Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Echo: felhívás egy ópusztaszeri fenntartható életközösségben való részvételre - visszhangozzátok tovább

Echo: felhívás egy ópusztaszeri fenntartható életközösségben való részvételre - visszhangozzátok tovább 10 éve 8 hónapja #6988

  • sustainedly
  • sustainedly profilkép
Kedves érdeklődő szomszédjelölt!

Sietünk a tudomásodra hozni, hogy a napsütötte Ópusztaszeren Echo néven egy vadonatúj és egyedi közösségalapításba vágtunk, melynek epicentruma az az 5 hektáros tanya, ahol már hét éve élünk és nem is akárhogy:
minden tettünkkel a fenntarthatóság felé haladva, egyszerűen, mégis jól, boldogan, egészségben és még a művészi érzéket sem mellőzve.

Az echo, a visszhang közben terjedt, lehetőséget talált átterjedni egy ugrásnyira levő tanyatelekre, ami szűk 1 hektáros ugyan, de meseszép, parkszerű, rengeteg koros (a 40 évesek sem ritkák) gyümölcs- és díszfával, cserjével, ideális helyszín erdőkert létesítésre, illetve részben már az is, talán az (egyik) első lehet Magyarországon! Közművesített, pontratett kényelmes lakóépület és egy vadonatúj melléképület teljesítik ki az ingatlant. Ez a telek képezi a felhívás lényegét, ez teszi időszerűvé és időérzékennyé a megfelelő szomszédunk ide vonzását. Az alább megadott linken tíz fotót is láthattok a gondnokdságunkban levő telekről, kis ízelítőt mind a négy évszakból.

A tervezett életközösség, amely számára - nyitott lévén egy nemzetközi társaság felé - az árnyaltan beszélt angolt választottuk közös nyelvként, szilárd alapokon, vert vályog falakon készül épülni, a közösség tagjainak teljes ruhatárát kézzel készítjük majd tisztán természetes anyagokból (mint ahogy a saját családunké már készül is) és rengeteg mindenen osztoznánk, tulajdonjogot, felelősségvállalást és hasznot egyaránt ideértve.

Előzetesként ennyit szándékoztam elmondani.

A tanya angol nyelvű tájékoztatójában szereplő eurós árát magyarosítva 12 millió forintba kerül a szomszédság joga, mely összeg megfizetésére különféle konstrukciókat dolgozhatunk ki közösen.

Akkor hát itt a link. Aztán ne csak álmodozz, úgy lehetsz szomszéd!

handcraftedtravellers.com/building-an-in...ommunity-in-hungary/

A komoly és csakis a komoly érdeklődő a magyaroland{kukac}gmailpontcom címre küldje a sok-sok kérdését. Várjuk!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Echo: felhívás egy ópusztaszeri fenntartható életközösségben való részvételre - visszhangozzátok tovább 10 éve 8 hónapja #6992

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Nagyon szép hely lehet. Mi már megtaláltuk a saját helyünket, de továbbadom. Remélem valóra válnak az elképzeléseitek.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Echo: felhívás egy ópusztaszeri fenntartható életközösségben való részvételre - visszhangozzátok tovább 10 éve 8 hónapja #6994

  • sustainedly
  • sustainedly profilkép
Köszönjük a visszhangot, Zsanett!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Echo: felhívás egy ópusztaszeri fenntartható életközösségben való részvételre - visszhangozzátok tovább 10 éve 8 hónapja #7011

  • sustainedly
  • sustainedly profilkép
Egy érdeklődő kérdéseire szeretnék itt a topicban választ adni, mert talán másnak sem közömbösek ezek a dolgok.

Az évek során, ahogy a közösség fejlődik 5 és 10 közötti szomszédra, szomszéd családra számítunk itt Testhalmon (ez az az ópusztaszeri külterületi rész, ahová megálmodtuk ezt az életközösséget) a jelenlegihez nagyon hasonló tanyaépület eloszlással, ami egymástól átlag párszáz méteres távolságot jelentene, de szintén vannak egymáshoz közelebbi lakóházak, vagyis a népsűrűség megmaradna népritkaságnak. Ennek egyik jövedéke, hogy a közösségi tagok nagyfokú privát szférát élvezhetnének anélkül, hogy az aurájukat háborgatná valaki.

A leírásunkból is látszik ugyanakkor, hogy amit a mai nap itt találnának az érdeklődő szomszédjelöltek, az csak egy-egy jól vagy kevésbé jól (a most meghirdetett eladó telek esetében kiválóan!)lakható, de ideiglenes bázis. Ezeket (a magunkét is beleértve) kalákában rendre lecserélnénk egyedi és pilótaprojekt értékű, döngölt vályog (vert)falú, kívülről nem teherviselő szalmabálás szigeteléssel, kerekített sarkú, organikus alaprajzú épületekre, nádfedéllel. Semmi műanyag, még a villanyvezetékek körül sem! De nem akarok nagyon előreszaladni.

Hogy miként képzeljük a tulajdonjogon, hasznon és felelősségen való osztozkodást?

Először is bizonyos alapelveken túl semmi sincs nálunk kőbe vésve, szóval azt hiszem, előnyünkre szolgál, hogy nem egy előre megírt alkotmányba csöppenne bele valaki.

A tulajdonjogot a teljesség igénye nélkül itt szétválasztanám lakóházra mint tulajdonra, földterület tulajdonra (művelési ágtól függetlenül), szövetkezésekre és ingóságokra.

