Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Tartalékolás, tárolás

Tartalékolás, tárolás 12 éve 2 hónapja #976

  • Hajni
  • Hajni profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 151
  • Köszönetek száma: 101
Bár háztartásonként változó, hogy ki miből tankolna fel (csak úgy vagy előrelátásból). Nem árt tudni, hogy mit hogyan lehet sokáig tárolni.

Két írással találkoztam eddig, ami ezzel a témával foglalkozott.
Antallfy Tibor blogján:
Rizs, tarhonya, liszt – Jól elzárva a rizs és tarhonya korlátlan ideig eltartható, energia tartalma magas (4 kalória/g). A liszt csak korlátolt ideig tárolható. Legnagyobb veszély a dohosodás.

Szárazbab, sárgaborsó, lencse – Ezek a hüvelyesek jól elzárva korlátlan ideig tárolhatók. Nagy előnyük, hogy növényi fehérjéket tartalmaznak.

Sűrített tej – felbontás nélkül korlátlan ideig tárolhatok. Felbontás után is hosszú napokig.

Étolaj, sertészsír – levegőtől elzárva, hűvös helyen tartva korlátlan ideig tárolhatók, energia tartalom igen magas (9 kalória/g)

folytatás itt

Vagy a Fűszer és Lélek blogon
régi tippek egy Nagymamától, kommentálva
itt


A zöldségek veremben, prizmában történő tárolásával kapcsolatban milyen tapasztalataitok vannak?
Utolsó szerkesztés: 12 éve 2 hónapja Beküldte: Hajni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Re: Tartalékolás, tárolás 12 éve 2 hónapja #977

  • AttilaK
  • AttilaK profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 682
  • Köszönetek száma: 318
Teljes kiőrlésű tönkölyliszttel (rosszul hántolt, Eccofood Kft. terméke, mindenkit csak lebeszélek róla) van 4 éves tapasztalatom. Annyira pelyvás volt, hogy csak nagyon keveset használtam a kenyerekhez, ezért mostanában fogyott el az utolsó zacskó. Ez melegben, papírban volt tárolva, de még mindig lehetett belőle ehető kenyeret sütni. Ebből kiindulva nagy biztonsággal raktam el már légmentesen tárolva a teljes kiőrlésű tönkölyt a 30 literes bödönökben, mert hidegen tárolva egy évtizedig legalább jó minőségű lesz. Oxigén abszorberrel pedig élettartama még ennek is sokszorosa.
A száraz, alacsony zsírtartalmú magok, aszalványok és a megfelelően elkészített konzervek, lekvárok gyakorlatilag életöltőt kibírnak és ehetőek maradnak.
A lényeg mindig a légmentes vagy épp oxigénmentes tárolás. A fagyasztva szárított készételek, amelyeket a hadászati szállítók vásárolnak fel mostanában hatalmas mennyiségben, 30 év szavatosságra vannak gyártva. Tapasztalatok alapján ez egy nagyon biztonságos becslés, pincehidegben korlátlan a szavatosságuk.

Szezonális tárolásra a zsírosabb magok, zöldségek alkalmasak, zöldségekre érdemes elolvasni a Root Cellaring című könyvet, Mike Bubeltől.
Jövőre csak lesz több tapasztalat is a gyerekkori emlékeken túl, mint a konfitált hús és a krumplispince.
Nem az a beteg, aki nem alkalmazkodik egy abnormális világhoz.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Hajni

Válasz: Tartalékolás, tárolás 12 éve 2 hónapja #1067

  • Hajni
  • Hajni profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 151
  • Köszönetek száma: 101
Köszi Attila!

Tapasztalatom még egyenlőre nincs ... majd ha lesz mit raktározni és ha vééégre én is a saját sütésű kenyér mellett döntök (ami már nagyon érik... talán majd most ez a hóesés rákényszerít).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Tartalékolás, tárolás 11 éve 11 hónapja #2426

  • kisveréb
  • kisveréb profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 41
  • Köszönetek száma: 10
Nálam a legöregebb dzsem a kamrában 1995-ös. Ezt direkt nem használom fel mostmár, de kortársait ill. pár évvel fiatalabbakat az elmúl 2 évben szép sorban elhasználtuk - semmi bajuk nem volt. Befőttem is van még 2005-ös őszibarack, kissé elszürkült, de az íze még nem rossz. Persze befőttet sokkal kevesebbet készítek, mint lekvárt. Zakuszkám, lecsóm nincs 2008-nál öregebb, de csak azért, mert azokból kevesebb készült.
Tényleg az a lényeg, hogy ne kapjon levegőt.
Szárított termékeknél fontos, hogy ne molyosodjanak. Amit lehet, én jól lezárt befőttesüvegben tartok, de még így is láttam tegnap egy szárított gombás üvegben repülő molyt. Nem tudom meddig állnak el, nálam szinte minden 1 évnél hamarabb elfogy, kivéve a gombá t. Az évekig jó.
Itthon nekem nem marad meg sokáig liszt, kétnaponta sütök kenyeret, de a nyaralóban, ahol fémdobozban tartok sok mindent, 4 éves lisztnek nem lett baja, mellékíze, tökéletes palacsinta lett belőle.
Olajos magvakat én fagyasztóban tárolom, ha sok van belőle, ami sajnos ritka dolog. Leginkább dió kerül így tárolásra.
Utolsó szerkesztés: 11 éve 11 hónapja Beküldte: kisveréb. Indoklás: betűkihagyás
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Re: Tartalékolás, tárolás 11 éve 11 hónapja #2500

  • manor
  • manor profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 75
  • Köszönetek száma: 38
AttilaK beküldte:
A lényeg mindig a légmentes vagy épp oxigénmentes tárolás.

És ezt hogyan oldod meg?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Re: Tartalékolás, tárolás 11 éve 11 hónapja #2501

  • kentaur8
  • kentaur8 profilkép
Gyökérzöldségeket nedves homokban fagymentes helyen elvermelik.
Mivel jelenleg nekem nincs ilyen helyem még, én lereszelem, üvegekbe töltöm(nagyon tömörre nyomkodom, aztán töltöm fel vízzel), 1 literes üvegeknél egy kiskanál só bele, és vízborítás(oxigénmentesség!), és lezárom a tetővel.Ha kiforr 2-3-4 nap múlva a lé, azt vagy visszatöltögetem, vagy vízzel pótlom vissza.Ha megnyugszik a tejsavas erjedés, akkor már nem kell figyelni rá, és sokáig eláll.(a hűvösben nyilván tovább)
Már 2 éve ez a kajám 20-30%-át kitevő nyers termék.
Gyümölcsöt száraz, szellős hűvös helyen, vagy kompótnak(ebben vitamin már semmi), vagy aszalva-szárítva, vagy lekvárnak(én csak forrintok rajta, aztán üvegbe töltöm, mert nem az a fonntos hogy jól odakozmáltassuk, hanem hogy sterilizáljuk!)Aztán ha celofános a tető, úgyis beszárad a cucc, frankó sűrűre, de én a képlékenyt is szeretem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.126 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum