Sziasztok!
Egy ideje mi is inkább a növényi italokat (kiugrott sajtkészítőként még nem tudom tejnek hívni) preferáljuk, de hasonlóképpen, nekünk sem lesz olyan, mint a bolti. (Itt halkan megjegyzem, hogy a Hoferben 1.20 a bio rizstej, lehet az Aldiban is olcsóbb, mint a DM-ben, bár a 27% ÁFA valóságában nem biztos...)
Gyanakszom, hogy a bolti italok nem csupán vízből, ízadó növényből, kis sóból és olajból állnak, hanem valami okos dologból, amitől nem ülepszik le/csapódik ki melegítéskor, és valahol tuti a cukor is el van rejtve benne. Mi rizzsel, zabbal, dióval és szójával próbálkoztunk.
A dió mondjuk állagra, meg összképre egész jó lett, csak nekem nem ízlik.
A szója viszont simán ott van a boltival egy mezőnyben;
ázik egy éjszakát, majd a külső maghéjat "lemorzsoljuk" (vagy nem). Utána háromszoros vízzel leturmixoljuk, és leszűrjük. Ezt követi, hogy felforraljuk, és kb. 20 percig főzzük.
Ez a módszer elég jó eredményt ad.
Mivel nem tudunk a környékünkön szójatermelőt, piacon vettünk babot. Hát ennek az eredetéről meg nem lehetünk meggyőződve, de most ugye nem is ez a kérdés...