Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Gabonatej

Gabonatej 7 éve 4 hónapja #17114

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Sziasztok!

Mostanában egyre többször járok a DM-be rizstejért. Ezt a szokást szeretném megtörni. Egyrészt elegem van a kidobandó dobozokból, másrészt nem is tartom olcsónak 550-ért literjét.

Egyszer készítettünk itthon rizstejet. A főtt rizst turmixoltuk, majd szűrtük. Nem volt rossz, de a dobozos ízét nem érte el, és nagyon sok volt vele a macera.

Valaki megosztaná velünk a titkot, hogyan lehet finom rizstejet (vagy más gabonatejet) egyszerűen készíteni itthon?

Köszi!
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gabonatej 7 éve 4 hónapja #17120

  • SzucsCsaba
  • SzucsCsaba profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 58
  • Köszönetek száma: 11
Szia Gergő!

Én próbálkoztam már többféle magtejjel, de nem nagyon jöttek be, forrón besűrűsödtek, mivel nem tudtam normálisan leszűrni őket.
Talán a diótej volt az összes közül a legszimpatikusabb. Íme a recept:

Egy csésze beáztatott, leszűrt, átmosott dióbél 3 csésze vízzel, csipet sóval, vaníliával és 2 evőkanál eritrittel jól összeturmixolva, 5 percig állva. 5 napig a hűtőben eláll.
Persze az édesítő bármi lehet ízléstől függően, én már csináltam turmixolt datolyával is, az jól édesít.
És lehet bele rakni fűszereket is, pl. fahéjat. Ha zsírosabbra akarod, akkor mehet bele kókuszzsír stb.

Sok sikert hozzá!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo

Gabonatej 7 éve 4 hónapja #17130

  • magzsuzsi
  • magzsuzsi profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 179
  • Köszönetek száma: 145
Hasonlóképpen vagyunk, Gergő, mint ti, szoktunk venni rizstejet néha, és mindig mérgelődünk rajta. Tapasztalatom még nincs a házi gabonatej-készítésben, viszont nemrég erősen szemeztem ezzel a cuccal:

www.zoldbolt.hu/otthon-es-kert/konyhai-e...nyi-tej-keszito.html

Mondjuk ahhoz képest, hogy csak egy műanyag henger némi szűrővel, pofátlanul drágának tűnik, de ha jól működne, akkor nem bánnám, direkt jó, hogy low-tech. Egyben kérdezem, hogy esetleg van-e valakinek ilyen, vagy hasonló, mi a tapasztalat?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gabonatej 7 éve 4 hónapja #17131

  • bedoattila
  • bedoattila profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 149
  • Köszönetek száma: 47
Mire jó az a rizstej? :O
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Méhész1

Gabonatej 7 éve 4 hónapja #17133

  • Luti
  • Luti profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 333
  • Köszönetek száma: 104
Sziasztok!
Nálunk a kisfiam tejallergiás, ezért vettünk egy magtej készítőt: magtej.hu/termek/mag3-a-luxus-a-konyhadban/
Nem innen vettük, de már nem találom honnan. Mi ~5 ezerrel olcsóbban vettük.
Előtte mi is a rizs, szója, mandula tejeket vettük, de az anyagiak miatt döntöttünk a gép mellett, a gyerekek (még a nem tejallergiások is) szeretik és én is finomnak találom :-)
A gépben egyszerű készíteni a gabonatejeket, pl: rizstej: rizs (100ml), kókusz reszelék, só édesítőt(eternit/nyírfacukor...) 1 ek olaj-ez elhagyható, de ha van benne akkor lágyabb és felöntöm vízzel és a gép elkészíti 20 perc alatt. A gépben van egy szűrő így csak ki kell önteni a kész italt-kicsit ügyeskedni kell azért hogy a szűrő ne mozduljon el, mikor öntöm mert akkor a sűrűje is kijön, de ez is fel lehet használni sütikbe :-)
A gépben a feleségem azt is szereti hogy turmix és krémleveseket is lehet készíteni kb. 30 perc alatt.
Remélem tudtam a témában valamit segíteni, a gépben az a jó hogy turmixol és főz is :-)
Zöldebb életmód: begreeny.com
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, bedoattila

Gabonatej 7 éve 4 hónapja #17152

Sziasztok!
Egy ideje mi is inkább a növényi italokat (kiugrott sajtkészítőként még nem tudom tejnek hívni) preferáljuk, de hasonlóképpen, nekünk sem lesz olyan, mint a bolti. (Itt halkan megjegyzem, hogy a Hoferben 1.20 a bio rizstej, lehet az Aldiban is olcsóbb, mint a DM-ben, bár a 27% ÁFA valóságában nem biztos...)
Gyanakszom, hogy a bolti italok nem csupán vízből, ízadó növényből, kis sóból és olajból állnak, hanem valami okos dologból, amitől nem ülepszik le/csapódik ki melegítéskor, és valahol tuti a cukor is el van rejtve benne. Mi rizzsel, zabbal, dióval és szójával próbálkoztunk.
A dió mondjuk állagra, meg összképre egész jó lett, csak nekem nem ízlik.
A szója viszont simán ott van a boltival egy mezőnyben;
ázik egy éjszakát, majd a külső maghéjat "lemorzsoljuk" (vagy nem). Utána háromszoros vízzel leturmixoljuk, és leszűrjük. Ezt követi, hogy felforraljuk, és kb. 20 percig főzzük.
Ez a módszer elég jó eredményt ad.
Mivel nem tudunk a környékünkön szójatermelőt, piacon vettünk babot. Hát ennek az eredetéről meg nem lehetünk meggyőződve, de most ugye nem is ez a kérdés... :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.126 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum