömbház) akár egy 12 kg-t befogadó savanyító edénybe elkészítsem. Megpróbáltam, nem jött be. Három hét alatt elkészült, de hol tároljam. Nincs helyiségem, ahol pincehőmérséklet van. 12 kg káposztát ketten a férjemmel nem tudok megenni pár nap alatt. Fagyasztóba elrakni nincs ennyi helyem.
Ez az előzménye, amiért más technológiát kerestem, olyat ami rövid idő alatt elkészül, egyszerre csak annyit készítek, 1-2 kg, amennyit rövid időn belül, főzve, vagy nyersen el tudunk fogyasztani. Így jutottam el a koreai kim-chi-hez, amihez főtt rizslisztet is használnak és gyorsan 5-6 nap alatt elkészül.
www.nosalty.hu/recept/kimchi-koreai-savanyusag
A joghurtos ötlet Antal Vali honlapjáról van, ez még finomabb ízű és ugyanígy gyorsan elkészül.
antalvali.com/boszorkanykonyha/erjesztett-savanyusag.html
A szükség és a válogatós ízlésem vitt rá, hogy eltérjek a hagyományos erjesztéstől, de megérte a dolog.
Mindkét változat magától értetődő, de hát a gyufát is más találta fel:)