A lakóházak tisztán családi/egyéni tualjdonban állnának, viszont az erős elkötelezettségre adott valamilyen fajta garancia mellett. Ez nem jelentene permanens röghözkötést természetesen, de a kalandorságot kivédendő szeretnénk biztosítékot látni arra, hogy az illető tag komolyan gondolja a hosszútávú közös létezést, teremtő potenciált, a tovább örökíthetőséget, a kihatást, stb.

Földterület esetén, miután erdőkert rendszerben golndolkodunk, melyek kisebb-nagyobb legelőkkel, vizes élőhelyekkel lennének tarkítva, mindenképp előnyösnek ítéljük a közös tulajdonlást (most százalékos megoszlásba hadd ne menjünk bele), ebből következően a hasznon is osztoznánk, mely haszon viszont elsősorban természeti jellegű és nem pénzbeli: termés és termésfelesleg megosztás, esetleg az utóbbi eladásából (akár többletértékkel ellátott produktumként) származó anyagi haszon megosztása, közösségi célokra való felhasználása; inspiráló helyszín mely hozzáférhető minden tag számára (gyerekekre való különös tekintettel) rosszindulatú helyzetkihasználás nélkül. Szántóföldről mint olyanról szándékosan nem beszélek, merthogy a föld további feltörését megszűntetve, a korábbi szántókat Fukuoka-féle elvekkel nagyon rokon gondozásban részesítenénk állandó növényborítottság mellett.

A szövetkezések alatt gondolok pl. energiatermelő közösségre (szél-, nap- és egyéb szelíd energiák), turisztikai jellegű vállalkozás, ruhanemű készítő vállalkozás, tervező-kivitelező "think and do-tank", stb. Ezek jellegüknél fogva közösségi vagy csoportos tulajdonba kerülhetnének.

Ami az ingóságokat illeti, beszélhetünk nagy termelékenységű állatokról, melyek körül akár CSA-típusú belső (és külső) felvevőpiac alakulhat ki (ami már most biztosra vehető, hogy Jersey fajtájú tehene(ke)t szerzünk majd be, melynek nemnyákosító típusú és nagy zsírtartalmú teje van), közös járműről, diverz olajprésről és sok minden másról, ami a nagy befektetési igénnyel és fenntartási "gonddal" jellemezhető. Mindent rugalmasan, az igényekhez alkalmazkodón kezelve.

A magánjövedelmet mi a legmesszebb menőkig tiszteletben tartanánk, itt nem lenne százalék kassza, perselypénz, de a közösség valós igényeibe való önkéntes befektetési lehetőség mindig adott volna.

A megosztott felelősségek közé sorolnám pl. a közösség teljes területének éber (de nem paranoid) őrzését (Testhalmot mi 7 év tapasztalata alapján igen biztonságos helynek tartjuk úgy személyi mint értékbiztonságra gondolva), az egymásra való odafigyelést (ami nem jelenti egymás figyelését), a gyerekeink közös kíváncsiság kielégítését - itt eljutunk az unschooling vagy szebb kifejezésekkel élve a life-learning, interest/passion led learning témájához, amibe most szintén nem mennék bele. Ki-ki a maga képességeihez, hajlandóságához mérten.

A jelen 12 millió forint vétel és taggá válási ár kifizetését úgy képzeljük struktúrálni, hogy ennek fele, azaz 6 millió egy összegben való azonnali megfizetését kérjük, ami a tulajdonjogot mindjárt át is ruházná a vevőre, illetve az beköltözhetne az ingatlanba, további 6 milliót pedig megegyezés szerint megoszthatnánk több hónap (kamatmentes) vagy néhány év (kis kamatos) időtartamra kiterjesztett rendszeres törlesztésre, mely alatt a tulajdonjog nem ruházható másra (harmadik személyre).

Azt hiszem, ezzel az eddigi kérdéseket megválaszoltam.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 8 hónapja Beküldte: sustainedly. Indoklás: központozás javítás
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Echo: felhívás egy ópusztaszeri fenntartható életközösségben való részvételre - visszhangozzátok tovább 10 éve 8 hónapja #7012

  • sustainedly
  • sustainedly profilkép
E hónap (július) 20-án vagy 27-én rendezünk egy ingyenes nyílt napot a szóbanforgó tanyán, amikor informális beszélgetést folytatnánk a szándékolt és fenntartható közösségről, ahogy mi látjuk. Még e hétvégén kiderül, melyik nap lesz a végleges.

Csak magad hozd és gluténmentes harapnivalót megosztásra.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Echo: felhívás egy ópusztaszeri fenntartható életközösségben való részvételre - visszhangozzátok tovább 10 éve 8 hónapja #7025

  • sustainedly
  • sustainedly profilkép
Eldőlt a nyílt napunk időpontja: július 27-e, péntek du. 1 és 4 óra között szeretettel várjuk az érdeklődőket a korábban bejelentett informális beszélgetésre arról, hogyan is képzeljük mi a fenntartható közösségi létet.

Időközben meg lehet tekinteni az eladó telket, mellyel útjára indulhat a közösség építés.

Kérjük a részt venni vágyókat, hogy ne felejtsenek el valamilyen gluténmentes harapnivalót magukkal hozni megosztásra - nem divat, szükség diktálta kérés.

Az elérhetőségeink:

magyaroland{kukac}gmailpontcom
30-358-7733
Utolsó szerkesztés: 10 éve 8 hónapja Beküldte: sustainedly. Indoklás: kiegészítés
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.123 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum