Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Almabor (cider) készítése

Almabor (cider) készítése 9 éve 1 hete #15257

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
Készítettél-e már alma bort?
Én az ősszel megkóstoltam. Pezseg, a pici buborékok bizsergetik a nyelvet, friss, kívánatos illata van, édes, zamatos. Nekem nagyon ízlett.
A nyáron elgondolkodtam azon, hogy amikor nagyon sok alma terem, akkor miért nem készítünk /készítenek belőle almabort, mint az angolok, vagy minta a franciák?
Nincs kultúrája nálunk az almabor készítésnek. Gyerekkoromban (na már megint, na B) ) , a zöld almát feletettük a disznókkal, a rohadt alma ment a ganédombra, esetleg a napon megaszaltuk, de se bort, se ecetet nem készítettünk belőle. Nem volt hagyománya.
Felétek készítenek alma bort?
Ha igen írjátok meg hogyan kell :) :)
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Almabor (cider) készítése 9 éve 1 hete #15266

  • hargi
  • hargi profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 370
  • Köszönetek száma: 121
A Victorian farm c. angol filmben úgy csinálták, hogy szétzúzták az almát, aztán kipréselték mint a szőlőt, és ugyanúgy hordóban erjesztették (sajnos a youtube-ról törölték, nem tudom belinkelni)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bozse

Almabor (cider) készítése 9 éve 1 hete #15267

  • tisztamo
  • tisztamo profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 455
  • Köszönetek száma: 260
Én szénsavas üdítőt szoktam csinálni almaléből, olyan murcifélét.

Palackban erjesztem néhány napig szobahőmérsékleten, lezárva. Bolti vagy termelői almaléből szoktam ezt csinálni nyáron, és mivel az pasztőrizálva van, adok hozzá egy csipetnyi élesztőt. (borélesztőt, de csináltam már tésztához valóval is, úgy is jó volt). Persze ha nincs sterilizálva a lé, akkor biztos spontán is erjeszthető, de még sosem próbáltam úgy.

Akkor van kész, amikor elég szénsav keletkezett, jól feszíti a palackot. (Olyat kell használni, ami bírja, tehát amiben eredetileg is szénsavas üdítő volt) Ekkorra van benne egy kevés alkohol (szerintem 1-2%), de még édes, nekem sokkal jobban ízlik, mint bármelyik üdítő, persze csak akkor fogsz egyetérteni ezzel, ha nem zavar az enyhe élesztőíz. Hűtőben 1-2 hétig eláll, de egyre alkoholosabb és kevésbé édes.

Ennél messzebb sosem mentem almabor ügyben, szimplán azért, mert már ez is élvezhetőbb termék az összes cidernél, amit eddig ittam (persze a bolti cider egy vicc, tudom)
Utolsó szerkesztés: 9 éve 1 hete Beküldte: tisztamo.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, magzsuzsi, Bozse

Almabor (cider) készítése 9 éve 1 hete #15276

  • mzozo
  • mzozo profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 327
  • Köszönetek száma: 185
én is imádom, és nem nagy kunszt az elkészítése. egy elektromos gépi reszelővel lereszelelm a mostott almát, 5literes befőttes üvegbe töltöm, a szályát gézzel letakarom és kiteszem 2-3 napra meleg helyre. ekkor beindul az erjedés, és árnyékba, hűvösbe teszem. amikor olyan a teteje a szárazanyagnak, mint a kenyér (szépen megrepedt), akkor leszívom alóla a bort. hűtve max egy hétig eláll, palackozni légmentesen záródó üvegbe kis extra cukor hozzáadaásával lehet. hosszú távú tapasztalatom nincs, mert nem érte meg sosem az egy hónapot... (két hetet) :evil:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bozse

Almabor (cider) készítése 9 éve 1 hete #15277

  • Bozse
  • Bozse profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 320
  • Köszönetek száma: 99
mzozo,
Mennyi alma, mennyi cukor, mennyi C fok, mennyi idő?
Mennyi lé keletkezik 1 kg almából?
Ezekre emlékszel?
Ha igen örülnék, ha megosztanád velem/velünk :)
Bozse
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Almabor (cider) készítése 9 éve 6 napja #15278

  • mzozo
  • mzozo profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 327
  • Köszönetek száma: 185
Utolsó szerkesztés: 9 éve 6 napja Beküldte: mzozo.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bozse
Oldal elkészítésének ideje: 0.131 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum